cia-Ленгли

Директору ЦИА – Џону Бренану

Поштовани мистер Бренан!

Дозволите ми да Вас обавестим да је прва фаза операције “7-17” урађена у складу са планом. Догађаји по питању активизације украјинског и светског јавног мњења против проруских терориста путем уништења малезијског цивилног авиона, спроведени су у назначено време. Операција је остварена непосредно изнад зоне борбених дејстава, што одговара жељеној слици догађаја. Светско јавно мњење је активизирано до потребног нивоа.

Долази време за почетак друге етапе операције – скупљање доказа о умешаности доњецких бораца у обарање авиона. У ту сврху се оперативно формира тим експерата под нашим руководством, чији је задатак елиминисање непознатих елемената у току истраге. По завршетку те етапе, доказни део ћемо презентовати међународној јавности, што нам омогућава да истакнемо захтев о наметању мира украјинским сепаратистима уз помоћ међународног миротворачког контигента.

На тај начин ће се зауставити катастрофалан развој ситуације у овом делу Европе. Биће сачуван пријатељски режим у Кијеву, а ми ћемо моћи почети у Украјини са реализацијом наших комерцијалних и стратешких планова.

Истовремено, у току операције су се појавиле тешкоће које је неопходно хитно отклонити. Дозволите ми да Вам укратко изложим ситуацију по том питању.

Прво бих желео истаћи да се ток операције «7-17» увелико разликовао од операције «9-11» и по спољним и по унутрашњим условима реализације. Ако смо у току операције „9-11“ могли контролисати информативни простор и спречити цурење нежељених информација, са Украјином ће то бити много теже због постојања алтернативних медија код сепаратиста, московске пропаганде и развијене интернет мреже.

На пример, када су 2001. године у САД три независна професионална удружења – Удружење ватрогасаца, Удружење авиадиспечера и Удружење пензионисаних сарадника ЦИА – направили независне извештаје о нашој умешаности у рушење кула-близнакиња, ми смо одмах блокирали све извештаје о томе, а реферати упућени Комисији за истрагу су нестали. У принципу су радници у америчким медијима (под нашим утицајем) схватили да није паметно компромитовати нашу велику земљу таквим сведочењима и дошло је до пражњења напона.

Биће много сложеније блокирати информативни простор Украјине, јер се база са непосредним доказима нашла у рукама сепаратиста и њено кориговање је отежано због муњевитог цурења информација.

Тако су се већ појавили коментари фотографисаних делова авиона од стране независних војних експерата. У тим коментарима се указује на трагове погодака ракете Р-27 «Топор» или Р-73 са шипкастим бојевим главама, којима су опремљени ловци МиГ-29 и Су-27.

Тако да испада да наша верзија, да је авион оборен од стране терориста уз помоћ система ЗРК «Бук1М», почиње да губи темељ под собом.

ukrajina-avion-malezija-erlajns-9ap_ff

Неопходно је предузети све мере како би одломци нестали током истраге, а фотографије се прогласиле монтажом. Наши и одани нам стручњаци из Украјине већ раде на томе, али већ осећамо отпор европских представника и молимо да преко могућности руководства извршите притисак на ОЕБС. Сматрамо да приврженост атланској солидарности не дозвољава Немцима и Швајцарцима да стану на страну сепаратиста.

Посебну узнемиреност изазива одливање информација на «Твитеру» од стране шпанског диспечера, који је радио на аеродрому у Кијеву. Усудићу се да га кратко цитирам:

“Пре него што нам узму телефоне или ми разбију главу, ОН ЈЕ СРУШЕН ОД СТРАНЕ КИЈЕВА!”

10: Авион је оборен, то није хаварија:

11: Кијев је постигао оно што је желео. Ја сам већ то напоменуо у претходним твитовима.

12: Ово није обична авиокатастрофа. Прете нам из Контролне собе.

13: сваког тренутка ће нам одузети телефоне.

14: Пре него што нам узму телефоне или ми разбију главу, он је срушен од стране Кијева!

15: Имамо потврду. Авион је оборен. Кијевске власти већ располажу информацијом. Оборен је. Сада смо спокојни.

16: Шта раде страни сарадници у диспечерском торњу? Прикупљају информације.

17: Када будем могао, наставићу да пишем.

18: Авион B777 је летео у пратњи два украјинска ловца све до момента док је он нестао са радара.

19: Уколико власти у Кијеву желе да кажу истину, два украјинска ловца су летела упоредо са њим неколико минута пре тога, њега је оборио ловац.

20: Одмах пошто је B777 нестао, кијевски војници су саопштили о паду. Како су они то знали?

21: У 7:00 су саопштили о обарању авиона, нешто касније су заузели нашу командну собу. Странци су још увек тамо.

Подаци са твита већ се шире интернетом и проблем је у томе што твитови немају конкретног аутора. Неопходно је предузети све напоре преко Агенције за Националну Безбедност како би их неутралисали и искомпромитовали. Њихова посебна опасност је у томе што они указују на извршиоца – Ваздухопловне Снаге Украјине. Сужавање тока истраге до утврђивања ловаца у ваздушном простору у току операције, може озбиљно поткопати наше позиције.

Поред тога, употреба ловца није могућа без доста широког круга учесника који представљају потенцијалне сведоке у предмету.

Ukrajina-malezijski-avion

На пример, док у САД ми све до сада успевамо да блокирамо истрагу о “Боингу” који је по нашој верзији ударио у Пентагон, а у ствари је био потопљен ловцима у океану, већ у Украјини је отежана слична блокада информација, услед свеопште корупције државног и армијског апарата. Свакако ће се наћи они који желе да продају тајну информацију и побегну у Русију.

Притом уопште није пожељно да ми применимо методу елиминације сведока као у предмету «9-11», јер, понављам, ми немамо такву потпуну контролу информисања као у САД. Ако смо током локализације непожељних последица «9-11» ликвидирали око 40 активних сведока, овде је много теже прикрити чињенице ликвидације. Уништење аеродромске администрације, официра за навођење и за радио везе, може довести до озбиљног скандала.

Због тога сматрамо да је потребно детаљно припремити и разрадити верзију да је уништење авиона дело Ваздухопловних Снага Русије.

Поред тога, узнемирујуће је и то што још не успевамо да почнемо процес осуде сепаратиста и Русије на међународним форумима. Чак и на састанку ОЕБСА где се налази већина наших савезника, нисмо успели да спроведемо тезу о осуди терориста, имам у виду сепаратисте и Москву. Наша и Украјинска делегација је на тој дискусији остала у мањини. Због тога је ток операције „7-17“, радикално другачији од тока операције „9-11“. Тада смо добили пуну међународну подршку.

Сматрамо да је најозбиљнија грешка у прорачуну наше садашње операције управо у томе. Ми нисмо рачунали да је за протекло време светско јавно мњење унеколико променило своја гледања на нашу ослободилачку мисију у свету. Предлажем да се ради спасавања положаја ангажују резерве пребега из КГБ, као и представници украјинске СБУ. Дакле, треба хитно организовати широку дебату у Конгресу пребега из ГРУ Резуна, који је војни експерт и он може говорити о плановима те организације ради уништавања авиона у периоду заоштравања међународних околности. Представници СБУ могу представити аудиозаписе преговора пилота на руским ловцима непосредно у време уништења авиона. Ми ћемо хитно направити записе на лицу места, уз привлачење потребних стручњака.

Поред тога, ми не искључујемо најнегативнију варијанту развоја ситуације, код које ће наша умешаност у рушење авиона постати необорива. То се може догодити уколико увидимо да наши напори на уклањању непожељних момената у току истраге, не донесу резултат.

У том случају нама не преостаје ништа друго него да нанесемо масовни авиоудар снагама украјинских Ваздухопловних снага по месту обарања авиона, пожељно је баш у тренутку кад тамо буду радили представници ОЕБСА.

Потом се инцидент може приписати сепаратистима, који имају на располагању ловац СУ-25.

Није искључено да ће то бити једини излаз из ове ситуације.

С поштовањем. Чекам Ваше инструкције.

Резидентура ЦИЕ у Кијеву


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на О току операције „7-17“

* Обавезна поља