Србија и Косово могу постићи договор о размени територија, где Косово може да добије општину Прешево, без Бујановца и Медвеђе, док четири општине на северу (Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Северна Митровица) могу да се припоје суседној земљи, каже се у извештају шест српских експерта, који је објавио лист Зери

У овом се извештају представља сценарио размене територија између Косова и Србије. Извештај је написан на 90 страница, а аутори су, како наводе Зери, Миладин Ковачевић, Душан Гавриловић, Драган Поповић, Милена Б. Стевовић, Љиљана Секулић и Катарина Станичић, и говори о користи коју би Србија имала.

Према ауторима субјекти размене би могле да буду четири општине на северу Косова: Звечан, Лепосавић, Зубин Поток и северна Митровица.

„Горе наведене општине су де факто интегрисане у економски систем Републике Србије и операционализација овог сценарија је без одређених друштвених, етничких турбуленција, као и оних локалне самоуправе“,  каже се, између осталог, у извештају.

Према извештају који преносе Зери, општине на северу имају више од 42.000 становника – Звечан 10.974 становника, Зубин Поток 6.079, северна Митровица 11.963 и Лепосавић 13.005 становника. Како наводе аутори, четири општине на северу Косова имају око 40 одсто више становника од општине Прешево и 1.000 квадратних километара већу површину.

(Извор: Принтскрин)

„Разлика од 12.000 становника може да се процени као демографска ‘корист’ за Републику Србију, у сценарију размене територија. Такође, овим случајем Србија добија 1.000 квадратних километара земљишта“, стоји у извештају.

Када се говори о економским ефектима, сценаријо размене територија, односно четири општине на северу са Прешевом, представља годишњу добит од 90 милиона евра за Србију.  Ако се има у виду ова дугорочна перспектива, односно за 30 година, то би представљало добит од 2,7 милијарди евра за српску страну.

Ако се дода и минимални раст БДП-а од 3 одсто за ову територију, потенцијална и акумулирана добит може достићи до милијарду евра, стоји у извештају.


Извор: Н-1

Оставите коментар

Оставите коментар на „Зери“ о извештају српских експерата о размени територија

* Обавезна поља