kecmanovicДа ли смо ми овде опседнути “теоријама завере” или нам споља често сервирају “самоиспуњавајуће прогнозе”? Покушаје домаћих аналитичара да проникну у скривене игре међународних протектора око будућности БиХ, евро-амерички високи и средњи представници и ниски домаћи трабанти обично дисквалификују као измишљотине илити “теорије завере”. А прогнозе западних дипломата и новинара о БиХ које се косе са реалном ситуацијом на терену, а протекторат и домаћи кооперанти јавно и потајно раде на њиховој реализацији, домаћи аналитичари често препознају као “самоиспуњавајуће прогнозе”.

Ономад је на чуђење пролазника кроз Сарајево протутњала елитна јединица специјалаца британске армије под пуном опремом, а на полигону на Мањачи поред Бањалуке осванула нешто већа формација америчке војске. Нико од недобровољних домаћина у оба ентитета није знао да објасни одакле, како и зашто су нам стигли наоружани инострани војници, јер су за војна питања надлежне заједничке институције. А испоставило се да су незвани гости, под оружјем, и војном ресору у савету министара и команди јединствене АБиХ, своју посјету лаконски објаснили као интерну ствар техничког допуњавања већ постојећег контигента међународних снага у БиХ.

И онда су, наравно, кренула нагађања. Зашто о доласку страних трупа нису били претходно обавештени у РС, ФБиХ, БиХ? Да ли се у БиХ припрема пуч и војна диктатура? Или оружана сила треба да осигура ауторитет високог представника и реактивирање бонских овлашћења? Које су то домаће снаге, странке и лидери у Федерацији и Српској које треба да подрже удар? И, шта је циљ операције: стари – централизација и унитаризација (САД) или нови – федерализација са прекомпозицијом оба ентитета (МКГ)?

Наравно, може се поставити питање нису ли све наведене претпоставке управо својеврсне “теорије завере”. Ето, на основу једне рутинске промене у саставу међународних снага, које су у БиХ иначе стационирана већ више од двадесет година зарад очувања мира, конструишу се и слуте велике локалне и глобалне претумбације. Званично објашњење СФОР-а, или како ли се то већ зове, могло би се напросто прихватити и такво какво је, колико садржаја толико и значења. Међутим, у ширем објашњењу има и додатак који изазива основане сумње: амерички и британски специјалци, наводно, треба да обуче “беиха” војску за реаговање на немире приликом јесењих избора.

Прије свега, ко и на основу чега предвиђа јавне нереде поводом предстојећих избора? Избори су се примакли на два месеца, кандидатске листе су регуларно пријављене и обзнањене, предизборна кампања је неформално већ започела у нормалној атмосфери и нема баш никаквих индикација које би наговештавале неке спонтане немире. Истина, у Федерацији је пријављен велики број по шансама изједначених кандидата за Бошњаке кључно место у Председништву БиХ, а у РС, према јулској сондажи НДИ, предност владајуће коалиције не гарантује убедљиву надполовичну већину. Али, док такав тренутни пресек стања најављује оштру полититчку борбу међу страначким елитама, и власт и народ су више заокупљени отклањањем последица другог таласа поплава и дистрибуцијом ваучера, него октобарским изборима.

britanci-protiv-protesta

Многи од анкетираних чак још и не знају ни да ли ће изаћи на изборе, а камоли за кога ће гласати. Откуда онда одједном толика међународна брига за превенцију потенцијалних немира у БиХ? Поготово што знамо да су се исте међународне адресе одушевљавале мартовским социјалним протестима, са разбијањем и паљењем јавних објеката по бошњачким местима, и искрено жалиле што се нису проширили и на Српску.

Затим, већ у првим коментарима на долазак англоамеричких војника примећено је да је обезбеђење јавног реда и мира посао полиције, а не војске. Али и то да је јавна безбедност подељена између ентитета док је војска централизована. С обзиром на то да је систематско “међународно” отимање ентитетских надлежности запело 2006. године управо код обједињавања полиције, логично је претпоставити да се сада, иза овог тренирања војске за унутрашњу употребу, крије намера да се полиција маргинализује у претпостављеној ванредној ситуацији.

“Дух уместо слово Дејтона”, “говор европске БиХ једним гласом”, “неопходне уставне реформе”, “функционалнија БиХ”  и други плеоназми за круњење ентитета и централизовање државе већ десетак година нису имали никакву шансу да прођу редовну легалну процедуру у РС, нити да добију руску сагласност у међународном Већу за имплементацију мира. Зато би, можда, нека већа гужва коју би у октобру испровоцирале поражене странке у РС (“Покрадени избори!”), могла да послужи као алиби за проглашавање ванредног стања. Ентитетске полиције би биле стављене под команду јединствене војске, а ова препотчињена команди НАТО и високом представнику као највишој цивилној власти. Тако би, ријечима Хилари Клинтон, “недовршени послови у Босни” могли да се приведу крају.

Истина, врховни командант АБиХ је трочлано Предсједништво БиХ, али ем се они ни у чему не слажу, ем би кратки интеррегнум непосредно након избора, када је једнима мандат истекао, а други још нису положили заклетву, у атмосфери уличних немира био жива згода да ствар привремено преузме неко са стране. Истина је, такође, да је АБиХ таман толико јединствена колико и цивилна БиХ, али ако би, рецимо, “бошњачка компонента” била упућена да силом уредује у Српској, као и обратно, лако би се постигла завидна ефикасност.

Наравно, речено, баш све, личи на “теорију завјере”. Али, као што су за нас задужени странци месецима уочи рушилачких мартовских протеста у Сарајеву, Зеници, Тузли итд. хушкали против “неспособне и корумпиране власти” и позивали народ да је смени, сада нам уочи избора отворено сугеришу да би било добро да се власт у октобру промени. И при томе се и не либе да речју и делом покажу које странке и политичари би им били по мери, а који не, као што и ми знамо зашто им једни требају, а други сметају. Због свега тога ипак не треба искључити да су инострани војници на Мањачи део “самоиспуњавајуће прогнозе”.


Извор: Пресс РС

Коментари

Један коментар на Припрема ли се Запад за интервенцију у БиХ?

Оставите коментар

Оставите коментар на Припрема ли се Запад за интервенцију у БиХ?

* Обавезна поља