БЕОГРАД — Председник Александар Вучић присуствовао је данас седници редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора СПЦ, а на позив патријарха Иринеја. Након два и по сата одржана је конференција за новинаре, где су јавности обратили Патријарх Иринеј, Милорад Додик и Александар Вучић, који су подвукли значај овог сусрета и потребу пуног разумевања за позиције, али и државне интересе Србије и српског народа.

Патријарх Иринеј: Вучић се јуначки бори

„Ми смо два и по сата разговарали са нашим драгим председником, о проблемима у коме се налазимо као народ, као држава и као црква. Највише смо посветили пажње разговору о Косову и Метохији – рекао је патријарх окупљеним новинарима.

Патријарх је такође рекао да је у разговору констатовано да је стање на KиМ врло тешко и да је веома неизвесно како ће се пронаћи решење за питање Kосова и Метохије.

Наша љубав према KиМ је велика, истакао је патријарх, али је ситуација налик на пословицу која каже: „Желим ти ћерко да те царев син узме, али други играју око куће…“.

„Борићемо се и нећемо посустати у одбрани Kосова. Kолико ћемо успети? Надамо се у Бога и историју и помоћ пријатеља да ћемо нешто успети. Kолико – остаје да видимо, зависно од ситуације у свету и оних који подржавају нас и другу страну“, нагласио је патријарх.

Битно је, каже, да имамо разумевање и оно што видимо то је да се наш председник јуначки бори и за Србију и за KиМ и за све оно што је везано за српско име.

„Не сумњамо у његове добре намере и труд који видимо“, нагласио је патријарх.

Истакао је да се диви енергији Вучића и да наш председник води јако тешке разговоре.

„Дивим се и молим се Богу да му да снаге и мудрости да обави улогу председника државе на најбољи и најкориснији начин“, рекао је Иринеј и на питање да ли је то његов став, прецизирао да је то и његов и став Сабора СПЦ.

Вучић: Важно је да смо се разумели

Након разговора са патријархом и владикама на седници Сабора СПЦ,Вучић је истакао да је његово да настави да се бори, да извуче максимум од свега што може да добије за српски народ, уз чување мира и стабилности, али без пристајања на уцене и давања оног што није наше право, нити смемо да дамо.

Вучић је пренео да је током састанка који је трајао два и по сата, изнео велику бригу за наш народ на KиМ, говорио отворено и искрено о свему што тишти наш народ, одговарао на питања, примебде.

„Чини ми се да смо се добро разумели, да је важно да разумемо наше различитости, али да поштујемо једне друге и да верујемо да радимо у најбољем интересу за нашу отаџбину. Говорили смо и о односима Српске и Србије, о добрим односима, јединственом буквару за српски етнички простор, меморијалном центру о Јасеновцу, као и о важној ствари, да у Србији, а слично је и на српским етничким просторима, изгубимо 104 човека дневно, јер више умре него што се рађа. Нас је сваког дана мање за 104 човека, и то су свари на којима морамо да радимо“, објаснио је Вучић.

Председник је рекао да је после отворене дискусије са појединим епископима успео да оствари рационалан и нормалан однос.

„Говорио сам отворено, искрено, упозоравајући на, а и неке владике су то добро приметиле, да некада нисмо били у пуном сагласју са реалношћу и да нас је то скупо коштало. Не бих да нам се сличне ствари догађају, као у не тако далекој прошлости“, рекао је Вучић и изразио уверење у плодотворност састанка.

Подвукао је да, за разлику од неких, сматра да је Црква важан друштвени чинилац који има право на своје ставове, а који не морају да буду исти као државни.

Црква је, подсетио је, помагала на свим територијама посебно где је српски народ био угрожен, посебно на KиМ.

„Пред нама је тежак период. Изнео сам све своје бриге. Мислим да је патријарх одлично разумео, као што сам ја разумем његову бригу и муке, да неко мора да доноси не тако лаке овоземаљске одлуке. Неко од владика је рекао – ‘шта год да урадиш бићеш увек некоме крив’. Ја сам то одлично разумео“, пренео је Вучић.

Навео је да је обавесио Сабор о свим разговорима и преговорима, као што је Црква њега обавестила о свим својим бригама и различитим ставовима.

„Хвала светости, који је показао огромну одговорност за развој и напредак српског друштва. Хвала и Милораду Додику који је добро разумео, а није морао, јер је могао лако да скупља само политичке поене на Сабору. Био је веома коректан и искрен, добро је разумео државну позицију Србије“, указао је Вучић.

Вучић је најавио да ће наставити да ради у најбољем интересу народа на KиМ и државе.

Изразио је уверење да ћемо моћи у будућности да се радујемо новим економским успесима, отварањима фабрика, да то буде више тема.

Додик: Без заједничког става нема решења

Разговорима у Патријаршији присуствовао је и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Додик је изјавио да је разговор Александра Вучића са патријархом и владикама СПЦ од значаја, јер, истиче, без заједничког става свих важних фактора у Србији и свих Срба не може да се реши ниједно важно државно и национално питање.

„Подељеност око тога како решити неко важно питање, попут Kосова и Метохије свакако смањује шансе да то буде у прилог добрих решења која очекујемо“, рекао је Додик.

Додик је оценио да треба бити рационалн и реалан, те додао да је то оно што се данас први пут чуло и говорило и о разним могућностима за евентуално решење, питању разграничења…

Додик је истакао да је данашњи састанак важан, без обзира што су неки говорили да ли за тим има потребе или не, јер је корисно да се на том нивоу и капацитету води дијалог и разговор како би се утврдио заједнички став.

„Без заједничког става свих важних фактора у Србији и свих Срба у целини не може да се решу ниједно важно државно и национално питање“, подвукао је Додик.

Он је захавлио патријарху Иринеју на позиву да учествује у заседању Сабора, који је прилика да се најотвореније рагзовара о свим питањима државне и националне политике, у чему црвка има значајну улогу.

Додик је пренео да је разговор био отворен и да није било „никаквих скривених ни тема ни одговора, нити је шта остало скривено“, већ је био озбиљан разговор, у којем је, каже, њему било нешто лакше него председнику Србије.

„Видео сам једну искреност у дискусијама свих, а приступ који је Вучић показао на отворене теме био је веома јасан и није оставио дилеме, као што ни закључци нису оставили никакве дилеме“, рекао је Додик.

„Важно је да смо, кроз разговор који смо водили, дошли до сагласја да је важно да се одржи дијалог и да тај дијалог не треба да се води путем јавности, који само још више уноси проблема, него путем отворене дискусије овог и сличног формата“, рекао је Додик.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршен Сабор СПЦ на коме је говорио Вучић

* Обавезна поља