vucic-donald-tusk-1БРИСЕЛ – У Бриселу је у току конференција „западнобалканске шесторке“ на којој је премијер Србије Александар Вучић поручио да је креирање бољих веза од круцијалног значаја за регион.

Вучић је нагласио да ће Србија учинити све да подржи и убрза све инфраструктурне пројекте који ће проћи кроз њену територију.

„Ови пројекти ће повезати људе, компаније из региона ће радити заједно на њима, а људи ће их после користити. То ће појачати економску, али и политичку стабилност целог региона“, истакао је премијер Вучић.

Према његовим речима, политичка стабилност је предуслов развојних пројеката, и обрнуто.

Вучић је захвалио ЕУ и њеном представнику у Србији, амбасадору Мајклу Девенпорту на подршци коју су пружили Србији током поплава, као и на финансијским средствима из фонда солидарности, који је показао да Европска унија није заборавила Србију.

Конференција је организована под покровитељством европског комесара за суседску политику и проширење Јоханеса Хана и комесарке за саобраћај Виолете Булц.

О иницијативи која је потекла са састанка премијера региона у Берлину у августу прошле године, разговарају премијери Србије, Албаније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније.

На скупу учествује и „косовски премијер“ Иса Мустафа.

Отварајући састанак, Хан је рекао да је данашња агенда повезивање Западног Балкана.

„Реч је о веома конкретним пројектима, а ви сви овде присутни имате довољно угледа да их спроведете. То ће бити сигуран сигнал да је Западни Балкан безбедан и стабилан“, истакао је Хан.

Булц је нагласила да је најважније одредити приоритете и што пре почети са њиховом реализацијом.

„Веома сам велики ентузијаста и срећна сам због будуће сарадње“, истакла је она.

Црногорски премијер Мило Ђукановић захвалио је ЕУ на подршци региону и заједничким пројектима.

Он је истакао да ће ови пројекти омогућити да се регион по квалитету живота приближи Унији, као и брзу интеграцију Западног Балкана.

У току је радни ручак, а очекује се да потом буде одржана конференција за новинаре.

brisel-balkanska-sestorka-1

Конференција је посвећена саобраћајној интеграцији региона у заједничку европску мрежу, а разговара се о инфраструктурним пројектима, како би се саобраћајно повезали главни градови, луке и финансијски центри у региону, а Западни Балкан престао да буде „уско грло“ транспортне мреже ЕУ.

Булц је уочи састанка за Танјуг рекла да је Западни Балкан од централне важности за европску политику саобраћаја и да је конференција велика шанса да почну да се решавају нагомилани проблеми у транспортној инфраструктури региона.

У кабинету Хана такође су навели да је веома важно то што ће током састанка бити представљени први конкретни предлози пројеката.

 

На мини-самиту је, у пратњи премијера Вучића, и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

У Бриселу кажу да се конференција наслања на мини самит, у истом обиму, који је 25. марта одржан у Приштини, укључујући комесара Хана, када је договорено да се формира такозвано „језгро мреже“ Западног Балкана, које би повезало све важније луке, главне градове и привредне центре.

Из Брисела је раније најављено и да би ЕУ у врло кратком року одвојио око милијарду евра из предприступних (ИПА) фондова за саобраћајну инфраструктуру у региону, а очекују се и средства из Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој.

Заслужили смо отварање поглавља у јуну

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас после састанка са председником Савета ЕУ Доналдом Туском да је Србија урадила много на путу евроинтеграција и да је заслужила да отвори прва преговарачка поглавља већ у јуну.

– Не знам да ли ће се то десити или не, али ми смо то заслужили – рекао је Вучић на заједничкој конференцији за медије после састанка са Туском.

Он је изјавио да је много тога урађено када је реч о фискалној консолидацији и економској реформи земље, али да најтеже и најболније тек предстоји.

Премијер Србије је изразио и очекивање да ће током вечерашње рунде дијалога са представницима косовских Албанаца доћи до напретка у нормализацији односа Београда и Приштине.

Вучић је посебно захвалио Туску на подршци и назвао га „великим пријатељем Србије“.

Туск је, после сусрета, похвалио проевропски курс Вучићеве владе, као и досадашњи напредак у спровођењу реформи.

Он је посебно истакао важност наставка дијалога са Приштином и спроводјења Бриселског споразума.

Вучић се састао са Туском

Премијер Србије Александар Вучић састао се у Бриселу са председником Савета ЕУ Доналдом Туском.

Како је раније речено Танјугу у седишту ЕУ, теме разговора српског премијера и Туска су напредак Србије у процесу придруживања и ток дијалога о нормализацији односа са Приштином, чија ће нова рунда бити одржана касније поподне.

Вучић и Рама: Кад су могли Французи и Немци, можемо и ми

Премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама изразили су данас спремност да две земље са инфраструктурним пројектима заједнички наступе на данашњем састанку председника влада „Западнобалканске шесторке“ у Бриселу.

Како је саопштено из Владе Србије после сусрета Вучића и Раме у Бриселу, Вучић је истакао је да ће Србија инсистирати на финансијској подршци за изградњу пруге Београд—Подгорица—Скадар, као и ауто-пута Ниш—Приштина—Драч.

„Надам се да ће ЕУ имати разумевања за подршку земљама у региону“, истакао је Вучић и нагласио да би такви пројекти побољшали економску ситуацију у обе земље.

Рама је нагласио да је албанска страна спремна за почетак радова на овим пројектима и да би то био добар показатељ партнерског односа Србије и Албаније, наводи се у саопштењу.

„Као што су некада Французи и Немци почели да сарађују због будућности Европе, тако можемо и ми, због будућности Западног Балкана“, закључио је премијер Рама.

Конференција „Западнобалканске шесторке“ је организована под покровитељством европског комесара за суседску политику и проширење Јоханеса Хана и комесарке за саобраћај Виолете Булц.

Вучић и Рама о инфраструктурним пројектима

БРИСЕЛ – Председник Владе Србије Александар Вучић и албански премијер Еди Рама разговарали су данас у Бриселу о инфраструктурним пројектима са којима ће две државе заједнички наступати на састанку председника влада „Западнобалканске шесторке“ која, под покровитељством комесара ЕУ за суседску политику и проширење Јоханеса Хана, одржава у главном граду Белгије.

Премијер Вучић је истакао да ће Србија инсистирати на финансијској подршци за изградњу пруге Београд – Подгорица – Скадар, као и аутопута Ниш – Приштина – Драч.

„Надам се да ће Европска унија имати разумевања за подршку земљама у региону“, истакао је премијер Вучић, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Нагласио је да би такви пројекти побољшали економску ситуацију у обе земље.

Премијер Албаније истакао је да је албанска страна спремна за почетак радова на овим пројектима и да би то био добар знак партнерског односа Србије и Албаније.

„Као што су некада Французи и Немци почели да сарађују због будућности Европе, тако можемо и ми, због будућности Западног Балкана“, закључио је премијер Рама.

Разговору је присуствовао шеф владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Иначе, премијер Вучић наставља посету Бриселу учешћем на конференцији „Западнобалканске шесторке“ и сусретима са председником Европског савета Доналдом Туском.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршен самит балканске шесторке у Бриселу

* Обавезна поља