pentagon 2ВАШИНГТОН – Москва не треба да сматра Сједињене Америчке Државе претњом, будући да Вашингтон не тежи конфликту са Русијом, изјавио је представник Пентагона Џеф Дејвис, коментаришући недавно усвојену руску Стратегију националне безбедности, преноси Танјуг.

Командант Здруженог комитета начелника штабова оружаних снага САД генерал Џозеф Данфорд, међутим, има другачији став.

„Не постоји разлог да нас сматрају претњом. Ми не тежимо ка конфликту са Русијом. Истина је да постоје несугласице, али било би фундаментално погрешно гледати на САД као на претњу Русији”, рекао је Дејвис, преносе француски медији.

Амерички генерал је такође рекао да је заинтересован да прочита целокупну стратегију пре него што изнесе било које друге закључке, јер, како је рекао, из својих извора је успео да сазна само неколико тачака документа, преноси Спутњик.

Измењену Стратегију националне безбедности Русије потписао је председник те земље Владимир Путин непосредно пред новогодишње празнике.

Истовремено, командант Здруженог комитета начелника штабова оружаних снага САД генерал Џозеф Данфорд оценио је да САД и даље на Русију гледају као на претњу.

„Ми тај закључак доносимо на основу понашања и војних капацитета Русије, укључујући нуклеарни и кибернетички потенцијал, који може да се протумачи као претња нашим савезницима”, додао је он.

НАТО: Нисмо безбедносна претња за Русију

БРИСЕЛ – НАТО је одбацио оптужбе Русије да активности и проширење Алијансе представљају претњу за руску безбедност.

Портпарол НАТО-а Оана Лунгеску изјавила је да НАТО још проучава нову руску безбедносну доктрину која је усвојена прошле недеље.

„Категорично одбацујемо неосноване оптужбе да политика НАТО-а представља безбедносну претњу за Москву”, изјавила је Лугенску агенцији АП, преноси Бета.

У новом руском документу који је прошле недеље потписао руски председник Владимир Путин, оптужује се НАТО да приближава своју инфраструктуру руским границама и да крши међународно право.

Коментаришући незадовољство Русије због позива да Црна Гора постане 29. земља чланица те организације, Лугенску је нагласила да „НАТО проширење не треба да се посматра као претња, као и да свака суверена земља има право да изабере да ли ће приступити Алијанси или не”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Пентагон и НАТО – Нисмо претња по Русију

* Обавезна поља