barak-obamaВАШИНГТОН – Високи званичници Пентагона, Стејт департмента и америчких обавештајних служби састали су се у четвртак у Белој кући како би размотрили војне опције – од ракетних до већих ваздушних напада – против режима сиријског лидера Башара ал Асада. Подељена администрација председника Барака Обаме састала се дан након тврдњи сиријских побуњеника да су оружане снаге користиле хемијско оружје у нападу у предграђу Дамаска.

Према речима појединих званичника који су присуствовали састанку, наводи Њујорк тајмс, одлука није донета, чиме је продубљена подела између оних који се залажу за војну интервенцију и оних који сматрају да би то било неопрезно. Војне опције о којима је дискутовано, тврде амерички званичници, обухватају ракетни напад са брода из Средоземног мора где су САД распоредиле два разарача, као и нападе авионима, распоређеним на Блиском истоку и у Европи.

Ако САД одлуче да уз помоћ западних савезника крену у војну акцију против сиријског режима, пише Њујорк тајмс, то би био још један у низу сукоба где би Америка играла главну улогу без изјашњавања УН, попут оних на Косову, у Авганистану и Ираку. Међутим, председник САД Барак Обама јуче је изјавио да Америка још чека потврду навода да је употребљено хемијско оружје и да ће ако се потврди да је то тачно „ситуација захтевати пажњу“ Вашингтона.

Руски шеф дипломатије и амерички државни секретар Сергеј Лавров и Џон Кери, позвали су јуче власти у Сирији да сарађују са стручњацима УН око навода о нападу хемијским оружјем. Они су позвали и побуњенике да „гарантују“ приступ стручњака наводном месту напада. Према саопштењу руског министарства спољних послова, Лавров и Кери су у телефонском разговору изразили „заједнички интерес“ да УН спроведе „објективну истрагу“ тих навода.

Вашингтон је још у априлу посумњао да Влада Сирије користи токсични гас сарин, па су неки амерички званичници „сигнализирали“ побуњеницима да ће им послати оружје. Међутим, према речима сиријских опозиционара, никакво оружје није стигло. Иако је 35 држава оштро реаговало на наводе о употреби хемијског оружја, једино су Француска и Турска позвале на „одговор силом“ Сирији.

Неименовани званичник сиријских служби безбедности рекао је да би било „политичко самоубиство“ да је влада првог радног дана мисије УН у Сирији употребила хемијско оружје. То мишљење деле и међународни аналитичари који не верују у тврдње сиријских побуњеника да су нападнути токсичним гасом.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун упозорио је јуче сиријске власти да ће бити „тешких последица“ ако су употребиле хемијско оружје у предграђу Дамаска, јер би то представљало злочин против човечности. „Сваком употребом хемијског оружја, какво год оно било и ко год га користи, и под каквим год околностима, крши се међународно право. Такав злочин против човечности треба да има тешке последице за оног ко га је учинио“, поручио је Бан током посете Сеулу.

Бан је задужио своју високу представницу за разоружање Ангелу Кејн да одмах оде у Дамаск.

УН: Избегло милион деце

Број деце која су побегла од насиља у Сирији достигао је један милион, а још два милиона деце расељено је унутар земље, саопштиле су јуче УН. „Милион деце избеглица није само број, тај број представља праву децу, отргнуту из својих домова и суочену са ужасима“, истакао је директор УНИЦЕФ-а Антони Лејк. Према подацима УН, деца представљају најмање половину свих сиријских избеглица.

Оставите коментар

Оставите коментар на Нема јединства Запада око Сирије

* Обавезна поља