zarkovicОзбиљно упозорење Борка Стефановића о могућим погубним последицама владавине конкурентске странке, СНС-а, као неспособне да решава проблеме транзиционог, сиромашког и гологузог друштва, ови су, намерно, претворили у нешто сасвим друго: сад ће Борко да иде по кућама и да нас бије моткама што је подједнако смешно као што је било жалосно кад су бивши радикали то збиља радили

Град на води: Да Београђани воле воду не би живели на брдима: Лекино брдо, Канарево брдо, Баново брдо, Петлово брдо… Има их још. Да ли је у питању страх од купања или дављења није утврђено. Али, развој града ишао је наопаким правцем све док Александар Вучић није решио да има да се купамо. Ставили су под мишку пар макета и уочи избора покушали да нас убеде да је то генијално решење. С тим макетама отишли су на светски сајам некретнина у Кану, где смо, пре неколико година, такође били са сличним пројектом, па ће сви да нам се смеју. Јер онда је то био приватни пројект Мишковића и Бека, на сасвим природном месту за куле и измишљене градове, а ово сад је државни пројекат који ће и мене, као пореског обвезника, да кошта, ако га буде или, боље речено, кад би га било, и још ће да уруши једну од ретких преосталих амбијенталних целина главног града.

Гласаћу за оног ко ми објасни зашто је овај пројекат који ће да ме кошта бољи од оног који би се финансирао из приватног џепа, али узалуд ја питам. Почели су да склањају шине и то ће бити крај. Мало ли је то? Одавно већи преваранти нису били на јавној сцени.

Зајам од брата шеика: Цитираћу Бранка Павловића: „Кредит од милијарду долара са два одсто годишње камате на десет година који ничим није условљен је апсолутно немогућ. Јадни Амери, они на своје десетогодишње обвезнице плаћају камату око 2,7 одсто, а не знају да само треба да искористе Вучићеве везе у њима непознатом арапском свету и да уштеде силне паре. У истом незнању су и Французи, који такође на своје десетогодишње обвезнице плаћају око 2,6 одсто камате.

Истина, за то постоји и рационално објашњење у томе што је наша привреда јача и стабилнија од америчке и француске, што су ризици улагања код нас мањи и што је институционални систем изграђенији. Једино не разумем зашто онда ми идемо ка том западном свету уместо да се они угледају на нас? Кад постанемо као они, само ће нам скочити камата.

Него имам бољу идеју: да се ми понашамо колонијално и да користимо силно незнање што арапског света што Американаца и Француза, Италијана итд., и да, користећи стратешку предност која се зове Вучић, позајмимо не једну, него сто милијарди долара, купимо обвезнице САД и на разлици зарадимо 700 милиона долара живих пара. Не ова уштеда од 400 на десет година, него стварно у буџет слијемо одмах 700. Добро, мало мање ако одмах уновчимо обвезнице. И тако обрнемо десетак кругова и ето нама решења за све проблеме. Какав би то предизборни спот био!

Не знам шта је позадина, али, на невиђено говорећи, нешто је овога: паре ћемо добити само ако блокирамо Јужни ток. Или: паре ћемо добити само ако претходно милијарду долара девизних резерви Србије пребацимо на рачун онога ко даје кредит. Или: ако се другом трансакцијом за кредит стави хипотека на 100.000 хектара обрадивог земљишта у Војводини. Итд. Наравно, тим парама се у свакој варијанти мора платити неко доспеће раније узетих кредита (једног или више), које, по редовном току ствари, Србија не би могла да врати и морала би да прогласи банкрот, а то није у ЕУФ плану још две године.

Укратко, камату од два одсто није лако превести, а сажето такву изјаву ваља разумети као сочну псовку коју политичари упућују народу уздајући се у његову неукост.

vucic 1-izbori

Ђилас као екстремиста: Само му је фалило да оде у Мајданпек. То би било као да је пуцао на Мајдану из снајпера. Сатанизована странка изазива самилост код разумних људи. Озбиљно упозорење Борка Стефановића о могућим погубним последицама владавине конкурентске странке, СНС-а, као неспособне да решава проблеме транзиционог, сиромашког и гологузог друштва, ови су, намерно, претворили у нешто сасвим друго: сад ће Борко да иде по кућама и да нас бије моткама што је подједнако смешно као што је било жалосно кад су бивши радикали то збиља радили.

Аналитичари и остатак света: Има њих тројица који су у сваком телевизијском студију оставили по један сако. У седам ујутру, у подне, увече, нема проблема само се јави. Да они нешто мисле и анализирају не би били радо виђени гости емисија које нико више не гледа. Понављају мантру и додворавају се очекиваној победничкој странци. За једног је јасно зашто то ради: очекује да буде амбасадор, а ова друга двојица би да се освете Ђорђу Вукадиновићу. Откад сам питао нешто о Вучићевој женидби, ни мене нико не зове, а сад бих имао и потпитања.

Јавно мњење: Убедили су нас да је Александар Вучић победио и немам ништа против тога, али имам против тога да нас лажу кад год саопште „резултате истраживања“. Сваки пети, шести испитаник одбија да с анкетарима разговара, а онда ови притиснути роком испоруке резултата наручиоцу престају да прате циљну групу него раде по принципу – дај шта даш! Слутим да ће ова изборна сезона бити највећа брука за истраживаче јавног мњења који се радије удварају тренду плаћених телевизијских емисија, него што се позивају на теренска истраживања.

Медији и лагање: Слабо познајем тај свет, али и немам неку жељу да их упознам. То је група од 10,15 људи која се врти по свим српским таблоидима и, руку на срце, није Вучић њих направио оним што јесу, него су их направили они од којих они сад праве највеће зликовце. Нису ту невини ни Мишковић ни Ђилас. То је група уредника која служи моћног. Јуче тебе, сада другог. Да знају другачије да раде, ваљда бих и ја знао за њих. Не брине ме што они знају за мене. Чим се клима промени, ето њих опет у новом руху. Само им дај сигнал ко је цар ове сезоне.

Тесла и весла: Самопрегор, даноноћни рад и оданост производе контраефекте. Сели баба и деда (Михајловићка и Мали) у крило попу (Иринеј) и решили усред изборне кампање да буду већи католици од папе, па одустали после (види опширније на страницама овог броја „Времена“) кад се пристојан свет побунио да они теслíме Теслине остатке и да га туре у црквено окриље. Парола дана на протесту против те одлуке била је: „Да је Тесла хтео цркву, остао би код куће!“ А могли би да се прославе да су тражили да црква плаћа порез као сав остали пристојан свет.

Мерцедес, љубави моја: Шасија је лепа, модерна и вероватно скупа. Али, ко би се бавио детаљима у изборној кампањи. Још нема доказа да је један обичан купопродајни уговор нешто више од тога. Навијам за наше, али немојте да вређате нашу интелигенцију тврдњом да је „Мерцедес“ ушао у Србију зато што је „Икарбусу“ продао део који ови после надграђују.

О чему ће ћутати, још мало: Со на отворену рану просуо је усред изборне кампање члан Фискалног савета Владимир Вучковић и сурово разобличио сва лажна обећања политичара на предизборним митинзима: „Стезање каиша је неизбежно. Остаје само да молимо Бога да се предизборна обећања не спроведу, ко год да дође на власт. Процена Фискалног савета је да нећемо моћи без смањења плата и пензија. Питање је само за колико ће бити смањење, раније је предлагано да пензије веће од 25.000 динара и плате изнад 40.000 динара буду смањене десет одсто. Нажалост, рупа у буџету је у међувремену продубљена тако да ће уштеде морати да буду веће.“


Извор: Време

Оставите коментар

Оставите коментар на Девет спинова који су обележили ове изборе

* Обавезна поља