Prisluskivanje-mobilnih-telefonaКажу да уопште није компликовано прислушкивати нечији мобилни телефон. Доказ је недавна афера са прислушкивањем Ангеле Меркер (за шта су оптужени Американци, али и – Британци). Можда нисте толико важни, али није искључено да се неко бави и вама (и вашим мобилним телефоном).

Па, ако сумњате у тако нешто, објављујемо неколико „симптома” да сте међу изабранима за прислушкивање…

Температура батерије

Један од вероватних индикатора прислушкивања је стање батерије телефона. Опипајте свој мобилни у време када га не користитие – ако је он топао или, чак, врео, то значи да се и даље користи. Имајте на уму да се топлота појављује углавном приликом коришћења (или непосредно након пуњења) телефона. Све у свему, батерија може да буде врућа само у случају да је телефон недавно коришћен.

Ако „пуните” телефон чешће него иначе – то је још један знак потенцијалне претње. Ако нисте користили уређај чешће него обично, онда ваш телефон користи неко без вашег знања. Када се телефон прислушкује, батерија се много брже истроши.

Прислушкивани мобилни телефон непрестано бележи разговоре у својој околини чак и ако изгледа да је у стању мировања.

Напомена: мобилни телефони имају тенденцију да временом губе максимални ниво рада батерије током времена. Ако је ваш телефон старији од годину дана, капацитетет батерије се стално смањује, у зависности од интензитета коришћења.

Искључивање са задршком

Када искључујете телефон и приметите велику „задршку”, позадинско осветљење дуго гори или, једноставно, телефон „одбија”да се искључи, могуће је да сте прислушкивани. Атипично понашање телефона увек је упозоравајуће. Премда, описани проблеми могу бити изазвани проблемима са хардвером или софтвером телефона.

Чудна активност

Да ли се догађа да са на телефону изненада упали позадинско осветљење, или се саме од себе постављају неке апликације, или се уређај сам искључује? Чудно понашање може бити сигнал да неко даљински контролише телефон. Ипак, имајте су виду да идентично понашање може бити последица сметњи приликом преноса података.

Позадински шумови

Када разговарате, телефон који је прислушкиван може „испуштати звукове”: нешто попут еха, електрично пражњења, „кликова”… Додуше, ово не мора да значи да сте жртва „шпијуна” – можда се ваш саговорник налази у градској гужви, где се свашта чује. Међутим, уколико чујете пулсирајући шум из свог телефона када га не користие – то може бити озбиљан проблем.

Сметње

Ако користите свој мобилни телефон у непосредној близини других електронских уређеја (попут телевизора ) и он им ствара сметње, то може бити последица присуства страних уређаја у кућишту мобилног телефона. У већини случајевима сметње су нормалне, али ако се дешавају у тренутку када не користите телефон, то заиста може значити да сте прислушкивани.

И вирус?

Иначе, прича се да „хара” нови вирус за Андроид. Захваљујући њему, онај чији је телефон „инфициран” обави разговор, „спусти слушалицу”, а онда његов саговорник још 10 секунди може да слуша разговор у околини „зараженог” телефона. А за 10 секунди…. Шта све може да се каже… Дакле, пазите да, рецимо, не завршите љубазну конверзацију са шефом који вам (наравно) иде на живце, а онда друштву са којим седите објавите „Опет онај кретен” или нешто слично…


Извор: Интермагазин.рс

Оставите коментар

Оставите коментар на Знакови да вам прислушкују мобилни телефон

* Обавезна поља