О КОСМЕТУ, СРБИМА И ХАРЕДИНАЈУ…

“…циљ нове бриселске сесије може бити само оживљавање Тачијевог ауторитета умртвљеног неуспелим покушајима да нађе излаз из унутар-политичког лавиринта…”(1)

Драган Милашиновић – Балканске скице-Силовање дијалога, 31.08.2017.

Четвртог дана након бриселског „радног ручка“ Тачија и Вучића са Федериком Могерини моја тврдња о циљу овог нечасног скупа се обистинила. Тачи ће, напокон, успети оно што већ три месеца није могао – да формира „скупштину“ и „владу“ Косова по својој мери. А и по Вучићевој, чини се. Потврђују нам то вести које су током 04.09.2017., једна за другом, стизале из Приштине.

Најпре је странка најбогатијег и у свету најутицајнијег косовског Албанца, Беџета Пацолија, „Алијанса за ново Косово“, раскинула своју изборну коалицију са Демократским савезом Косова одлазећег премијера Исе Мустафе. Након завршетка разговора са Мустафом, Пацоли се кратко обратио новинарима:

„Господин Мустафа је мој пријатељ, праведан човек кога дубоко поштујем. Наши путеви се, сада, раздвајају. Имамо неколико посланика и покушаћемо да формирамо посланичку групу која ће убудуће деловати самостално“(2) 

Непун сат иза најаве самосталног деловања, Пацоли је започео преговоре са Рамушом Харадинајем као представником тзв. „ратне коалиције(ПАН), којима су се убрзо прикључили Кадри Весељи (Демократска партија Косова) и Фатмир Љимај (Иницијатива за Косово), представници друге две странке у тзв. “ратној коалицији”. Преговори су успешно окончани потписивањем Споразума о сарадњи измећу коалиције ПАН и Пацолијеве “Алијансе за ново Косово”.(3) Нема дилеме да се ради о сценарију који Тачијевој опцији, након три месеца умртвљења, гарантује оживљавање. Истина, Пацоли и Харадинај разговарали су на ову тему и прошлог месеца у четри ока, али без резултата и није случајно што су тек након „радног ручка“ у Бриселу разговори настављени и окончани договором. 

Будући да Пацолијева странка има 4 посланика у тзв. „Парламенту Косова“ ово практично значи да је коалиција Тачи-Харединај-Љимај напокон обезбедила натполовичну већину за формирање „косовских институција“, укупно 63 посланика (59 плус 4), рачунајући и 20 гласова странака мањина.

Задовољни Харадинај у обраћању новинарима нагласио је: „Коначно је Косово почело да се покреће… Имали смо нека велика одлагања, а сада ће наше институције бити формиране“(4), а још задовољнији британски Ројтерс објавио је како се очекује да председник косовског “параламента” буде изабран још ове недеље. За Пацолија британска агенција навела је да се још увек не зна које ће му место припасти у будућој влади.(5)

Нисам сигуран да Пацоли уопште има аспирације да улази у Харадинајеву владу. Ако неко из његове странке и буде у њој то вероватно неће бити он. Он је увек био човек који воли “сенку”, као и сви стварно богати људи. За њега је промена стране била само одрађивање задатка који је добио од својих западних ментора, мада је занимљива његова реакција након објаве раскида коалиције са Мустафом.

Наиме, одмах након тога Пацоли је упутио писмо члановима своје странке, у коме је објаснио разлоге раскида са Демократским савезом Косова, наводећи да је у више наврата инсистирао да челници те партије и покрет Самоопредељење постигну коалициони споразум, што није успело. „Посредовали смо да се то догоди, али узалуд“, навео је Пацоли.(6) Будући да је познато како је његова странка приватна институција у којој је он неприкосновени ауторитет, јасно је да су ове речи намењене пре свега косовским бирачима, како би апострофирале одређену дистанцу између њега и “ратне коалиције” којој ће омогућити да врши власт. Он најбоље зна зашто је то рекао.

Но, Пацолијев потез, ништа не би значио Харадинају и “ратној коалицији” када за њих не би гласали посланици Вучић-Вулинове Српске листе. Без њихових 9 гласова, чак и да добије онај 1 преостали српски и све друге мањине, Тачи нема већину за Харадинајеву владу (има 54 посланика од 61 колико је потребно). Ако Вучић, заиста, сматра Харадинаја за злочинца, онда би било логично да Српска листа гласа против његовог избора, поред осталог што му тиме даје и имунитет. Но, они ће гласати “за”, што је Харадинај већ најавио.

Једва чекам да видим обланду у којој ће нам та, српска косовска “политичка елита”,  упаковати разлоге за тај чин. А још више да чујем шта ће нам о томе рећи сам Вучић… 

У сваком случају, у име свих Срба и Србија, хвала Вам на Харадинају, браћо са Српске Листе…!!!

 ЈОШ МАЛО О КОСМЕТУ, ХАРЕДИНАЈУ И СРБИМА …

Још мало о Космету. И стварима које излазе на чистину. Избором Кадри Весељија, Тачијевог наследника на месту председника Демократске партије Косова за председника тзв. “Скупштине Косова” прекинута је тромесечна блокада покрајинских институција. За њега је, као кандидата „ратне коалиције” ПАН, гласало 62 посланика, међу којима и девет посланика Српске листе, док су 52 посланика била против. Изабрано је и пет потпредседника, међу којим и дични Славко Симић са Вучић Вулинове Српске листе.

Такође, “председник Косова”, Хашим Тачи, дочекао је и да званично мандат за састав владе додели Рамушу Харадинају, лидеру Алијансе за будућност Косова, а очекује се да ће “влада” бити изабрана већ у понедељак. Посланик Иницијативе за Косово Миљаим Зека, рекао је да је коалиција ПАН била спремна да већ данас изабере нову извршну власт, али да је то одложено до понодељка на захтев Српске листе.(6)

Потврдио је то и  портпарол Српске листе, Игор Симић, који је након што је поновио да представници ове странке Срба са КиМ неће кочити формирање косовских институција, нагласио и следеће:

“Када су у питању даљи кораци, евентуално формирање владе Косова, о томе ћемо одлуку однети након што будемо обавили консултације са председником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем”(7)

Тако, дакле. Симић више не помиње оно што је Српска листа причала у кампањи, да ће као свој услов за учешће у “косовској влади” тражити писмене гаранције да неће бити формирања Војске Косова и остала обећања. Само каже, Вучић на потезу. Не треба више ништа писмено од шиптара, само Вучићева реч. Може и преко Ђурића. Толико о политичкој доследности.

Сада, логично питање, које себи мора поставити чак и Србин који чита само Информер и гледа само Пинк јесте – како ће Вучић моћи њима да каже да гласају за човека за кога тврди да је ратни злочинац и који је на српским потерницама? 

Мени се чини, ЛАКО. Позваће га Беџет Пацоли и “убедити га”. Пацоли зна како се убеђује. Убедио је толике државе да признају Косово, а неће Вучића да призна Харадинаја. Ма. хајте, молим Вас.

А када прође први долазећи понедељак, у уторак ће на посао у нову “косовску владу” кренути и три нова министра са Српске листе –  министар пољопривреде, министар локалне самоуправе и министар за повратак и заједнице.(8) Барем тако пишу косовски медији.

И још нешто пишу. Да ће Пацоли, ипак, прихватити да буде министар иностраних послова и први потпредседник нове владе. ППВ, као Вучић у време Дачића. И то се уклапа, мада сам био скептичан према потреби Пацолија да фронтално улази у политику.

Али, са њим унутра, ето дивног изговора да потези Српске листе имају неки смисао. Но, свеједно, ја и даље једва чекам да чујем и видим како ће нам Вучић објаснити гласање за Харадинаја!?!

_____________________________________

 

  1. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/analiza-vesti/balkanske-skice-silovanje-dijaloga/
  2. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2858063/pacoli-raskinuo-savez-sa-mustafom.html
  3. www.politika.rs/scc/clanak/388209/Pacoli-potpisao-sporazum-za-ratnom-koalicijom
  4. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2858382/pristina-potpisan-sporazum-ratne-koalicije-i-stranke-bedzeta-pacolija.html
  5. Исто
  6. www.politika.rs/scc/clanak/388402/Srbima-tri-ministarstva-u-vladi-Ramusa-Haradinaja
  7. Исто
  8. Исто

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Српска листа, Вучић и гласање о Харединају

* Обавезна поља