angela-merkel-B-AP-Photo-Gero-BreloerФРАНКФУРТ, ХАЈДЕЛБЕРГ – Дужина аплауза којим је јуче у Бундестагу дочекан говор канцеларке Ангеле Меркел о избеглицама и изменама закона о азилу, чини се, обрнуто је пропорционалан броју симпатизера, чланова и савезних посланика њене Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) који подржавају њену политику „отворених врата” за избеглице.

Бунт у ЦДУ – који је почео прошле недеље када су 34 градоначелника и посланика из редова ове странке написали писмо Меркеловој оптужујући да крши немачке и европске прописе, као и сам програм ЦДУ – нарастао је у међувремену на 126 чланова ЦДУ, међу којима је и 38 посланика у Бундестагу. Иако је то тек сваки седми посланик ЦДУ, чињеница да се сестринска Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) баварског премијера Хорста Зехофера већ декларисала као противник Меркелине политике према избеглицама указује да је избегличка криза проузроковала озбиљну свађу у владајућем демохришћанском блоку.

То се најбоље могло уочити јуче када је истовремено заседао Бундестаг у Берлину и покрајински парламент Баварске у Минхену. У Берлину је канцеларка истакла размере изазова који је пред Европску унију поставила избегличка криза, додајући да „није претеривање ако тај задатак назовемо историјским тестом за Европу”.

„Европа треба да покаже солидарност, а све друго би било неуспех”, рекла је она, понављајући свој став да је немогуће моментално зауставити прилив избеглица, с обзиром на то да нема назнака да ће се ускоро завршити рат у Сирији.

Истичући значај Турске, Јордана и Либана, који су примили милионе избеглица, Меркелова је нагласила да Европа мора да сарађује са Турском, која је примила скоро два милиона Сиријаца и највећи је путни правац за мигранте који иду ка Европи.

Таман што се завршио говор Меркелове у Берлину, у којем је истакла да затварање граница ЕУ „у интернет-ери 21. века представља једну илузију”, у Минхену је за говорницу изашао њен демохришћански колега Зехофер и жестоко критиковао њену политику.

„Без рестрикција у имигрантској политици, Немачка и цела Европа ће спектакуларно доживети колапс”, рекао је Зехофер, оптужујући Меркелину владу да користи „лепе речи”, али да нема конкретан план за кризу, већ је препустила Баварској да је сама решава.

Зехофер је оптужио Меркелову да је одговорна за пометњу у градовима којима је понестало места за смештај избеглица, као и да је одговорна за могуће етничке тензије.

Angela-Merkel-008

„Ако савезна влада не чини ништа док се ми на терену суочавамо са правим ефектима (таласа избеглица), савезна влада ће бити крива за све садашње и будуће последице”, рекао је баварски премијер, додајући да локалне власти имају „одговорност за животе избеглица” те да се званични Берлин не обазире на то што Баварској понестаје средстава „да омогући образовање неписменима” и заштити границу са Аустријом.

И док део немачких демохришћана предвођени Зехофером заговара затварање немачких граница, Меркелова то одлучно одбија, истичући да би ти имало разорне последице по све земље на такозваној балканској рути, јер би после Немачке своје границе затвориле Аустрија и Мађарска.

Упркос бунту унутар ЦДУ и противљењу ЦСУ, јуче су у Бундестагу усвојене измене закона о азилу, којим се убрзава процедура за добијање азила али и за депортовање оних који за то немају основа. Осим тога, одлучено је да од 1. новембра на немачкој листи земаља сигурног порекла буду и Црна Гора, Албанија и Косово, тако да њихови држављани неће имати безмало икакве шансе да добију азил у Немачкој. Осим тога, предвиђено је да новчану помоћ тражиоци азила убудуће, кад год је то могуће, добијају у роби или услугама а не у новцу.

Циљ свих ових измена закона је да се драстично смањи број тражилаца азила, који стижу са западног Балкана, и да се тиме направи места за пријем избеглица са Блиског истока и из Африке. Ове мере наишле су на критике, како невладиних организација који помажу избеглицама па сматрају да ће ово отежати живот придошлицама, тако и дела конзервативаца који мисле да су мере недовољне.

Када је у питању збрињавање великог броја избеглица, Меркелина реченица „ми то можемо” све мање наилази на одобравање међу Немцима. Према последњем истраживању јавног мнења, 32 одсто испитаних Немаца је сагласно са Меркелином реченицом, док 64 одсто није сагласно. Осим тога, 56 одсто Немаца је рекло да већ има превише избеглица у Немачкој, док је то пре месец дана рекло 46 одсто њих. За минулих месец дана и број оних који мисле да Немачка може да прими још избеглица је пао са 28 на 19 одсто испитаних Немаца.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Због избеглица бунт против Меркелове у ЦДУ

* Обавезна поља