cedomir-anticБЕОГРАД – Историчар и председник Напредног клуба Чедомир Антић,  рекао је за СРНУ да  је Дејтонски споразум побједа српског народа те оцијенио да су могућа два поштен  рјешење за функционисање БиХ. Бошњачки политички представници  би могли да престану да негирају Републику Српску и тако на основама изворног Дејтона, једна конфедерација може са свим својим посебностима да уђе у Европску унију (као Кипар или потенцијално бивша Државна  Заједница СЦГ).   Друга могућност је демократски и мирни распад БиХ. У том случају би једнога дана, у уједињеној Европи, једна национална, секуларна и демократска држава Бошњака/Муслимана и Република Српска могле да остварују функционално јединство које данас постоји међу државама чланицама ЕУ.

„За дејтонску БиХ би најбоље било да се народ уважава међусобно. Бошњаци желе независну Босну –  имају је. Та држава, ако је желе у данашњим границама мора да почива на споразуму њених нација. Ако то не желе, не видим зашто је проблем да и  уједињеној Европи постоји нека  демократска и секуларна бошњачка држава и Република Српска једна поред друге.  Не видим зашто је немогућа муслиманска држава у Европи и зашто она не би поред друге српске државе живела у миру, у јединственој ЕУ.“, рекао је Антић поводом 18 година Дејтона.

Наводећи да су Хрвати испали највећи политички губутници рата, Антић претпоставља да је један од разлога за то била чињеница да је Загребу већ четврт века  важније да Срби буду поражени, него да Хрвати у БиХ буду равноправни и пуноравни. Антић оцјењује да Хрвати у БиХ данас треба да се опредијеле. Антић је приметио и да када неко сједи на двије столице постоје једнаки изгледи да се испружи на обе али и да пропадне између њих.

Aнтић, који је и предсједник београдског Напредног клуба, истиче да народи у БиХ треба да се договоре, јер ако постоји политички простор и демократска воља  за заједничку државу унема разлога да исте и не буде, али она мора да бити заснована на пуној равноправности три нације и основним принципима Дејтона. Те принципе су, према Антићевим ријечима, срушили високи представници, одузимајући овлашћења ентитетима.

„Ако то не може, ја мислим да онда треба да се мирно раздвоје. Ако не желе овакву државу, која није довољно функционална, зашто не би настале две или три државе. Мислим да на питање да ли ће Хрвати имати своју државу, треба да одговоре они сами.“, рекао је Антић, наводећи да, због рата,  БиХ више није етнички мјешовита земља, већ је међународно призната држава састављена од три национално у поптуности монолитне територије.

Наводећи да многи кажу да БиХ данас није успјешна држава, Антић оцјењује да је она много успјешнија  од већег дијела балканских (рецимо Македоније или Црне Горе или самопроглашеног Косова које одржавају Брисел и Вашингтон, истовремено гушећи дејтонску БиХ), те да би било много успешнија да није мијешања странаца и бошњачке идеје о унитарној исламској БиХ по угледу на неке блискоисточне и средњоисточне државе.

„Она би била потпуно успешна када би било прекинуто мешање странаца, када би они пружали добре услуге (као што то ради Руска Федерација),те када би бошњачки политичари напустили идеје хегемоније  и стварања унитарне исламске државе на читавој територији БиХ.“, рекао је Антић, наводећи да мијешање из иностранства спречава БиХ да се афирмише као држава онако како је замишљена Дејтонским споразумом.

Он сматра да би право рјешење за БиХ било када би бошњачки политичари прихватили реалност, јер ако Бошаци имају право на независност и своју државу, онда имају и Срби.

„Ако би на прави начин  престали да негирају државност српског народа у Републици Српској и саме Српске, онда би БиХ била много фунционалнија држава“, рекао је Антић.

Он је рекао да Дејтонски споразум данас изгледа као потпуни тријумф српског народа, који је, иако мали и унапријед оптуживан, осуђиван и без подршке великих сила, успио да се избори да добије своју државу .

„Република Српска је држава, она је дио једне конфедерално-федералне структуре БиХ и Дејтонски споразум, ако изузмемо губитак дела Босанске Крајине и сарајевских општина, представља победу српског народа“, рекао је Антић, изражавајући жаљење због рата и жртава, до којих не би дошло да су САД и ЕУ спровели Кутиљеров план.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Чедомир Антић о Дејтонском споразуму

* Обавезна поља