petar-iskenderov-11Говор Алексеја Милера, председника Управног одбора “Газпрома”, одржан 26. јуна на годишњој скупштини акционара, представљао је хладан туш за све оне који су рачунали на одлазак Русије са гасног тржишта у Европи. Без обзира на то што је знатан део извештаја био посвећен “далекоисточном” правцу у раду “Газпрома”, подаци које је изнео Милер потврдили су узалудност прорачуна да ће Русија бити истиснута из европског енергетског биланса. Штавише, у наредним годинама ће удео руског гаса у енергетској безбедности Европе непрекидно расти.

Кључни фактор представља објективна статистика. Она сведочи о томе да је у Европи последњих година приметна тенденција смањења потрошње гаса. У последње четири године (2010-2014) то снижење је износило скоро 20%. Али се истовремено значајно смањило и снабдевање гасом Европе, укључујући и природни гас. “У том периоду само су `Газпром` и норвешки произвођачи успели да повећају испоруке, притом је индекс повећања испорука `Газпрома` пет пута већи од норвешког“, истакао је Милер. „Међутим, још карактеристичнија је“, наставио је шеф `Газпрома`, „чињеница да је при смањењу тражње гаса у Европи `Газпром` повећавао своје испоруке.на гасном тржишту Европе већ 10 година. Само у периоду 2010-2014. тај раст је износио 7%. То је дугорочна тенденција која ће деловати у корист `Газпрома` независно од стања у европској и светској привреди.”

С обзиром на пад домаће производње у Европи – ЕУ ће морати у наредним годинама да решава проблеме са попуњавањем одређених `опадајућих` капацитета. Због тога “капацитети испоруке руског гаса у апсолутном смислу и његова улога на европском тржишту, могу само расти”, подвукао је шеф “Газпрома”.

Ако говоримо о дистрибуцији руских испорука гаса у Европу по маршрутама, онда је 2014. године отприлике 35% укупних капацитета било испоручено гасоводима “Плави ток” и “Северни ток”. И подаци о капацитетима у скорије време се могу повећати, узимајући у обзир уговор који је “Газпром” потписао са компанијама E.On, Shell и OMV, о изградњи трећег и четвртог крака гасовода из Русије у Немачку по дну Балтичког мора, капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Планира се да се и компанија BASF/Wintershall прикључи овом пројекту.

Увођење у експлоатацију гасовода који је већ добио назив “Северни ток – 2”, планирано је током 2019. године. За то време, на “јужном крилу” енергетских маршрута прорадиће гасовод “Турски ток”. Први крак овог гасовода рачуна на испоруке на унутрашњем тржишту Турске, а кренуће пуним капацитетом у децембру 2016. године.

“Повећање капацитета транспорта на Балтику и изградња `Турског тока` представљају диверсификацију извозних канала за руски гас и јачање енргетске безбедности Европе”, уверени су у ”Газпрому”: “Ове године смо се још једном уверили да ни економска криза, ни спољнополитичке тензије, не могу омести наше планове за кретањем напред”.

ruski-gas 1

Нема сумње да ће пројекат “Турски ток” бити реализован независно од састава нове владајуће коалиције у Турској. Аналитичар турског фонда политичких, економских и социјалних истраживања (SETA) Ердал Танас Карагољ сведочи да политичка ситуација која је настала у Турској после избора од 7. јуна, а такође и процес формирања коалиционе владе, не може уопште негативно утицати на “тако свеобухватне енергетске пројекте” као што је “Турски ток”.

Са њим се слаже и Хусну Озегин, шеф турске компаније FİBA Holding. Он истиче неопходност да његова земља настави такве заједничке  “гигантске” пројекте са Русијом, као што је модернизација нуклеарке “Акују” и изградња “Турског тока”, независно од процеса формирања нове коалиционе владе у Турској. “То нису пројекти било које партије, него целе земље”, подсећа Озегин.

Да ли се може игнорисати тако важан фактор као што је успостављени конструктивни однос лидера Русије и Турске? Сусрет председника Владимира Путина и Тајипа Реџепа Ердогана који је одржан средином јуна у Бакуу на “маргинама” дао је моћан импулс билатералној сарадњи. Председник Ердоган и Министар енергетике и природних ресурса Турске Танер Јилдиз, после сусрета у Бакуу истакли су да је потребно што пре потписима ојачати заједнике пројекте. Како је с тим у вези изјавио Танер Јилдиз: “Русија и Турска су незаменљиве једна другој”. И Председник Ердоган је истакао потребу што скоријег превазилажења “периода неизвесности” и да је потребно урадити све неопходно да би се у оквирима одговарајућих међувладиних споразума изградио гасовод “Турски ток”.

И на крају, још један фактор који говори у корист изградње гасовода “Турски ток” јесу – ма колико то парадоксално споља изгледало – грчко-турске противречности. Обе земље су у овом тренутку, из различитих разлога али једнако јако, заинтересоване за сарадњу са Русијом – и притом љубоморно гледају на успех друге. Грчки одговор на преговоре Русије и Турске у Бакуу представљало је потписивање у Петрограду, на економском форуму, руско-грчког међувладиног меморандума о “Турском току”. Чак су и турски медији, попут газете Radikal на пример, морали признати да учешће Грчке омогућава да се направи “гигантски корак напред” у реализацији пројекта. Па и Бугарска је последњих недеља послала сигнал Русији да је заинтересована за нови пројекат – посебно предложивши да на својој територији изгради гасно складиште за обезбеђење функционисања “Турског тока”. Тако да нова архитектура енергетске безбедности Европе на основу стабилних, јефтиних и растућих испорука руског гаса и опсежне регионалне инфраструктуре, добија све реалније обрисе. “Без обзира на све политичке аргументе у корист енергетске безбедности, главна детерминанта остаје цена гаса која стиже у Европу”, истиче с тим у вези турско издање DUNYA.[1] И са те тачке гледања, Русија нема конкуренцију.

 

[1] http://www.dunya.com/turk-akiminin-rakibi-kim-160435yy.htm


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Руског гаса има довољно за све

* Обавезна поља