Predrag-ĆeranićПриприме за издвајање Војводине из састава Србије добијају на интензитету. Хрватске службе безбедности у Војводини су веома агилне у испуњавању захтевa британске, америчке и немачке агентуре, које се првенствено огледају у намерама да се велики привредни комбинати у Војводини купе, затим доведу у стечај с обзиром на циљ да се привреда уништи, а настали економски проблеми припишу Београду. Уз то, британски агент Амадео Воткинс у улози званичног саветника министра одбране спровео је реформу Војске Србије, а сада, у улози саветника МУП-а Србије спроводи реформу полиције. Ема Лосон, која је британском премијеру Камерону била спин доктор, тренутно обучава министре у Влади Србије, и организује семинаре за припаднике МИП-а. Саветодавна улога Британаца у Влади Србије је тешко објашњива, с обзиром на британске намере да се Србија сведе на територију коју је имала као кнежевина. Наиме, у пројекцији Велике Албаније, Србија остаје без Ниша, односно Албанија сеже до Старе планине.

Влада Србије прихватила је да финансира Реком, пројекат Наташе Кандић, знатан број медија је у рукама странаца, што ствара простор за низ манипулација, поготово када се има у виду улога Еме Лосон у контроли комуникација. Све наведено може да се одрази јако лоше по Србију, нарочито у периоду када се интезивније ради на издвајању Војводине из њене уставне структуре. Војводина је недавно добила Академију наука Војводине (ВАНУК), а ускоро треба да стекне и фискалну аутономију. У плану, чији је носилац Бојан Пајтић, Хрватска и Мађарска треба да јавно и оптужујуће укажу на кршење права националних мањина.

Иначе, план за Војводину можемо посматрати кроз неколико фаза. Прва, за коју се цени да је завршена, подразумева промену власничке структуре над земљиштем, великим комбинатима и банкама. У другој фази, замишљено је јачање цивилног сектора, који углавном финансира Сорошова фондација, а пропагира слабљење веза са Србијом, јачање политичких партија и политичких фигура типа Пајтића и Чанка. Ипак, главна улога цивилног сектора јесте да у свести становништва створи потребу за денационализацијом и рестаурацијом аустроуграске границе, као и о важности хрватског капитала, у чему велику улогу има компанија Ивице Тодорића. У трећој фази планирано је да се измени свест становништва у смислу стварања погрешне перцепције о приликама у окружењу, односно да преовлађује максима – све је у савршеном реду. Настоји се створити летаргија, како се не би реаговало на предвиђене догађаје, а што се постиже психолошким операцијама и хибридним ратом.

vojvodina-675x421

Користе се манипулације у мас медијима и на друштвеним мрежама. Видљив је изостанак реаговања јавности на промену демографске структуре у Војводини, а која се нарушава приливом избеглица које враћају из ЕУ. Немачка и Мађарска се решавају избјеглица придошлих са Косова, а сугерисано им је да се настане у Војводини и изјасне као Мађари или Хрвати.

Британци су већ имали намеру да у Војводини подстакну сукобе мађарских фашистичких група са снагама безбедности Србије, али се Немачка томе жестоко успротивилa. Немачка је и против етничког чишћења Срба из БиХ јер су Немци свјесни британске намере да се у срцу Европе направи калифат, што би, по немачкој процени, трајно дестабилизовало ЕУ. Међутим, англосаксонска коалиција чини напоре да наруши добре односе Меркелове и француског председника Оланда, јер подржавају Путинову мировну иницијативу у Украјини. Руководе се проценом да је слаба ЕУ идеална за рат против Русије, који би за циљ имао подстицање унутрашњих немира и уклањање Путина са власти, након чега мисле да би лакше овладали руским ресурсима. Наведена идеја је скована у главама Рокфелера, Ротшилда и Бжежинског, који сматрају да са њима и свет треба да нестане.

Британску улогу у Војводини, као и претходно, упорно залагање за усвајање резолуције о Сребреници, треба посматрати у склопу британских настојања да врате некадашњи империјални сјај, за што цене да им могу послужити оружани сукоби на Балкану. Британски министар спољних послова Филип Хамонд назвао је премијера Вучића и замолио га да оде на Комеморативни скуп у Поточарима. Такође, амбасадори Немачке и Сједињених Држава у Београду сугерисали су Вучићу да би било добро да оде у Поточаре. Међутим, Филип Хамонд је Вучића назвао како би био сигуран да ће Вучић доћи у Поточаре. Британско инсистирање на Вучићевом одласку било је у циљу анулирања руског вета. Британци планирају и наредне године поднети резолуцију о Сребреници. Резолуција им је потребна како би Хашки трибунал добио легитимитет, ради оправдања Бошњака ако би се одлучили на ратни поход на Републику Српску, а резолуција је потребна и Сједињеним Државама како би легитимитет добило и бомбардовање Срба, јер истина о Сребреници полако избија на видело, једнако као и политички карактер Хашког трибунала.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Фазно отимање Војводине

* Обавезна поља