Aleksandar-Vucic-briselБРИСЕЛ – Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да су данас у Бриселу готово приведени разговори о правосуђу и да је направљен најбољи могући резултат за српски народ.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Вучић је навео да ће председник суда бити Србин, да ће однос судија бити 60:40 што је српска страна и тражила.

Према његовим речима, добар резултат је постигнут и што се тиче тужилаца.

„Мислим да смо и ту у бројевима, колико је то било могуће, успели да направимо добар резултат. Имамо једнак број тужилаца, што је за нас изузетно значајно“, истакао је Вучић.

Како је рекао, крајњи договор у области правосуђа очекује крајем априла.

„Очекујемо да после формирања нове владе, што би требало да буде до 27. априла, већ 29. априла у Бриселу буде постигнут коначни договор за правосуђе“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је било речи и о промени косовског закона, који онемогућава Србима са КиМ да гласају на локалним изборима.

„Јасно смо поручили да се не може укинути српско држављанство и да то буде разлог за избацивање са изборних листа“, нагласио је вицепремијер.

Међу темама у Бриселу били су и нова влада, рекао је Вучић и додао да очекује да ће Кетрин Ештон одмах по формирању владе доћи у Србију.

Кад је реч о ставу Србије према кризи на Криму, Вучић је поновио да Србија никада неће увести санкције Русији, али да ће увек поштовати територијални интегритет сваке земље чланице Уједињених нација.

„Лично сам изнео став Кетрин Ештон. Став је чист, поштујемо територијални интегритет сваке земље, али ми нећемо да уводимо санкције Русије. Никада нећемо учествовати у томе, јер би тиме ишли против оних који никада нису уводили санкције Србији, чак ни када је била бомбардована и када су јој неки други узимали територијални интегритет“, навео је Вучић.

Како је оценио, ЕУ добро разуме позицију Србије.

„Србија је независна земља која има свој понос, своје грађане који бирају њене органе и владу и то није влада без става, него влада која поштује интегритет, али која неће да уведе санкције Русији“, рекао је Вучић.

Ивица Дачић: Србиjа не жели да предузме ниjедан корак у нарушавању односа са Русијом

БРИСEЛ – Премиjер Србиjе Ивица Дачић изjавио jе вечерас да су представници Србиjе у Бриселу изнели „принципиjелан став“ да Србиjа не жели да предузме ниjедан корак у нарушавању односа са Руском федерациjом, истакавши да на то ниjе изнета никаква примедба, нити jе изазвало „посебне расправе“.

Дачић jе новинарима, после 23. рунде диjалога између Београда и Приштине, рекао да висока предавница Eвропске униjе Kетрин Eштон на састанку ниjе поставила питање става Србиjе према Украjини, али да су вицепремиjер Aлександар Вучић и он изнели став Србиjе коjи се „базира на темељним опредељењима да Србиjа жели да настави пут ка EУ, а да са друге стране, не жели да предузме ниjедан корак коjи би угрозио њене односе са Руском федерациjом“.

„Eштон jе на почетку састанка рекла да, за разлику од наjава из наше штампе, она не жели да прича о томе, али ми смо сами изнели веома jасне ставове и никаквих расправа, нити примедби с њихове стране ниjе било“, поручио jе Дачић.

Према његовим речима, питања териториjалног интегритета и суверенитета веома су важна за Србиjу, „jер jе и у Србиjи дошло до њиховог нарушавања“.

Дачић jе навео и да ће, имаjући то у виду, српска спољна политика и ставови бити балансирани у складу с тим принципима.

Oн jе нагласио да jе Србиjа, иако ниjе чланица EУ и нема обавезу да своjе ставове усаглашава са ставовима те заjеднице, прошле године од 32 случаjа, 29 пута усагласила своj став са мишљењем Брисела.

Премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић разговарали су с високом представницом Европске уније Кетрин Ештон и „косовским премијером“ Хашимом Тачијем о правосуђу и формирању Заједнице српских општина и о спорном Предлогу закона о изборима на Косову и Метохији.

Хашим Тачи: Постигнут напредак и практично склопљен договор о правосуђу и питању суда на северу Косова

„Премијер Косова“ Хашим Тачи изјавио је вечерас након састанка са премијером Србије Ивицом Дачићем у Бриселу, да је постигнут суштински напредак и практично склопљен договор о правосуђу и питању суда на северу Косова. Тачи је рекао да је остало само неко мање техничко питање које цхе усагласити стручњаци, и да споразум треба да буде озваничен на следецхој рунди дијалога.

19.30 – Завршена 23. рунда дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

18.05 – У току заједнички састанак Кетрин Ештон и делегација Београда и Приштине, рекла Маја Коцијанчич.

15.40 – Почела нова рунда дијалога делегација Београда и Приштине, уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, јавља Бета.

Премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић састају се са високом представницом Европске уније Кетрин Ештон и косовским „премијером“ Хашимом Тачијем.

У Бриселу ће бити одржана нова рунда дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине. Разговараће се о правосуђу и формирању Заједнице српских општина, а на столу ће бити и нове теме, попут спорног Предлога закона о изборима на Косову и Метохији.

Министар задужен за Косово и Метохију Александар Вулин очекује тешке преговоре јер, како каже, од Србије ће се тражити и оно што може, али и оно што не може да да.

Ипак, наша делегација је спремна – разговорима ће, каже, приступити као да су најважнији и први.

„Хоћемо да покажемо да се посвећеност Бриселском споразуму и даљим преговорима Владе Србије, када год буде формирана, неће променити“, рекао је Вулин.

Нова тема која ће се наћи на бриселском столу спорна је за нашу делегацију јер умањује права Срба и других заједница.

Наиме, према Предлогу закона о изборима на Косову, у бирачком списку моћи ће да буду само косовски држављани, тако да расељени и Срби који немају нова, послератна документа, неће имати право гласа.

Предлог су недавно критиковали и у Централној изборној комисији.

„Ми ћемо имати ситуацију да ће се бирачко тело смањити на 40 хиљада. Што је драстично и што може да се назове дискриминаторским законом. Члан 108 је врло проблематичан. Расподела места која се освоје у парламенту. Нама остаје 10 загарантованих места и то не може да се промени, али се резервисана места бришу“, рекао члан Централне изборне комисије Ненад Рикало.

Уочи наставка преговора Београда и Приштине, из српске делегације поручују да ће разговори захтевати доста дипломатије и храбрости, те да ће тражити све што мора да се обезбеди Србима у Покрајини.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршено у Бриселу – стварност горча од обећања

* Обавезна поља