putin-parada-pobede 2016.jpg 2Учесницима Параде Победе, а и целој победничкој Русији  по традицији обратио се шеф државе.

Речи Владимира Путина преносимо у целини:

„Поштовани грађани Русије! Драги ветерани! Другови војници и морнари, подофицири и старешине! Другови официри, генерали и адмирали!

Честитам вам Дан Победе – свечаност у коју су се слили радост, сећање и жалост. Девети Мај – то је и државни и сасвим лични и породични празник. Он је постао симбол светог сродства Русије и њеног народа.

У таквој слози, у посвећености Родној земљи – наша је сила, самоувереност и достојанство.

Велики Отаџбински рат заувек ће остати свети подвиг нашег народа, позив да се живи по савести, да се држи висина правде и правичности и да се те вредности преносе са покољења на покољење.

Нас обједињују дубока, снажна осећања према нашим очевима, дедовима, прадедовима. Данас се од срца захваљујемо онима који су у строју, који су поред нас, не скривајући при том своју гордост и сузе.

Ми сагињемо главе пред светлим сећањем снова, кћери, очева, мајки, дедова, мужева, жена, браће, сестара, сабораца и пријатеља – свих који се нису вратили из рата, свих који више нису са нама.

Проглашавам минут ћутања.

putin-parada-pobede 2016

Ове године се навршава 75 година од почетка Великог Отаџбинског рата: 22. јуна 41-ве нацисти су вероломно напали на Совјетски Савез. У тренутку се променио живот огромне земље.

У том трагичном преломном моменту био је само један, али највиши могући избор – спас Отаџбине постао је главни за цео народ.

Почео је херојски и жртвени пут ка Победи. Морало се без оклевања решавати мноштво најтежих задатака, а један од њих је била – евакуација милиона мирних грађана и индустрије на исток. А све то у претешким условима офанзиве непријатеља и ратних разарања.

Ветерани се поносе својим унуцима и праунуцима – они их не изневеравају и увек ће се равнати према Великој Победи, према подвигу јуначког покољења победника!

Данас је тешко и да се схвати какви се крајњи напори били потребни да се премести на исток и поново покрене више од хиљаду и по фабрика. А већ кроз неколико месеци – оне су почеле да без заустављања испоручују фронту тенкове, авионе, муницију и војну технику.

Та величанствена радна победа без преседана омогућила је нашој армији да непријатеља одбаци назад, да смлави агресора који на располагању имао економски потенцијал безмало целе Европе.

У подвизима на фронтовима и оних у позадини показала се истинска животна снага нашег народа, показало се његово јединство, његов победнички дух и љубав према родној земљи.

Наши очеви и дедови победили су моћног и беспоштедног непријатеља пред којим су пале и поклекле многе земље.

Управо совјетски народ је донео победу другим народима. Управо од нашег војника су нацисти и њихови помагачи добили по заслузи за милионе жртава, за сва зверства и дивљања на нашој земљи.

Рат је трајао безмало четири године и постао је за нашу земљу цела епоха.

putin-parada-pobede 2016.jpg 1

Епоха херојства и одважности, тешких искушења и трагичних губитака, светлих нада и безграничне вере у Победу.

Велики отаџбински ће заувек остати недостижни, свети подвиг нашег народа, позив да се живи по савести, да се држи висина правде и праведности и да се те вредности преносе новим покољењима.

Празник Девети Мај је постао симбол светог сродства Русије и њеног народа. У таквој слози и посвећености Родној земљи је наша сила, самоувереност и достојанство.

Поштовани другови!

Поуке историје опомињу да се мир на планети не држи сам од себе, да морамо бити будни и не дозвољавати дупле аршине, нити кратковидо подилажење онима који гаје нове злочиначке замисли.

Данас се цивилизација поново суочила са суровошћу и насиљем – тероризам је постао глобална претња. Дужни смо да победимо то зло, а Русија је отворена за обједињавање напора са свим државама и спремна је да ради над формирањем савременог, ванблоковског система међународне безбедности.

Наши војници и команданти су доказали да су достојни наследници хероја Великог Отаџбинског и да са чашћу бране интересе Русије. Уверен сам да се ветерани данас поносе својим унуцима и праунуцима јер их они не изневеравају и увек ће се равнати према Великој Победи, према подвигу јуначког покољења победника!

Срећан вам празник! Честитам вам Дан Велике Победе! Ура!“


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путинов говор на Паради Победе

* Обавезна поља