oliver-ivanovic4Небојша Влајић, адвокат Оливера Ивановића, лидера ГИ СДП, који је осуђен на девет година затвора, каже да би о жалби коју је поднео Ивановићев тим одбране судско веће Апелационог суда у Приштини требало да разговара за неколико дана.

„Седница другостепеног већа у Апелационом суду у Приштини заказана је за 28. септембар, предвиђено је да траје четири дана и на њој ће се расправљати о жалбама које смо поднели ми, али је жалбу поднео и јавни тужилац који тражи да наш клијент буде осуђен за још неке догађаје за које је претходно ослобођен. Тужилац је такође поднео жалбу на доношење пресуде за четворо ослобођених који су били оптужени по једној оптужби заједно са Ивановићем. О свим тим жалбама ће се расправљати, а предвиђено је да то траје до 11. октобра“, каже Влајић за Спутњик.

Он очекује да после тога буде донета коначна одлука суда, али напомиње да је тешко предвидети какав би епилог могао да буде. „Сам овај поступак није поштено ни почео, нити је поштено вођен. Да није тако, суд би са једнаком пажњом разматрао како оне чињенице које терете господина Јовановића тако и оне које му иду у прилог. Међутим, ми до сада нисмо били сведоци тога. Дакле, исход нико не може да зна унапред али очекујемо да суд коначно пажњу посвети и ономе што истиче одбрана, као што обраћа пажњу на оно што је до сада истицао јавни тужилац“, нада се Влајић.

Ивановићев адвокат наводи да у овој институцији не постоји законом предвиђен рок за доношење одлуке, али како каже, досадашња пракса је нагласила да би то могло да буде завршено за неколико месеци, односно, у овом случају до Нове године. Влајић додаје и да у случају да одлука буде неповољна по жалбу господина Ивановића, тешко може да се каже која би виша правна инстанца могла бити надлежна у овом случају.

oliver-ivanovic05

„Тешко је о томе причати и то су само претпоставке, али сигурно је да ми нећемо престати у својој борби док се не донесе правична пресуда, а правична пресуда, у ситуацији када ниједан доказ не говори да је наш клијент крив, може бити само ослобађајућа“, каже Влајић. Према његовим речима, могућности да се овај случај нађе на неким међународним арбитражама су крајње ограничене, јер по правилу један кривични предмет се завршава у оквиру јурисдикције где је и започет, дакле на територији где је суђење и вођено. „Наравно, то нама није сметња да се сви међународни фактори, па чак и судови, о овоме обавесте, многи већ јесу или ће бити, али правосуђе се углавном завршава тамо где се и започне“, понавља Влајић.

Он каже да се Ивановић припрема за ово суђење, и да иако је јак и чврст човек, свестан је где се налази. Ипак, како Влајић каже, Ивановић са нестрпљењем очекује ово суђење јер је намеран да у овом поступку докаже своју невиност.

„Убеђење и знање да није крив највише га и храбри“, наглашава Ивановићев правни заступник. Оливера Ивановића је Еулексово судско веће, којим је председавала судија из Румуније Роксана Комша, осудило на девет година затвора због наводних ратних злочина почињених у Косовској Митровици 14. априла 1999. године. Како је наведено у пресуди, српске снаге тада су организовале акцију чишћења Јужне Митровице са циљем протеривања Албанаца. Тим одбране лидера ГИ СДП је Основном суду у Косовској Митровици, Одељењу Еулекс суда, предао жалбу на пресуду којом је Оливер Ивановић осуђен на девет година затвора. Иначе, Еулекс је Ивановића лишио слободе 27. јануара 2014, а судски процес током којег је саслушан 81 сведок, трајао је више од годину дана.

 


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Жалба Оливера Ивановића пред Апелационим судом

* Обавезна поља