dragan-markovic-BIA-1БЕОГРА – Заменик директора Безбедносноинформативне агенције (БИА) Драган Марковић поднео је оставку на то место. Јуче је у отвореном писму јавности написао да „не жели да изнете неистине утичу на углед БИА и да се ствара утисак да са позиције заменика директора БИА утиче на кривичне истраге”.

Министар правде Србије Никола Селаковић оценио је да је случај заменика шефа Безбедносноинформативне агенције који није прошао полиграфско испитивање, „аларм” за стање у којем се српско друштво налази. „Оно се налази у запуштеном стању. Запуштеност и небрига резултат су вишегодишњег и вишедеценијског лошег управљања државом”, рекао је Селаковић поводом испитивања Марковића у истрази против директора Директората за инспекцију рада у Министарству за рад и социјалну политику Драгољуба Пеураче.

Селаковић је новинарима у Београду казао да треба сачекати резултат истраге коју у том случају воде правосудни органи.

Марковић је, да подсетимо, полиграфски тестиран у петак по подне када је у својству грађанина саслушан о хапшењу касније смењеног директора Инспектората за рад Драгољуба Пеураче. Марковић је, према документу који је достављен „Политици”, негативно одговорио на пет постављених питања.

– Испитивање је реализовано уз добровољни пристанак испитаника, на полиграфском инструменту ЛX 5000, задавањем директног теста са компаративним питањима у два понављања. Релевантна питања: да ли сте 19. марта у Фокачу, у „Хајату” од Пеураче узели новац од мита? Да ли сте на било који начин учествовали у узимању мита од фирме „Мен пауер”? Да ли сте на било који начин учествовали у узимању мита од фирме „Секуритас”? Да ли сте некада на било који начин учествовали у планирању и узимању мита од појединих фирми у Србији? Да ли сте некада у животу примили било какав мито? – пише у извештају о полиграфском испитивању у којем се додаје да је Марковић на сва питања одговорио са „не”.

У извештају о полиграфском тестирању наведено је и мишљење стручњака: „На основу анализе психофизиолошких реакција на свих пет питања, може се закључити да је Драган Марковић имао реакције које су карактеристичне за лагање”.

Марковић је, да подсетимо, у обраћању јавности написао да је добровољно пристао на полиграфско тестирање.

– Приликом читања питања која су била унапред спремљена за полиграфско тестирање, констатовао сам да су она превише уопштена, да су се односила на информације већ изнете у јавности у вези са хапшењем Драгољуба Пеураче, као и да су ми познати неки детаљи из истраге против именованог, што указује да су питања била срочена на сугестиван начин – навео је Марковић.

Он је додао да му је након извршеног полиграфског тестирања предочено да је негативно реаговао на нека питања.

– У том смислу инспектору УКП предложио сам да се конкретизују питања која се односе на предмет извршења кривичног дела. Након извршених консултација са претпостављеним старешином, тај инспектор је рекао да за тим нема потребе – написао је Марковић.

Подсетимо, полиграфско тестирање правно се не третира као доказ, па самим тим полиција такву методу не износи пред суд. Међутим, такво тестирање представља јак индикатор за даљу полицијску истрагу. Извори „Политике” тврде да ће истрага против Марковића бити настављена.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Пад на полиграфу аларм за стање у друштву

* Обавезна поља