slavjansk-vojna-02-200x200Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков у понедељак је изјавио да је “Украјина у рату са Русијом и да на истоку земље више није реч о антитерористичкој операцији”. Слободна штампа (Свободная Пресса) пише да, према речима украјинског министра, „северни украјински сусед више није братски народ, него је одговоран за рат у Донбасу, у којме већ више од месец дана теку реке крви”.

Међутим, Аваков сам признаје да је Национална гарда „готово сравнила са земљом Семјоновку, предграђе Славјанска, гранатирајући то место вишецевним ракетним системима ‘град’, а касније, по заузимању места, намерним палежом молотовљевим коктелима”. „Отишао сам у ослобођену Семјоновку и тамо видео пропаст. Рат против Украјине оставља иза себе страшне слике. Ово није рат за територију и границе, није рат за права руског говорног подручја или федерализацију. Ово је рат за хаос, који уништава наше животе. То жели Путинова Русија. Терор, уништење, туга и крв Украјинаца – то је прави циљ твораца овог рата”, рекао је Аваков.

Са фантазијама наставља и портпарол Десног сектора Борислав Береза, који је на својој Facebook страници Русију упоредио са нацистичком Немачком и позвао на „уништење Руске Федерације”. Један од његових сарадника је разрадио план Како се одупрети Русији?, предлажући да Украјина мобилише и наоружа пола милиона људи. „После тога сваки разговор о руској окупацији Украјине ће престати. Русија се неће моћи супротставити украјинској војсци од 500.000 људи”, тврди припадник Десног сектора. Недостатак експерата у агенцијама за провођење закона се, према њиховом мишљењу, „може се надокнадити кроз активно учествовање странаца на водећим положајима”.

Што се тиче „сепаратиста”, сугерише се – „пошто је Русија спремна да их прихвати као избеглице, нека их и узме – али борце чекају најоштрије казне и одузимање целокупне имовине, као и њиховим породицама”. Што је казнена мера која се у европским сукобима није видела још од Другог светског рата.

 

ФАНТАЗИЈЕ И ПРОБЛЕМИ КИЈЕВА

Иако су изворне идеје Евромајдана биле „слобода и демократија”, челни људи Десног сектора позивају на „увођење војне диктатуре”. “Ако желимо да преживимо у овој борби, власт нужно мора да буде ауторитарна. Нови режим у Кијеву ће имати одлике војне диктатуре”, наводи се у саопштењу Десног сектора, на које су руски експерти одговорили да би то био „класични револуционарни терористички режим, који се може упоредити са револуционарним терором са краја 18. века”.

„Рат са Русијом би био идеалан за Украјину иако Русија није у рату са том земљом. Тако би нова власт бар могла да објасни губитке које трпи на фронту на истоку земље”, рекао је руски публициста Константин Крyлов. Подсетимо притом да се Олег Љашко из украјинске Радикалне странке на председничким изборима наметнуо као озбиљан кандидат, и да би на предстојећим парламентарним изборима у коалицији са осталим десничарским странкама чак могао да освоји релативну већину.

Међутим, Кијеву није до оваквих фантазија и не само да не могу да скупе пола милиона мушкараца за рат са Русијом него су, како би попунили губитке на фронту у Донбасу, присиљени да мобилишу мушкарце заузетих градова и села Донбаса. Наиме, украјинско министарство одбране је већ раније говорило да би требало „провести присилну мобилизацију избеглица, којом ће се сломити отпор проруских милитаната и смањити симпатије, које све више добијају сепаратисти”. Антон Герашенко, саветник Арсена Авакова, предложио је и да се ограниче права „сепаратиста” да бирају и да буду бирани. Он верује да „заговорници отцепљења Донбаса немају право гласа, а они који се не слажу – ‘кофер, станица и правац Русија’, јер у противном Украјина никад неће бити уједињена”. Овај процес Герашенко пореди са „денацификацијом Немачке, кад су ускраћена права онима који су сарађивали са нацистима”.

У понедјељак 14. јула Life News је објавио документ који је Порошенку 20. јуна послао бивши министар одбране Михаил Ковал. У писму Ковал предлаже присилну мобилизацију свих војних обвезника међу избеглицама из Донбаса. Мушкарци од 18 до 50 година морају да учествују у „антитерористичкој операцији” најмање два месеца, а они од 50 до 65 година ће служити у резерви, као и обвезници са здравственим проблемима. Писмо Ковала је договорено са Министарством одбране и челником украјинске службе СБУ. Формално предлог није прихваћен, али га је зато сад изнова актуализовао нови министар одбране Валерy Гелетеy.

porosenko-snajperisti

ОТПОР КАКАВ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ

Управник института Историјско памћење (Историческая память) и челник удружења Документовање злочина над цивилима Александер Дуков каже да људи из Славјанска и Краматорска потврђују како је неким од њих, пре свега мушкарцима, понуђен избор између хапшења или пријављивања у редове украјинске војске.

На самом фронту ситуација је таква да Порошенко и његови саветници не могу да верују да наилазе на такав отпор. Због тога се Порошенко одлучио да промени стратегију „специјалне операције”, и не само да нема времена за фантазије Авакова и челника Десног сектора него има озбиљних проблема за даљи наставак војне кампање у Донбасу. Порошенко сад захтева да се „сузи простор специјалне операције”, али да пре свега буде ојачана заштита границе. Према речима стручњака из Кијева, он је мислио на удруживање свих снага широм регија Доњецк и Луганск, и да се те снаге концентришу на један од та два града.

У понедељак је Порошенко на састанку са војним врхом нагласио потребу „за неким изменама у тактици, које би омогућиле да се успостави ужа зона антитерористичке операције, ојачала би се заштита граница и учинило све што је могуће како би се обезбедила заштита цивила”. Штавише, украјински председник је наредио да се „побољша статус украјинске војске и пошаље боље оружје на подручје оружаних сукоба”. Наређење о томе дао је челнику украјинске компаније за продају оружја Укроборонпром Роману Романову, који је учествовао на састанку.

Експерти су покушали да схвате шта значи „сужавање зоне антитерористичке операције” јер је познато да се украјинска војска налази на уском појасу између руске границе и положаја устаника Донбаса, и многи то тумаче као други израз за пораз Порошенкове замисли да заузме 10 километара дуж целе украјинско-руске границе, окружи Доњецк и Луганск и тако присили устанике на предају.

Руски дневни лист Поглед цитирао је руско Министарство обране, где експерти тврде да Порошенкова замисао може да значи велике промене у војној кампањи Кијева, која више нама ни снаге ни средстава за наставак казнене операције. „Украјинска војска се истовремено бори под Луганском и Доњецком, а желе и да смање надзор милиција над руском границом. Све то прате и припреме за „ослобађање” Крима. Све је то једноставно у теорији, али Кијев нема довољно снаге, војног особља, оружја и опреме”, тврди руски војни стручњак. Према том извору, идеја Порошенка је да се „украјинска војска усмери на један задатак, а да остало учини колико може”.

ШТА ЈЕ КИЈЕВСКИ ПЛАН Б

„Недавно је службено најављена завршна фаза такозване ‘антитерористичке операције’. Међутим, ми видимо да милиције неће одустати, оне пружају очајнички отпор јер морају да задрже градове. У градовима је Порошенко мислио да проведе посебан поступак и да руске добровољце присили да се врате у Русију, а да локално становништво одустане од отпора”, рекао је директор Института за глобалну стратегију из Кијева и политички аналитичар Вадим Карасев. „Милиције су пре биле распршене по мањим градовима, али су сада само у Луганску и Доњецку. Дакле, задатак је да се одмах смањи зона казнене операције, а у ослобођеним подручјима врати централна власт, ред и мир”, рекао је Карасев и додао да „о преговорима нико више и не говори”.

Рекао је и да резултати украјинске војске, према Кијеву, не зависе само од украјинских снага него и од понашања Русије и тога хоће ли Москва дозволити да украјински војници трајно блокирају заједничку границу. Промена тактике Петра Порошенка значи да украјинска војска „мора да затвори сва подручја на граници која успе”. „Милиције немају куда да оду. Или ће се одупрети или ће бити уништене. У Кијеву желе да доврше операцију пре почетка септембра иначе ће се рат растегнути током целе зиме”, закључује Карасев.

donbas15

Управник руског Центра за војну анализу пензионисани пуковник Анатолиј Цигањок рекао је да „сужавање зоне ‘антитериростичке операције’ значи замену бившег војног плана”. “У почетку је Кијев проводио тзв. план А, који је значио одсецање побуњеничких регија југоисточне Украјине од Русије како би се, према речима украјинских функционера, обуставила испорука руске војне опреме сепаратистима. Кијев је тиме хтео да оствари свој коначни циљ у Донбасу”, тврди пуковник Цигањок. „Али, нажалост за Кијев, план није успео, и то првенствено због задатка који је поверен недовољно обученим пешадијским бригадама и потпуно неупућеној Националној гарди. Знам да је план критикован и од УН, али украјинска команда се мора суочити са ситуацијом која сада постоји у Донбасу. Сада сукобљене стране једна другу терају у окружење, али је положај украјинских снага на отвореном. Због тога је у протекла два дана погинуло много украјинских војника”, наставља руски војни стручњак. „У Украјини не постоје стручњаци који се могу суочити са оваквом ситуацијом. Украјинска војска 23 године није била у стварној борби. Њом заправо командују аматери, који развијају и аматерске планове. Још један разлог је и недостатак оружја за подршку копненим снагама. Милиција је оборила око 50 одсто украјинских хеликоптера, заробила или уништила велики број комада тешке артиљерије и тенкова. Без подршке на терену и из ваздуха, на земљи ниједна војска није озбиљна. Због тога је Порошенко и позвао Укроборонпром да попуни мањак тенкова и хеликоптера. То можда није изгледало тако очито, али кабинет украјинског председника је користио израз побољшање статуса војног оружја у зони антитерористичке операције, што све говори”, подсећа Цигањок.

Како тај план није испунио очекивања, Кијев је развио план Б. Пензионисани руски официр тврди да план Б намерава да сузи фронт, али и да он „има много варијанти”. Важна тачка је лична мотивација милитаната Десног сектора из западне Украјине. Према директору Центра за војну аналитику, мало људи зна да је Кијев обећао Јарошевим милитантима заплењену имовину на југоистоку. „Знамо да је у том погледу Кијев Десном сектору дао одрешене руке, и они спремно извршавају наређења по цену живота. Западу Украјине је југоисток довољан, али план Б за Кијев може бити проблематичан јер су милиције Донбаса прошле тешку школу, и сада су спремне за борбу у свим условима. Сада предност имају милиције, а не Кијев. Није тако давно милиција уклањала са постоља тенкове-споменике из Другог светског рата да би се имала чиме бранити. Сад имају модерне тенкове. Изјаве Кијева да су нови тенкови дошли из Русије су глупости. Ти тенкови су одавно у складиштима војних база у Донбасу. Питање је било ко њима може управљати. Стручњаци кажу да борци НР Доњецк и НР Луганск имају и моралну супериорност. Милиција је на својој територији, бори се за своју земљу. Добровољцима подршку даје локално становништво, а Националну гарду и Десни сектор на југоистоку гледају као странце и дословно их мрзе”, завршава пуковник Анатолиј Цигањок.


Извор: Advance

Оставите коментар

Оставите коментар на Порошенков губитак иницијативе и промена тактике

* Обавезна поља