Нема сумње, онај Хојт Брајан Ји, заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања, занимљив је лик. И звучи некако познато. Не због тога што има хладноратовску реторику као да је побегао из седамдесетих прошлог века, па бисте могли помислити да му је Бајден “политички отац”, како је то код нас сада модерно да се каже. Не. Већ зато што му је речник богат, а реченица толико смислена као да му је диплому потписао лично Мегатренд Мића, са све слоганом “Заврши и пали”. Као да слушате уњкање Небојше Стефановића, или мумлање себи у браду Синише Малог, кад говоре на задате теме.

А задата тема за Хојта Јиа, без дилеме, била је “зла Русија”. Након што је прошетао Балканом он је, говорећи пре пар дана пред Поткомитетом за спољне послове САД, обавестио своје дичне слушаоце како је “циљ САД да промовишу мир и стабилност у региону, али да им у томе смета “малигни утицај Русије”(1). Баш тако је рекао.

На логично питање слушалаца шта су, по његовом мишљењу, циљеви Кремља у региону, казао је како  је „веома тешко предвидети или читати мисли руском председнику Владимиру Путину”“али, чини се да су последњих месеци у региону, (Руси) тежили повећању утицаја, покушали да их (Балканце) одврате од окретања западним институцијама, ЕУ и НАТО-у, и што је више могуће покушали да створе зависност тих држава од Русије”.(2)

Бисер, паметни. Руси хоће на Балкан, о гле чуда! Од како је Колумбо Америку открио, уместо да је покрије, не беше таквога мудраца. Ма, као да слушате нашег Небојшу, кажем Вам. Да му је газда Вучић, сигурно би га у теме, због мудрости, пољубио. 

У налету инспирицаје, „подкомитетлијама“ је казао како Русија подстиче сецесионистичку реторику у БиХ и отцепљење Републике Српске, што је толика глупост да је Бакир Изетбеговић, лично, сматрао да треба да га демантује. Директно коментаришући његове изјаве Бакир је је рекао да таквог утицаја Русије у БиХ нема.

„Да (Руси) једнострано подржавају православце на Балкану то је јасно, али да ће ићи дотле … не бих рекао. Мислим да је чак обратно и да је (председник Републике Српске) Милорад Додик дошао са промењеном реториком из Москве и рекао да они неће ићи на отцјепљење“, појаснио је Изетбеговић новинарима у Мостару.

И руског хуманитарног центра се дотакао, Ји, одговарајући тако на беспотребно дугачак језик Ивице Дачића. Нагласио је како САД  „не верују да су ту намере чисте” – па наставио – „Стога смо саветовали Србију да поставља тешка питања, зашто им је потребна та установа, зашто траже специјалан статус за њу, и шта ће да раде тамо што се већ не ради у Београду у постојећим сличним установама”.(3)

Забога! После толиких тона бомби свих врста које су нам изручили на главу 1944/45 и 1999-те, након отимања Космета и повампирења Велике Албаније, тај политички јуноша прича о „чистим намерама“ и нешто Србима саветује.

Ох, Брајане! Уф, Хојте! Ех, Ји! Превише си ти, момче, „млад“ у послу да некога “саветујеш”. И превише мало знаш. Рецимо, сигуран сам сам да не знаш ни ко је Мегатренд Мића, а звучиш ко да ти је био ментор. Другим речима, лупеташ глупости. Да не идем даље. Шта да ти причам да ми, Срби, и без твог савета, одлично знамо шта значи и чему служи та “установа” о којој говоришп. Видели смо је на делу! Јер, нажалост, имали смо и библијске поплаве, и језиве пожаре, а и Ваше уранијумске бомбе …

Зато да и ми, Срби, нешто посаветујемо Вас, Американце, Ји! Оставите се Ниша и Руса, а посебно Велике Албаније! Пробудите се! Времена су се променила. Ви ни са Драганом Ј. Вучићевићем (и његовим Информером), више не можете да изађете на крај, а камо ли са Русима!!

Ја толико теби, а ти коме хоћеш …

Шира верзија текста објављена 21.05.2017. на Фонду Стратешке Културе

____________________________________

(1) www.politika.rs/scc/clanak/380861/Stejt-department-Rusija-produbljuje-uticaj-na-Balkanu

(2) Исто

(3) Исто


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Руски хуманитарни центар и савет Хојт Јиу!

* Обавезна поља