emil-vlajki03rasfoto-dejan-bozic_origУ неком далеком добу, на некој планети Млечне Стазе где је хуманост дошла до врхунца правичности, постојала је једна услужна међународна, затворска институција која се посебно бринула о људским правима својих штићеника.

Елем, када би нека особа ометала поредак властодржаца, тај би је затвор узео под своје, и за скупе паре гарантovao моћницима чији је поредак био ометан, да ће ту индивидуу хумано сређивати све док она не испусти душу, или док не буде близу тога да издахне, поставши несвесна своје егзистенције.

Једино ограничење за тај затвор било је то што та особа није могла бити на бризи те установе више од једанаест година. Па, боже мој.  Ако нека особа, чак ни након једанаест година не испусти душу, након софистицираних хуманих третмана којима је подвргнута, онда је ту, очито, ђаво умешао своје прсте, а с њим се није шалити. И управо се такав случај, статистички мало вероатан десио у тој институцији.

Али узнемирене особе, посебно оне у Градбеоу и Шинвонгтону нису имале разумевања за ретке статистички грешке. По њима је та особа, извјесни Љешеш, морала већ одавно бити ван Млечне Стазе, позвана код Свевишњег или Луцифера, свеједно.

Хумани затвор се бранио: „Урадили смо све што смо могли да Брсе упокојимо. Ломишевић није издржао наш третман, Кманодовић, Вакочевић исто тако. Ћибабу смо помогли да се самоубије, итд. Љешеш је требало да испусти душу због церкана, али, ето, није. Он је изузетак, а у свим другим случајевима смо били ефикасни.

Међутим, они за које сада зли језици тврде, наравно нетaчно, да су са оптуженим некада тикве садили, били су заиста љути. „Који су то штосеви, не упокојити неког након толиког времена, а добивати огромне паре да их се правно и физички среди? Што ми да сада радимо?“

seselj-hag01-ap-toussaint-kluiters_f

Међународне судије из затвора у Вешенингену, који се никада не би могли оптужити за проституцију, су мало размишљали. „Па, можда има решење. Ми ћемо овог полумртваца пустити. За то вријеме се Ви склоните код нас у затвор, па кад овај одапне, Ви се вратите.“

Узнемирени моћници су, након овог приједлога, комплетно пошизили. „Па нисмо ми ти који су оптужени као криминалци, па да одемо до вас. Укратко, никада нећемо отићи добровољно у ХАГ. А што се Љешеша тиче, смирите га као оног бунтовника у ‘Лету изнад кукавичјег гнезда’.“

Вешенингенски мозгови су наставили размишљати. „Као прво, одбијамо, из хуманих разлога, да расправљамо о вашем посљедњем приједлогу везаног за томолобију. Уосталом, нисмо ни стручно окупљени за ту врсту интервенција. Затим, има и других решења. Нека се и даље врше преговори с нама о условима отпуштања из затвора. Љешеш ће много тога одбити, остат ће код нас, а време ће пролазити. У том периоду, ми ћемо, као Ломишевићу, тајно давати криве и штетне лекове све док Љешешов организам не буде пред дефинитивним колапсом. Када установимо да се више не може опоравити ни луцидно мислити, пустићемо га и удовољити свему што Љешеш данас хоће.“

И би тако. Љешеш је пуштен жив, а унапред мртав и немоћан да ишта сувисло каже. Кад је дошао у свој град, његова се душа убрзо претворила у ноћног лептира настрадалог у контакту са ватром која у тој заједници неда ником да слободније дише.

Али, све то је било јако, јако давно и на некој другој планети. Било је то доба када су лептирове затварали и уништавали, а стршљенове пуштали да пале и жаре наоколо, а што је, с правом, називано хуманизмом, правдом и друштвеним прогресом.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Једанаест година самоће

* Обавезна поља