putin-obracanje-2016-aРУСКИ лидер – Владимир Путин – обратио се традиционалном годишњом посланицом федералном парламенту и грађанима Руске Федерације. Говорио је о стању у земљи и основним правцима унутрашње и спољне политике. Преносимо најважније делове говора председника РФ, тематски груписане:

ЈЕДИНСТВО ДРУШТВА

„Ми морамо да све своје задатке решавамо у тешким, ванредним условима, како је то не једном бивало у историји. И народ Русије је поново убедљиво доказао да је способан да одговори на сложене изазове, да брани и да се избори за националне интересе, суверенитет и независни курс земље. Грађани су се ујединили – и ми то видимо, због тога треба рећи хвала нашим грађанима – око патриотских вредности, не зато што су свиме задовољни, што им све одговара. Не, тешкоћа и проблема сада има довољно. Али, постоји разумевање њихових узрока, и, што је најважније, увереност да ћемо их заједно сигурно савладати. Спремност да се ради у име Русије, срдачна, искрена брига за њу – то је оно што чини основу тог уједињења.

Начела правде, поштовања и поверења су универзална. Ми их чврсто бранимо – и, као што видимо, не без резултата – у међународним оквирима. Али, дужни смо да у истој мери обезбедимо њихову примену унутар земље, када је у питању сваки човек и цело друштво. Свака неправда и неистина наилази на оштру осуду: То је и иначе одлика наше културе. Друштво одлучно одбацује охолост, грубост, надменост и егоизам, ма од кога долазило, и све више цени вредности као што су одговорност, истинска моралност, брига о интересима друштва, спремност да се чују други и поштује њихово мишљење.

САНКЦИЈЕ И ДОМАЋА ПРОИЗВОДЊА

Како се каже у народу: свако зло има своје добро.

Наши такозвани партнери су нам увели санкције, ми њима – узвратне мере. Тако смо помогли нашим произвођачима пољопривредних производа на унутрашњем тржишту. Међутим, и они не смеју да заборављају јер садашње стање не може и, вероватно, неће да траје вечно, а и потрошачима је потребна конкурентна атмосфера на тржишту, и зато треба у пуној мери искористити ову повољну ситуацију која се створила. Извоз пољопривредних производа, који сам већ спомињао, данас нам даје више него продаја наоружања. Сасвим недавно, ми вероватно нисмо могли тако нешто ни да замислимо.

Узгред, у сфери извоза наоружања ми и даље држимо доста озбиљне позиције: 2015. године на страним тржиштима било је реализовано оружја и војне опреме за 14,5 милијарди долара, а пољопривредних производа – за преко 16 милијарди, 16,2. Ове године очекујемо још више, највероватније ће бити 16,9. Хајде да се на томе захвалимо пољопривредницима.

Спровели смо дубоку модернизацију предузећа у одбрамбеној индустрији, у одбрамбено-индустријском комплексу. Резултат – повећање обима производње и, што је нарочито важно, знатан раст продуктивности рада. Одбрамбени комплекс демонстрира веома добре показатеље и даје добар пример. Ми у 2016. години очекујемо да ће темпо раста производње у одбрамбеној индустрији износити 10,1 посто, а очекивани темпо раста продуктивности рада – 9,8 процената.

Сада је неопходно усмерити ову грану на производњу савремених конкурентних цивилних производа за медицину, енергетику, авијацију и бродоградњу, космос и друге високотехнолошке сфере. У наредној деценији њен удео ће износити не мање од трећине од укупног обима производње у одбрамбеној индустрији.

Једна од индустријских грана која се најбрже развија код нас је ИТ индустрија, што веома радује. Обим извоза тих руских компанија за пет година повећао се два пута. Донедавно су ИТ технологије чиниле бројку која стремила нули, сада је то 7 милијарди долара.

КОРУПЦИЈА

Последњих година било је доста звучних случајева корупције у вези чиновника општинског, регионалног, федералног нивоа. При том, желим да нагласим, апсолутна већина државних чиновника су честити, поштени људи, који раде за добро државе. Међутим, нити дужност, нити озбиљне везе, нити пређашње заслуге не могу да служе као заклон за представнике власти који су упрљали руке.

Међутим, и ја такође би хтео да скренем на то вашу пажњу – до одлуке суда нико нема право да доноси пресуду о кривици или невиности неког човека. Борба против корупције то није шоу, она захтева професионализам, озбиљност и одговорност, само тада ће донети резултате, добиће свесну, широку подршку у друштву.

putin-obracanje-2016-c

РАЗВОЈ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА

Како би се изашло на нови ниво развоја економије и социјалне сфере, потребне су нам сопствене иновације и научна решења. Неопходно је да се усредсредимо на правце где се скупља моћни технолошки потенцијал будућности, а то су дигиталне, друге, такозване  through технологије, које данас одређују облик свих сфера живота. Земље које ће моћи да их генеришу биће у дугорочној предности, имаће могућност да добијају огромну технолошку ренту. Онај који то не уради, наћи ће се у зависном, рањивом положају. Тhrough – то су технологије које се користе у свим сферама: дигиталној, квантној, робототехници, неуротехнологијама и тако даље.

Предлажем да се покрене системски програм великих размера за развој економије нове технолошке генерације, такозване дигиталне економије. У њеној реализацији ослањаћемо се управо на руске компаније, научне, истраживачке и инжењерске центре наше земље. То је питање националне безбедности и технолошке независности Русије, у пуном смислу те речи – наше будућности.

У оквирима програма мегадонација већ је направљено преко 200 лабораторија, без преувеличавања – светског нивоа; на њиховом челу се налазе научници, који одређују тенденције глобалног научног развоја (узгред, многи од њих су наши сународници, који су раније отишли у иностранство).

Недавно сам се сусрео са групом таквих истраживача. Већ сада многи од њих већину свог времена раде у руским лабораторијама, раде са успехом, са задовољством. И они виде да се данас у Русији постављају интересантни научни задаци, формира се добра истраживачка база и материјални услови на достојном нивоу.

При том је принципијелно важно да подржимо наше руске талентоване младе научнике – њих је много – како би они формирали у Русији своје истраживачке тимове, лабораторије. За њих ће бити пуштена читава линија донација, предвиђена на 7 година. За ове циљеве, као и за развој научне инфраструктуре, отварање нових лабораторија, само у 2017. години, уз већ најављене ресурсе за науку биће издвојено додатних 3,5 милијарди рубаља.

„МИ СМО ЈЕДАН НАРОД И САМО ЈЕДНУ РУСИЈУ ИМАМО“

Могу ли се постићи значајни стратешки циљеви у подељеном друштву? Да ли се може развијати на одговарајући начин на живом песку слабе државе и безвољне власти којом се управља споља и која је изгубила поверење својих грађана? Одговор је очигледан: наравно да не.

У последње време смо видели много земаља у којима је таква ситуација отварала пут авантуристима, превратима и на крају анархији. Свуда је резултат исти: људске трагедије и жртве, опадање и пропадање, разочарење. Забринутост изазива и то што у свету, и то у, рекло би се, најпросперитетнијим земљама и најстабилнијим регионима, настаје све више нових подела и сукоба на политичкој, националној, верској, социјалној основи.

Све се то надовезује на жестоку миграциону кризу, с којом су се суочиле, на пример, европске, али и друге земље. Ми добро знамо до каквих последица доводе такозвани велики потреси. Нажалост, у нашој земљи их је у прошлом веку било много.

Наступајућа 2017. година – је година стогодишњице Фебруарске и Октобарске револуције. То је значајан повод да се још једном замислимо о узроцима и самој природи револуција у Русији. Не само историчарима и научницима – руском друштву је потребна објективна, поштена, дубока анализа тих догађаја. То је наша заједничка историја, и према њој се треба односити с поштовањем. О томе је писао и истакнути руски и совјетски филозоф Алексеј Фјодорович Лосев. „Ми знамо сав трновити пут наше земље – писао је он – познајемо мучне године борбе, оскудица, страдања, али за сина своје Отаџбине све је то његово, неодвојиво, наше“.

Уверен сам да апсолутна већина наших грађана управо тако доживљава Отаџбину, и историјске лекције су нам потребне пре свега због помирења, ради јачања друштвеног, политичког, грађанског консензуса који смо данас успели да постигнемо.

Недопустиво је да уносимо расколе, мржњу, бес и озлојеђеност из прошлости у наш данашњи живот, да из сопствених политичких и других интереса шпекулишемо са трагедијама које су погодиле практично сваку породицу у Русији, ма са које стране барикаде да су тада били наши преци. Хајде да имамо на уму: ми смо један народ, ми смо исти народ, и само једну Русију имамо.

ПРИРОДНИ ПРИРАШТАЈ

Смисао целокупне наше политике је чување људи, умножавање људског капитала као главног богатства Русије. Зато су наши напори усмерени на подршку традиционалним вредностима и породици, на демографске програме, побољшање екологије, здравља људи, развој образовања и културе. Знате, не могу да не кажем пар речи о ономе што се заиста догађа, какво је стање, шта смо постигли.

Природни прираштај становништва се наставља.

У 2013. години – демографи имају појам стопа плодности – она је у Русији износила 1,7, то је више него у већини европских земаља. Навешћу примера ради: Португал – 1,2, у Шпанији и Грчкој – 1,3, Аустрија, Немачка и Италија – 1,4, у Чешкој Републици – 1,5. То су подаци 2013. годину. У 2015. године стопа плодности у Русији биће још већа, мало, али ипак већа – 1,78.

МЕДИЦИНСКА ПОМОЋ

У последњих десет година 15 пута се повећао обим пружања високотехнолошке медицинске помоћи. Стотине хиљада сложених операција изводе се не само у федералним центрима, већ и у регионалним клиникама. Ако је 2005. године, када смо покренули тај програм, 60 хиљада људи у Русији добило високотехнолошку медицинску помоћ, 2016‑те ћемо већ имати 900 хиљада. И ту такође треба још ићи напред. Али, ипак, упоредите: 60 хиљада и 900 – значајна разлика.

Следеће године морамо да уведемо механизме стабилног финансирања високотехнолошке медицинске помоћи. То ће омогућити да се и даље повећава њена приступачност, да се смањује време чекања операција. Треба рећи отворено, проблеми у здравству и даље постоје генерално, још увек их је веома много. И они се пре свега тичу примарне карике. Њеном развоју је потребно уделити приоритетну пажњу.

Грађани се често суочавају са редовима, са формалним, индиферентним односом особља. Лекари су преоптерећени, тешко је доспети код потребног стручњака. Нису ретки случајеви да домови здравља имају најновију опрему, а медицинско особље нема потребне квалификације да је користи.

putin-obracanje-2016-b

ШКОЛСТВО И ОБРАЗОВАЊЕ

Свуда, на целој територији наше велике земље деца би требало да уче у угодним, комфорним, савременим условима, зато ћемо да наставимо са реализацијом програма реконструкције и обнове школа.

Нема сумње да је потребно сачувати дубину и темељност домаћег образовања. У школу се већ вратио састав, више пажње се посвећује друштвеним предметима.

У школи треба активно подстицати креативност, ученике треба учити да самостално размишљају, да раде индивидуално и у тиму, да решавају нестандардне задатке, да постављају себи циљеве и да их остварују, како би то у будућности било темељ њиховог успешног и интересантног живота.

У темељу целог нашег система образовања треба да буде фундаментални принцип: свако дете, млади човек је талентован, способан је да успе и у науци, и у уметности, и у спорту, у професији и у животу. Откривање његових талената је наш заједнички задатак, успех Русије је у томе.

Видим у млађој генерацији поуздан, чврст ослонац Русије у бурном, сложеном XXI веку. Верујем да је та генерација способна не само да одговара на изазове времена, већ и да равноправно учествује у интелектуалној, технолошкој и културној агенди глобалног развоја.

КРАЈ РЕЦЕСИЈЕ

Следећа, 2017. година је проглашена Годином екологије. налажем Влади да припреми програме очувања јединствених природних симбола Русије, као што су Волга, Бајкал, на Алтају.

Пре две године смо се суочили са озбиљним економским изазовима, са неповољном ситуацијом на светским тржиштима, са санкцијама, којима су покушали да нас натерају да играмо по туђим тактовима, како каже наш народ, да занемаримо своје фундаменталне националне интересе. Међутим, понављам, главни узроци кочења привреде крију се, пре свега, у нашим унутрашњим проблемима. У првом реду, то је дефицит инвестиционих ресурса, модерних технологија, професионалних кадрова, недовољно развијена конкуренција и недостаци у пословној клими.

Сада је рецесија у реалном сектору престала, чак се назире мали привредни раст. Ако смо прошле године имали пад БДП за неких 3,7 одсто, мислим да ће ове године од бити значајно мањи. За 10 месеци 2016. године он је износио око 0,3 одсто, и мислим да ће отприлике остати на том нивоу.

Обезбедили смо макроекономску стабилност, а што је веома важно, сачували смо финансијске резерве.

Међутим, стабилизација нам неће донети аутоматски прелазак на стабилан раст. Ако не решимо базне проблеме своје економије и не активирамо нове факторе раста – може нам се догодити да се годинама вртимо „око нуле“, а то би значило да се морамо стално ограничавати и штедети, а и одлагати развој за касније. То је оно што не смемо дозволити.

ПРИТИСЦИ И ПРИНЦИПИ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ

Сви добро знају да смо се последњих година суочили са покушајима вршења спољног притиска на Русију. За то је коришћено све и свашта: од митова о руској агресији, пропаганди и мешању у туђе изборе – па до прогона наших спортиста, чак и параолимпијаца.

Само, као што сам већ говорио: нема зла без добра јер ће нам такозвани допинг-скандал, уверен сам, дати прилику да у Русији створимо најнапреднији систем борбе са тим злом. Рачунам да ће национални програм борбе против допинга бити готов почетком наредне године.

Свима су већ дојадиле и преко главе наручене информативне кампање, смишљање и убацивање у јавност компромитујућих ствари и менторско држање лекција. Кад би било потребно, и ми бисмо могли да свакога поучавамо, али смо свесни мере своје одговорности и искрено со спремни да учествујемо у решавању светских и регионалних проблема. Наравно: тамо где је наше учешће умесно, тражено и неопходно.

Ми не желимо конфронтацију ни са ким. Није нам потребна: ни нама, ни нашим партнерима, ни светској заједници. За разлику од неких иностраних колега, који у Русији виде противника, ми не тражимо и никада нисмо тражили непријатеље. Нама су потребни пријатељи.

Али, нећемо дозволити наношење штете својим интересима, нити њихово игнорисање. Ми желимо да самостално управљамо својом судбином и ми ћемо то и чинити, градићемо своју садашњост и будућност без туђих указивања и нетражених савета.

Ми смо оријентисани на добронамерни, равноправни дијалог и на јачање принципа правичности и узајамног поштовања у међународним пословима. Спремни смо за озбиљан разговор о стабилном систему међународних односа за 21. век. На жалост, за то су пропуштене деценије које су уследиле након хладног рата.

Ми смо за безбедност и могућности развоја за све земље и народе, а не само за одабране, ми смо за поштовање међународног права и разноликости света. Против смо сваког монопола, радило се о претендовању на изузетност или о покушајима да се себи потчине правила међународне трговине, ограничавању слободе речи и фактичком увођењу цензуре у глобалном информативном простору.

Нас су стално критиковали да тобоже унутар земље уводимо цензуру, а сада се сами у томе вежбају.

Русија активно „гура“ позитивне ствари у деловању Уједињених нација, G20, Азијско-Пацифичке сарадње. Заједно са партнерима, развијамо своје оквире за сарадњу: ОДКБ, БРИКС и ШОС. Приоритет спољне политике Русије били су и остају: продубљивање сарадње у оквирима Евроазијског економског савеза и заједничких наступа са другима државама ЗНД.

Озбиљан интерес заслужује наша идеја Великог евроазијског партнерства, која подразумева да се у Евроазији формира интеграциони модел са више нивоа.

Ми о њој већ водимо конкретне разговоре на разним међународним и регионалним нивоима. Убеђен сам да је такав разговор могућ и са земљама Европске уније у којима нараста потреба за сопственим субјективитетом и самосталним политичким и економским курсом.

Колико је огроман потенцијал сарадње Русије са Азијско-Пацифичким регионом показао је ове године одржани Источни економски форум.

Молим Владу да обезбеди безусловну реализацију свих одлука донетих ради развоја нашег Далеког Истока.

За Русију вођење активне источне политике није издиктирано никаквим конјунктурним дневним разлозима, чак ни хлађењем односа са САД или Европском унијом. То је наш дугорочни национални интерес и тенденција у светском развоју.

putin-obracanje-2016

РУСКО-КИНЕСКИ ОДНОСИ И ОСТАЛА ПАРТНЕРСТВА

У садашњим сложеним условима, руско-кинеско свеобухватно партнерство и стратешка сарадња један су од кључних фактора који обезбеђују глобалну и регионалну стабилност.

Наше партнерство је образац за односе у свету засноване на хармоничном респектовању интереса свих држава а не на идеји доминирања једне земље, колико год она била моћна.

Данас Кина избија на позиције највеће светске економије и веома је важно што се наша обострано повољна кооперација попуњава све новим великим пројектима у различитим областима: у трговини, инвестицијама, енергетици и високим технологијама.

Најважнијим правцем спољне политике Русије је и развој нарочито привилегованог стратешког партнерства са Индијом.

Рачунамо на квалитативни прогрес у односима са својим источним суседом – Јапаном. Поздрављамо тежњу руководства те земље да са Русијом развија економске везе и активира заједничке пројекте и програме.

Спремни смо да сарађујемо са новом америчком администрацијом. Важно је да међусобне односе нормализујемо и да почнемо да их развијамо на равноправној основи која задовољава обе стране.

Сарадња Русије и САД у решавању глобалних и регионалних проблема у интересу је целог света. На нама је заједничка одговорност за међународну безбедност и стабилност и јачање режима неширења оружја за масовно уништавање.

Желим да подвучем да су покушаји да се сломи стратешки паритет крајње опасни и да могу довести до глобалне катастрофе. Ово се ни на секунду не сме губити из вида.

Рачунам на заједничке напоре са Сједињеним Државама у борби са реалном, а не измишљеном опасношћу – са међународним тероризмом.

Наши војници у Сирији решавају управо тај задатак. Терористима је већ нанета осетна штета, наше копнене снаге и ратна флота су убедљиво показале да су у стању да дејствују и далеко од места своје сталне дислокације.

КРЕТАЊЕ НАПРЕД

Поштоване колеге!

Кад народ осећа да је у праву, он наступа сложно, он самоуверено иде одабраним путем.

Није нам било лако последњих година, али су нас искушења учинила још јачим. Ми смо заиста постали још јачи, а искушења су нам помогла да јасније одредимо правце на којима треба деловати још упорније и енергичније.

Савлађујући текуће тешкоће, створили смо базу за даље кретање напред јер нисмо прекидали рад над развојним „дневним редом“, а то је било од ванредне важности. Јер, нисмо утонули у ситна текућа питања, нисмо се бавили само питањима преживљавања, већ смо размишљали о развојним питањима и обезбеђивали сам развој.

Сада та питања постају главна и излазе у први план.

Будућност наше земље зависи само од нас, од рада и талента свих наших грађана, од њихове одговорности и успеха. Зато ћемо неизоставно остварити циљеве који су пред нама, решити задатке и данашње и сутрашње.“


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путиново обраћање нацији: „Имамо само једну Русију“

* Обавезна поља