ugljanin-ljajic-novi-pazar-svada-foto-zorana-jevtic-1421442854-608471Чак два амбасадора обишла су у једном дану Санџак у нади да ће својим присуством амортизовати напетост и смирити тензије у бошњачком бирачком телу уочи предстојећих избора у Србији.

Што се избори у Србији ближи, то је и у Санџаку (Рашкој) атмосфера све врелија. Плави шлемови које је призивао Сулејман Угљанин, лидер Санџачке демократске акције, нису стигли у Санџак, али зато јесу, што званично, што незванично, ову област посетили амерички амбасадор у Србији и амбасадор мисије OEБС-а у Србији Петер Буркхард. Амбасадор ОЕБС-а током посете није се састао ни са једним политичарем, али је дао изјаву у којој позива да се омогући „мирна атмосфера током изборне кампање“. Посету је завршио речима да грађани Србије могу да изразе своје политичке ставове тако што ће на демократски начин изабрати своје представнике на изборима.

КО УНОСИ НЕМИР У САНЏАК УОЧИ ИЗБОРА?

Председник скупштинског одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић из Социјалдемократске партије Србије (СДПС) одговара врло кратко – онај ко призива плаве шлемове.

„Да ли неко ремети ове изборе сваком нормалном је јасно. Она политичка опција која заговара мржњу и позива на рат и сеје анимозитет између Срба и Бошњака“, каже Омеровић, додајући да то сваког добронамерног грађанина који живи на том простору може да узнемири, јер се понавља реторика из девдесетих.

Подсећања ради, лидер Странке демократске акције Санџака и носилац изборне листе те странке Сулејман Угљанин не само да је од УН тражио долазак међународних снага у Санџак већ је и остао при том захтеву уз тврдњу да је, ако се „настави са оваквим односом према Бошњацима, и рат близу“.

Из странке Сулејмана Угљанина није било вољних да се изјашњавају да ли су својим изјавама заиста постали реметилачки фактор.

novi-pazar-hadzet

Аида Ћоровић, активисткиња за људска права, верује да је у питању запаљива изборна реторика, која ће после избора и нестати.

„Политичари су ти који стварају тензију, али није то тако драматична ситуација или нешто другачија него у остатку Србије. Можда Угљанин сада нешто више са својим изјавама компликује ситуацију и подиже тензију. Иначе, тензија међу политичарима је стална — ко ће кога више да нагрди, а себе да прикаже као најбољи избор“, сматра она.

Наша саговорница каже да је овде сукоб унутар бошњачког бирачког тела, а не између Срба и Бошњака.

„Свако од бошњачких лидера покушава себе да наметне као најважнијег и најбољег. То су предизборне цаке и политички вокабулар“, убеђена је она.

Можда јесте у питању изборни маркетинг, али је и чињеница да су чак два амбасадора обишла у једном дану посетила Санџак у нади да ће својим присуством амортизовати напетост и смирити тензије у бошњачком бирачком телу уочи предстојећих избора у Србији.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто страни амбасадори обилазе Санџак?

* Обавезна поља