ZivadinJovanovicinДаме и господо,

Поштовани пријатељи,

Јутрос је стигла вест да је гранатирана и разорена школа у Доњецку и да је убијено десеторо деце, ђака. Пре тога, да је у Доњецку пронађена масовна гробница у којој је покопано 400 цивила, међу којима има и оних са „in vivo“ извађеним органима. Још пре тога, да је у Доњецком синдикалном дому убијено и живо спаљено преко 40 цивила. Још раније, да је оборен малезијски путнички авион и да нико од 300 путника није преживео.

У свим случајевима, наводно, се воде истраге, ни у једном случају нема резултата, нити се зна хоће ли их и када бити.  Да ли вас то подсећа на на нешто што Вам је познато?

Ова изложба у центру Београда је знак да  ми Србији саосећамо са огромним људским патњама, са масовним жртвама грађанског рата и хуманитарне катастрофе народа на Југо-Истоку Украјине који су изазвани новцем, пропагандом, инструкторима и плаћеницима са Запада. Чија је стратегија да Украјину окрене против Русије, ко покушава на све начине да увуче Украјину у НАТО и да тако НАТО загосподари руским западним границама? Милиони људи на Југо-Истоку Украјине месецима су изложени бомбардовању, разарању домова у којима живе, школа, болница, јавних установа.

Масовна убиства као што је био злочин у Одеси подсетиле су нас на геноцидне фашистичке и нацистичке методе примењиване током Другог светског рата против Срба, Јевреја, Руса…  Сејући данас страх, ужас и смрт према онима који другачије мисле и који говоре другим језиком,  деривати фашизма и нацизма – тзв. Десни сектор и тзв. Национална гарда, медији на Западу представљају као перјанице „европеизације“ и „демократизације“ Истока.  За њих нема правила, ни закона. Њихови злочини се не истражују. Зато нема ни резултата истрага о масовним злочинима против цивила у Југо-Источној Украјини. Ово је највећа хуманитарна катастрофа у Европи од времена грађанских ратова на подручју бивше Југославије и од агресије НАТО 90-их година прошлог века.

Хиљаде цивила, жена, деце, старих и изнемоглих је изгубило животе пред налетима државне силе и профаштистичких и про-нацистичких банди и  страних најамника, стотине хиљада је цивила је претворено у избеглице и расељена лица, милиони људи је суочено са глађу, бедом, несташицом лекова. Циљ господара рата у Украјини је ширење на Исток, покушај остваривања плана чије остваривање није пошло за руком ни ни Вилхему, ни Хитлеру. Примирје се не поштује зато што господари рата у Украјини не одустају од својих планова! Запад ћути. Лицемерје и политика двоструких стандарда  доминирају. Ћуте западни медији, ћути добро плаћени западни тзв. невладин сектор, ћуте хуманитарне организације из система УН! Зашто? Отварајући ову изложбу, упућујемо

А п ел

– Да се према жртвама хуиманитарне катастрофе на Југо-Истоку Украјине примењују једнаки цивилизацијски и хуманитарни стандарди – Да се покрену све хуманитарне организације и људи добре воље као и владе које су спремне да жртвама грађанског рата на Југоистоку Украјине пруже хитну и адекватну хуманитарну помоћ, без икаквих предубеђења и политичких ускогрудости

– Да се активирају МКЦ и други  у пружању хуманитарне помоћи угроженом становништву Југо-Истока Украјине – Да се хитно спроведу и окончају истраге о злочинима почињеним према цивилном становништву на Југо-Истоку Украјине , идентификују извршиоци и њихови налогодавци и приведу правди, посебно, кад је реч о масовним злочинима у Одеси, обарању малезијског путничког авиона и масовним гробницама у Доњецку, односно, Донбасу

– Да се покрене акција за сакупљање добровољне хуманитарне помоћи у Србији. Београдски форум за свет равноправних је већ помогао једној избегличкој породици са Југо-истока Украјине и одлучио да замоли своје чланове и пријатеље, као и партнерске организације,  да новчаним прилозима наставе и прошире акцију прикупљања хуманитарне помоћи

– Да се покрену сви расположиви механизми за мирно, политичко решење сукоба у Украјини, уз поштовање легитимних интереса свих инволвираних страна  и да се свим иузбеглицама и протераним лицима омогући слободан, безбедан и достојанствен повратак у њихове домове. Ова изложба има за циљ да проговори, да покаже делић суморне реалности у једном делу Европе. Она је знак солидарности са стотинама хиљада избеглица и расељених, са породицама које су остале без својих најближих. Београд и Србија знају шта су ефекти иозолације, санкција, какве проблеме имају избеглице и расељени. Зато је нашао начина да овом скро9мном изложбом макар симболично, искаже своју солидарност са жртвама хуманитарне катастрофе на Југо-Истоку Украјине.

Хвала на пажњи.

Говор Живадина Јовановића, председника „Београдског форума за свет равноправних“ на отварању изложбе о хуманитарној катастрофи на југоистоку Украјине.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Јовановић на отварању изложбе о хуманитарној катастрофи

* Обавезна поља