Kresović 1Косово је постало “држава“ вољом НАТО алијансе и захваљујући стратешким циљевима САД Пентагона. Косово је живи експеримент урушавања државе и ампутирања дела Србије по моделу марионетских система. Оно је недовршена заједница у којој је главна санга дрога и ширење концепта “Великог Косова” као дела “Велике Албаније”. Врховни командант НАТО за Европу, амерички генерал Филип Бридлав, је по доласку у Приштину оценио да је Косово „успешна прича“ и да косовско друштво „сваког дана напредује“.

НАТО на Косову види свој геостратешки резултат који сада покушава да дефнише у новим условима у Украјини и да настави стратегијом економског ратовања и “хладног рата” да води своју полиитку према Руској федерацији. Циљ НАТО је да дугрочно држи Косово као “меки протекторат” са марионетским режимом који треба сукцесивно да се мења и прилагођава новим политичким околностима и интересима САД на Балкану. САД сагледавају опасност да са Косова, Албаније, БЈР Македоније и делова Србије-Рашка (Санџак) одлази један број Муслимана у екстремне групације муџахедина који ратују у Сирији и другим жариштима као плаћеници са намером да шире радикални ислам на Балкану.

Није ни чудо што је генерал указао да је опасан одлазак грађана Косова, као и других, у рат у Сирији и другде, и указао да је узнемирујуће то што се не чини довољно да се то предупреди. САД и НАТО се “плаше” да дојучерашњи савезници не постану у догледно време противници САД и НАТО на социјалној, а онда и верској основи. САД и НАТО не интересује много положај српског, хришћанског живља нити стање људских и мањинских права већ хоће да предупреде евентуалну опасност за америчке интересе на Косову и бази Бондстил, а у вези ратника ислама са Косова.

Превентивно деловање НАТО против тероризма

Генерал Филип Бридлав каже “Мој први и трајни приоритет биће да обезбедим да НАТО остане будан и спреман да се суочи са изазовима и претњама по будућност, са агилним, способним и међуоперативним снагама…. Унутар граница Алијансе уживамо степен стабилности без преседана, али изван наших граница влада неизвесност и небезбедност“. Бриге генерала Бридлава су исламски тероризам, социјалне побуне и организовани криминал по Европи и Балкану и полседице кризе у Сирији, Ираку, Либији и Украјини по америчке интересе у Европи и стање међу савезницима.

Недовршене државе БиХ и Косово, сталне претње сукобима у БЈР Македонији и непознанице у Албанији чине Балкан веома осетљивим и безбедносно “порозним” простором. Бриге генерала Филипа Бридлава су и процена САД и НАТО да Русија има значајне снаге распоређене дуж границе са Украјином и да су оне у стању да буду мобилне за брзе интервенцје. Балкан треба држати под строгом конторлом а Косово посматрати као потенцијалну опасност од исламског тероризма ко а и БиХ. Генерал делује као политичар па понавља да је “Косово успешна прича”.

kosovo-bondstil3-ap-fonetap_f

Косово ради на пројекту све-албанске федерације на Балкану. Овај програм одговоара САД у контроли Балкана. Није чудо што је Министар спољних послова Косова Енвер Хоџај донео одлуку о опозиву отправника Косова у Црној Гори Џафера Ахметија због његових изјава о бившем премијеру Албаније Саљи Бериши. Ахмети је на Фејсбуку написао како је Бериша психопата и изразио је чуђење како је народ Косова могао да га толико поштује. Министар Хоџај лично и цео народ Косова захвални су бившем премијеру Албаније Саљи Бериши за његов велики допринос за Косово, каже се у саопштењу.

Мисија тужиоца Клинта Вилијамсона

Бивши шеф Обавештајне службе Косова, Кадри Весељи за ОВК каже: „ОВК је била војска целог Косова које је снажно устало да постане независно на основу принципа западне демократије и на тим принципима гради своју перспективу и будућност“. Истрага тужиоца Клинта Вилијамсона води откривању истине о тврдњама о трговини људским органима током рата за Косово 1999. године. Било је (претпоставља се) стотина жртава трговине људским органима, али је злочин велики чак и ако их је било свега десетак, што он и сматра.

Вилијамсон је нагласио да ће Специјални истражни тим Еулекса, на чијем је он челу, „бити у стању да подигне оптужницу против високо позиционираних представника бивше ОВК“ за „злочине против човечности и вероватно за ратне злочине“ јер су намерно убијали, отимали и прогонили Србе, Роме, припаднике других мањина на Косову, као и Албанце – политичке противнике руководства ОВК.

Овде се ради о притиску појединих институција УН и међународне јавности али и потребе да се после 15 година власти и моћи развласти и скине са премијерског трона Хашим Тачи који је добио највише гласова на парламентарним изборима, али не може да формра владу. САД сада желе да склоне, или уклоне Тачија, и можда на власт врате још компромитованију личност Рамуша Харадинаја. Ово су “школски примери” марионетске политке САД према поданичким али и одметничким заједницама и државама које они конторлишу или успостављају.

Хашим Тачи на “мети” Клинта Вилијамсона

Извештај шефа Специјалног тима за истрагу навода о трговини људским органима Клинта Вилијамсона, у ком се наводи да је та трговина постојала у ограниченом обиму, је отварање на “дозирани” хипотеке Косовске власти као вид међуародног притиска али и намера да се дође до промене односа санга на Косову. Многи подаци су свесно сакривани па сам Вилијамс каже: ”Нисмо прикупили потребан ниво доказа у овом тренутку, али то не значи да нећемо трагати за њима”. Један део укупне приче и истраживања Вилијамса иде у прилог Србији и српској заједници како би дубље ушли у косовске институције и да би у догледно време дошло до међусобног “приближавања” Србије и Косова.

Српско Тужилаштво је отворило случај „жута кућа“ после објављивања књиге некадашње главне хашке тужитељке Карле Дел Понте „Лов“, у којој је она писала о трговини људским органима на КиМ. Резултате те истраге је предала специјалном известиоцу Савета Европе Дику Мартију, на чији се извештај 2011. године надовезала истрага Вилијамсоновог тима. Вилијамсон открива да ће се на листи оптужених за ратне злочине можда бити и бивши вођа ОВК и премијер Хашим Тачи, али и још десеторица чланова ОВК.

taci-haradinaj_850732_thumb_large

За најзлогласнија места на Косову у којима је Тачијева Дреничка група затварала и убијала углавном киднаповане Србе слове логори Ликовац у општини Србица, затим Лапушник у општини Глоговац, Зочиште у општини Ораховац и Глођане у општини Дечане. Према подацима из 1998. године, у Ликовцу је одведено 26 људи, међу којима и десет рудара са копа Белаћевац. У Лапушник четрдесетак затвореника, Зочишту тридесетак, а највише у Глођану, око 60. Током 1999. године тај број је нарастао од 300 до 500 људи. Они су тамо мучени, убијани, а неки су одведени у Албанију, где се им вађени органи.

Сва истраживања могу дакле отворити кризу на Косову и међусобне суклобе бивших лидера ОВК. Уколико падне Хашим Тачи реално је очекивати дубље потресе на Косову али и у односима према српским општинама и немогућности формрања “заједнице српских општина”. Хашим Тачи је значајно време испред “владе” Косова био преговарач са државним врхом Србије. Многе ствари које су потписане између Србије, Косова и ЕУ са актером Хашимом Тачијем могу бити на преиспитивању.


Извор: Видовдан

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово као НАТО држава

* Обавезна поља