hudievГенерална скупштина УН је, као што је саопштено 11. децембра ове године (1), прогласила 21. јун за Међународни дан јоге. Бан Ки Мун је овим поводом рекао да је „Прогласивши 21. јун за Међународни дан јоге Генерална скупштина скренула пажњу на свестрану корист од ове древне праксе за здравље и срећу у нашем савременом свету.“ Шеф УН није истакао само значај јоге за здравље, већ и њену способност да чини друштва сложнијим и да васпитава међусобно поштовање. „Јога је спорт који може да дâ допринос развоју и помирењу. Јога је чак у стању да помогне људима да савладају стрес у екстремним ситуацијама.“ Генерална скупштина је предложила свим државама УН да у складу с националном традицијом славе овај нови значајан дан како би продубили сазнања својих становника о користи јоге.

Ето, многима се чини да је јога нешто попут гимнастике. Важно је знати да то није тачно. За окултну и паганску духовну праксу карактеристично је одређено маскирање; традиционалне религије – без обзира да ли су у питању хришћанство, ислам или јудаизам, не покушавају да се прикажу као нешто што није религија. Окултни правци који се на Западу шире почевши од ХХ века – и који активно продиру код нас – више воле да се издају за нешто што нису. Понекад се представљају као психолошки тренинзи, понекад – као програми везани за здравље. О духовном садржају човек често не сазнаје одмах и гута га прилично лако – јер, формално му се не нуди да прими неку религију, већ се једноставно благо и постепено увлачи у одређену праксу општења с духовним светом, при чему се чак избегава одговор на питање да ли су сва ова размишљања о „силама“ и „енергијама“ или химне које се певају паганским божанствима, стварно обраћање духовном свету или само „лепа традиција“.

Овакво маскирање се делимично појављује стихијски – паганство је у принципу адогматско и оно као течност поприма облик посуде уливајући се тамо где може да се улије. Еластичност му омогућава да се уклопи у тржиште. Да ли се жалите на болове у леђима? Упознајте се с древним позама-асанама из хиндуистичке традиције. Да ли се нервирате, преоптеретићени сте на послу? Ево дивне технике медитације која ће вам повратити мир. Да ли вас мучи вишак килограма? О, гуру зна како да реши овај проблем.

У овом смислу јога, пракса хиндуистичког порекла, у потпуности следи токове онога за шта је у свету који говори енглески већ одавно уврежен назив „духовности“ (spirituality), која се супротставља „религији“ или како се још каже „организованој религији“. „Духовност“ је у принципу лишена оквира и догми, она омогућава мешање свих могућих коктела од било каквих састојака, узимање свега што се потрошачу свиђа из било којих традиција, постављање било којих циљева – од мршављења до сливања с Апсолутом.

Као смартфон који је истовремено телефон, фотоапарат, плејер и још гомила свега другог, јога (и многе друге сличне праксе) могу да обављају различите функције. Зато су људи који кажу да је то нешто попут гимнастике која утиче на здравље на свој начин у праву – као и људи који ће за смартфон рећи да је камера. Међутим, јога има и другу димензију – коју њени одани припадници сматрају важнијом.

oun-joga

Нарендра Моди, индијски премијер, је предлажући увођење „Светског дана јоге“ рекао: „Јога оваплоћује јединство душе и тела; мисли и радње; самоограничења и задовољења; хармонију човека и природе; целовит приступ здрављу и срећи. Њена суштина није у вежбама, већ у откривању осећања јединства са самим собом, светом и природом. Кроз промену у нашем начину живота и стицању свести, она нам може помоћи да решимо проблем глобалног отопљења“ (проблем глобалног отопљења је био једна од 69 тема на скупштини УН).

Како је саопштено на страници „Клуба јоге при Организацији уједињених нација“ на фејсбуку је члан Конгреса САД Тулси Хабард, представница државе Хаваји, поздравила премијера Индије и поклонила му је своју личну копију „Бхагавад-Гите“. По њеним речима, управо то је била књига коју је читала од детињства, коју је носила док је служила у америчкој војсци у Ираку и на њој је положила заклетву кад је била изабрана за представнички дом 2013. године. Такође је изразила своју пуну подршку идеје увођења „Међународног дана јоге“.

Очигледно, за саме осниваче „Дана јоге“ она је нешто много више од система за побољшање здравственог стања. То је управо религијска пракса – људи не полажу заклетву на зборницима вежби. Заправо, у „Бхагавад-Гити“, једном од светих текстова хиндуизма, циљ јоге се и карактерише као религиозни – „Бхагавад-Гита“ јогу описује као контролу ума, умеће делатности, свест о највишој природи душе (атме) и трансцедентности врховног божанства (Бхагавана)… По „Бхагавад-гити“, највиши циљ представља „ослобађање ума и разума од материјалне делатности и њихово усредсређивање на духовни ниво кроз посвећивање свих радњи Богу“.

Дакле, видимо да се УН уз благослов већине држава које улазе у ову организацију на међународном нивоу бави пропагирањем одређене религијске праксе и учења које је везано с овом праксом. То што УН преузима функције мисионара хиндузима је изузетно чудно и тешко да је у складу с циљевима због којих је ова организација основана.

Присталице јоге често говоре о томе да јога није религија и да је човек може практиковати и ако је хришћанин (или било ко други). То није истина – није увек намерна неистина, али је неистина. Довољно је да човек потроши само мало времена на интернет како би се уверио да је то управо религијска пракса – и по пореклу и по садржају. За хришћанина је она безусловно неприхватљива, пошто крши прву заповест: „Ја сам Господ Бог твој, који сам те извео из земље мисирске, из дома ропског. Немој имати других богова уза Ме“ (2 Мојс. 20, 2-3). Оно што се прво нуди као невини систем за побољшање здравља неизбежно повлачи за собом одређену духовну праксу и одређене представе о духовној реалности – праксу и представе које су апсолутно неспојиве с православном вером.

Превод –  Марина Тодић

____________________________

(1) – Саопштење Амбасаде Индије у Београду од 11.12.2014.


Извор: Радонеж

Оставите коментар

Оставите коментар на ОУН и Дан јоге као нова глобалистичка светковина

* Обавезна поља