grafit-uck-1У време док су гардисти Војске Србије марширали у Москви на паради поводом Дана победе над фашизмом, око 450 припадника Жандармерије и Противтерористичке јединице (ПТЈ) МУП-а Србије кренуло је, због сукоба у Куманову, пут административне линије с Косовом и Метохијом, као и државне границе с Македонијом.

Због ситуације у Македонији, премијер Србије Александар Вучић заказао је за данас ванредну седницу Бироа за координацију служби безбедности, а на југ Србије одмах се упутио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је јуче у бази Жандармерије у Ристовцу казао да полиција, после сукоба у Македонији, предузима све како би се очувале стабилност и безбедност грађана, као и да ће сви који размишљају о евентуалним терористичким нападима на Србију бити брзо и ефикасно заустављени.

„Морамо да будемо озбиљни и одговорни како бисмо показали свима онима који размишљају о евентуалним терористичким нападима на територију Србије да ће брзо и ефикасно бити заустављени”, рекао је Стефановић. Он је истакао да се ситуација у Македонији прати од почетка и да је борбена готовост повећана. „Нисмо дозволили да нас оваква ситуација изненади”, рекао је Стефановић.

„У Копненој зони безбедности и граничном подручју према Македонији, осим додатних јединица Жандармерије и Противтерористичке јединице, појачано је и присуство граничне полиције и свих других логистички потребних полицијских снага”, навео је Стефановић.

Министар полиције је раније јуче разговарао с министарком унутрашњих послова Македоније Горданом Јанкуловском и рекао да је чврсто уверен да ће се полицијске снаге те земље изборити са терористичким претњама

Такође, заменик председника општине Прешево и лидер Демократске уније Албанаца Скендер Дестани изјавио је јуче Фонету да догађаји у Македонији не би требало да утичу ни на Прешевску долину, нити на Косово.

„Из медија сам сазнао за ово и видим да сукоби још трају. Не знам о чему је реч, ни ко је против кога, али мислим да догађаји у Македонији не би требало да утичу ни на Прешевску долину, нити на Косово, нити на регион”, сматра Дестани.

„Мислим да је ово реакција корумпиране власти у Македонији, која жели да прикрије своју неспособност и корупцију и да спасава себе. Мислим да се овде не ради о конфликту Македонаца и Албанаца и верујем да ће се ово стишавати”, рекао је Дестани.

И председник Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић сматра да нема никаквих назнака о могућем проширењу сукоба из Македоније на југ Србије. Станковић је Танјугу рекао да се на подручју тих општина спроводе уобичајене и редовне активности и да нема никаквих разлога за страх.

Због чињенице да је јуче поподне евидентиран већи број особа из Куманова које, у страху од наставка сукоба, прелазе српско-македонску границу и одлазе ка Прешеву и Бујановцу, Влада Србије ће пратити могући избеглички талас, како би правовремено реаговала ради смештаја и прихвата тих људи.

zandarmerija

Графит УЧК у Краљеву

На зиду једне зграде у Улици цара Лазара број 14 у Краљеву јуче ујутру је освануо графит „УЧК”, што је скраћеница за албанску Ослободилачку војску Косова. Како је пренео Танјуг, графит је узнемирио станаре стамбене зграде који су случај пријавили полицији, али се она још није огласила поводом овог случаја.

Туристи се у Србију враћају преко Бугарске

Према незваничним информацијама, македонска гранична полиција повукла се јуче ујутру са границе између Србије и Македоније после сукоба у Куманову, а на граничне прелазе послате су српске полицијске и војне снаге. Због такве ситуације туристи који су се јуче враћали из Грчке путовали су у Србију преко Бугарске.

Ипак, гранични прелаз Прешево на македонско-српској граници јуче поподне био је потпуно проходан и грађани који су желели да напусте Македонију нису имали никаквих проблема, изјавила је Танјугу Дејана Ђукић, други секретар амбасаде Србије у Скопљу.

„Доста грађана који су кренули за Србију, највише из Скопља, група из Кичева и туристи који се враћају из Грчке, јављају се амбасади да питају да ли могу да дођу до Србије, јер је у једном тренутку било јављено да је граница затворена, али то није тачно. Прелаз је отворен на обе стране”, казала је она.

Ђукићева је позвала да се грађани за све недоумице јаве амбасади, која дежура 24 сата и саветовала да, у случају нових немира у Скопљу, којих је било протеклих дана, избегавају центар града, посебно околину Парламента и Владе.

Приштински медији тврде да је „српска полиција” у Куманову убила бившег припадника ОВК

Лист „Бота сот” објавио је јуче слику Фадиља Фејзулахуа, који је наводно убијен у сукобу с полицијом у Куманову. Приштински лист наводи да је Фејзулахуа, иначе бившег припадника ОВК, убила „српска полиција у Куманову”, у Македонији. „Словенско-македонска војска и полиција, осим Фадиља, јуче је убила у Куманову још четири особе, међу њима и осмогодишњу девојчицу”, наводи „Бота сот”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Жандармерија и ПТЈ на Југу Србије

* Обавезна поља