ZORANA MIHAJLOVIÆБЕОГРАД – Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић поручила је данас Електропривреди Србије (ЕПС) да више води рачуна о потрошачима.

ЕПС је неспремно ушао у стварање новог предузећа које ће се убудуће бавити јавним снабдевањем, као и у припрему нових рачуна за струју, а има и гужве на шалтерима дистрибуција и немогућности да се суботом склопе уговори о репрограму дуга за струју, оцецила је Михајловић у изјави Танјугу.

Министарка је и данас организовала пријем за грађане, који су, између осталог, имали примедбу на то што, тренутно, кредитном картицом не могу да плате рачун за струју.

„Ако се ЕПС више не окрене потрошачима, то ће можда да функционише овако још неколико месеци, али кад се на овом тржишту буде појавила конкуренција ЕПС ће изгубити своје потрошаче,„ нагласила је Михајловић.

Интерес државе је да ЕПС не изгуби потрошаче, и зато је апеловала на то предузеће да буде спремније, да ради више и да испуни све препоруке које су им упућене из владе.

„У Масариковој или било којој другој електродистрибуцији данас, на пример, имате ситуацију да не можете да склопите споразум о репрограму дуга за струју. Шалтери раде вероватно за све друго, али не за то” казала је Михајловић.

То је недопустиво, додала је, и поручила да ако људи већ стоје у редовима и чекају, онда треба радити и недељом ако је потребно, како би се тај део проблема решио.

Велики број грађана је у оквиру данашњег пријема код министра енергетике, питао зашто не може платном картицом да измири рачуне за струју у дистрибуцијама.

„Да ли је могуће да данас дођете у дистрибуцију на шалтер, и да, ако немате готовину, не можете да платите рачун?,” запитала је зачуђено Михајловић, и поручила онима који воде дистрибуције, да са грађанима разговарају о њиховим захтевима.

Она је поновила да ЕПС мора да зна да је потрошац најважнији, и да мора да размишља како ће додатно да стимулишу потрошаче који редовно плаћају рачуне за струју.

Држава и ресорно министарство учинили су много да би ЕПС кренуо, иако спорије, у реформе, указала је она и додала да ЕПС данас има позитивни готовински ток новца, финансијска ситуацију је мало боља него раније, али још није добра.

„ЕПС још није на стабилним ногама, и много је посла још пред тим предузећем да бисмо могли да кажемо да је компанија на стабилним ногама”, оценила је министарка.

ЕПС је делимично усвојио препоруке Министартва енергетике, подсетила је, Једна од тих препорука била је репрограм дугова за струју, што се показало одличним, јер ће по том основу ЕПС имати додатан приход од скоро 10 милијарди динара.

Министарка је поручила да је потребна даља рационализација трошкова унутар тог предузећа, да је потребно утврдити који трошкови тачно треба да буду смањени, и да ЕПС мора да „обрати пажњу на узете а неискоришћене кредите”.

Енергетски сектор и Србија више не могу да чекају, ствари морају да се раде ефикасније, поручила је.

„Након реконструкције владе, на некој од будућих седница, биће донета одлука о року до којег реформисање ЕПС-а и Србијагаса мора да се заврши. Више неће бити препорука, него одлука, које ће морати да се поштују,„ рекла је Михајловић и додала да ће морати да се промени начин управљања тим предузећима како би постала профитабилна.

Директор ЕПС-а до краја септембра

БЕОГРАД – Владина комисија за избор директора Електропривреде Србије (ЕПС) требало би до краја септембра да извести владу о предлозима за директора ЕПС-а, изјавила је данас министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић.

Комисија ради, и до краја септембра требало би да извести владу и о предлозима за директора Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица, рекла је Михајловић за Танјуг.

Влада ће потом донети одлуку о именовању директора та два јавних предузећа.

Министарка је поновила да ће тражити да биографије свих кандидата који су се пријавили на конкурс за директора ЕПС-а буду објављене, како би грађани могли да их виде.

Михајловић је истакла да је и пред садашњим и будућим директором ЕПС-а пуно изазова.

Садашњи директор треба да омогући да ефикасно функционише репрограм дугова за струју и снабдевање електричном енергијом, а пред будућим директором је изазов како да што брже реформише ЕПС, указала је.

Од 1. јануара следеће године отвара се 50 одсто тржишта електричне енергије, подсетила је, а од 2015. године ће тржиште бити потпуно либерализовано и због тога ће, како је истакла, ЕПС морати да буде профитабилан и конкурентан.

Влада Србије расписала је конкурс за избор генералног директора ЕПС-а 16. јуна, а окончан је 20. јула. На конкурс се пријавило се 78 кандидата.

Услови конкурса су да кандидат мора да буде факултетски образован, да је стручњак у једној или више области у делатности које обавља ЕПС, да има најмање пет година радног искуства, да зна један страни језик и да има организационе и стручне способности у управљању компанијом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Зорана Михајловић са потрошачима ЕПС-а

* Обавезна поља