Boris-Aleksic 1Мајкл Кирби је прошле недеље поручио Србима да су због пута у ЕУ њихове вредности више окренуте Западу него Истоку. На питање о односима са Русијом и напредовању Србије ка ЕУ, амбасадор је рекао да „Србија за сарадњу са Русијом има историјске разлоге, али, када се погледа то куда Србија иде, мислим да је вредносни систем ЕУ много ближи ономе што ја мислим да је вредносни систем Срба.“[i] Трудећи се да потврди тај и такав систем вредности владајућа коалиција напредњака и социјалиста је уприличила свечани дочек албанском премијеру и прву званичну посету на највишем нивоу после 68 година. Да ли су размислили о томе због чега највиши представници Тиране нису долазили у Београд седам деценија? Очигледно нису. Није им ни сметало да у српску престоницу позуву Едија Раму чији је брат Олси у октобру током утакмице Србија – Албанија усред Београда управљао беспилотном летелицом која је носила заставу велике Албаније – симбол геноцида над Србима.

Унапређење односа у региону

Најважније за републичку владу је било „унапређење односа у региону“ по ЕУ стандардима. „Ово је важна вест не само за Србију и Албанију да се после 68 година срећу челници две државе на овакав начин и морам да кажем да наши разговори у четири ока који су били дужи од предвиђених нису ни мало лаки, али сам уверен да заједничке проблеме можемо да решавамо разговором“, нагласио је Вучић на конференицји за новинаре након разговора са Рамом.[ii] Ево, лидер напредњака је успео у ономе што ником другом није пошло за руком у последњих 70 година! А онда је микрофон узео Еди Рама. Истакао је да будућност свих земаља региона – и Албаније и Србије, и Црне Горе и Босне и Херцеговине – у ЕУ и да успех сваке земље у европским интеграцијама зависи од међусобне сарадње у региону. Додао је оно што је пријало Вучићевим ушима, да Албанија и Србија, као и друге земље региона, треба да се договоре како би удруженим снагама наступале у односу са ЕУ.

Мала Србија и велика Албанија

Затим је премијер Албаније разјаснио српском премијеру суштину вредности ЕУ и Запада којима тежи власт у Београду. „Независност Косова је реалност и што пре то Србија прихвати, брже ћемо као регион ићи напред“ поручио је он. Рама је свестан да Србија и Албанија имају различите ставове по питању Косова и Метохије, али је додао да је „независност реалност коју је прихватила већина држава света.“ На констатацију премијера Вучића да је Рамина изјава о Косову провокација и да није било договорено да се о тој теми говори, Рама је рекао да је он само изнео оно што је реално стање. На крају је албански премијер са осмехом похвлио „дијалог Косова и Србије, који упућује на почетак новог доба у односима на Балкану.“ Вучић је као одговор на Рамину провокацију успео да се сети пуног назива Јужне српске покрајине – Косово и Метохија, које најчешће зове кратко „Косово“ али Рами није одговорио на прави начин. Геноцид над Србима који траје још од Другог светског рата није ни поменуо, нити српске жртве, агресију на СРЈ у којој је Албанија супротно Повељи УН активно учествовала, трговину људским органима, наркомафију, као ни крађу српских природних ресурса. Заборавио је да подсети јавност и на тешко стање у којем се налази преживели српски народ на северу Покрајине. Уместо тога Вучић је изјавио „није било договорено да се разговара о тој теми.“ Можемо лако претпоставити да је Вучић у четири ока тражио да се о овоме не говори јавно. Из наведеног произилази да за српског премијера није важно што се на терену ствара фактички независно КиМ те самим тим и велика Албанија, што Срби страдају и нестају. Ова питања не треба разјашњавати и покретати већ треба ћутати о њима и пустити да се тај процес тихо доведе до краја. Сигуран у себе и своју државу Рама је на конференцији прекинуо ову тишину и отворено поручио Србима шта их чека на путу у ЕУ. Српски народ све ово одлично зна јер осећа те ударце Запада на својим леђима, а највише наши угрожени грађани на КиМ. Албански премијер је својим провокативним изјавама разбио обману коју одржава у српској јавности Вучићева власт (и пре ње Тадићева) варајући Србе да је политика „и Косово и ЕУ“ могућа. Међутим на тај начин Рама је јавно понизио Вучића због чега је српски премијер видно поцрвенео на заједничкој конференцији за новинаре. Није председник СНС-а плануо због напада на Србију и српски народ већ због шамара који је Рама јавно задао његовој лажној политици. Тако је Вучићу, стратегија „и ЕУ и Косово“ није могућа! Можеш само једно да изабереш, а ти си изабрао ЕУ. О томе сведочи сламање српског отпора на северу КиМ у организацији Београда, партнерство са Тачијем и Харадинајем, потписивање противуставног Бриселског споразума, размена официра за везу са пуним дипломатским имунитетом, признавање путних и личних исправа шиптарских сепаратиста (слобода кретања) и још много тога. Вучић је чак да би опрао Харадинаја (агента ЦИА) оптужио Србе за убиство српске деце у кафићу „Панда“ у Пећи.

Београд је поред свега прихватио да организује посету Раме југу централне Србије, где је планирано да у дому културе одржи говор и сретне се са „политичким лидерима из Прешевске долине.“ Реч је о терористима „ОВК“ који траже од Србије да им исплаћује новчане накнаде. Председник Општине Бујановац и будући председник Националног савета Албанаца Јонуз Муслију изјавио је да би Влада Србије требало да призна статус борца припадницима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПМБ) и референдум из 1992. којим се даје право општинама с југа Србије да се припоје Косову.[iii]Вучићу чим организује овакве обиласке не сметају напади на српски народ јер у њима и сам учествује, смета му међутим свака јавна критика његове политике. Из владе Србије после свега поручују да ће упркос провокацијама и понижењима сарађивати са Албанијом![iv]Али није Вучић изолован случај у српској власти.

Vucic-Edi-Rama-31

Београд нуди своју „косовску политику“ Русији!

Ивица Дачић као успешан, нуди Русима у вези Новорусије, модел преговора Београда са Приштином! Примењујући оно што је Београд примењивао према Приштини, Москва може само да изгуби. Ове Дачићеве речи указују на то како може да изгледа председавање Србије ОЕБС-ом. Дачић такође изјављује да Србија треба да се прикључи политици ЕУ према Русији, али са зачеља.[v] Била прва или на зачељу, све једно је јер ће је такви спољнополитички приоритети одвести у сукоб са Русијом. И Томислав Николић попут Вучића и Дачића истиче да је улазак у ЕУ једино решење за Балкан.[vi] Ево тројица најутицајнијих политичара у Србији стоје иза политике према којој „ЕУ нема алтернативу“ и која води ка независности КиМ и сукобу са Русијом! О кажњавању и понижавању Србије на путу ка Бриселу написана су јасна упозорења.[vii]

Вучићев рат билбордима

Као одговор на провокације Едија Раме, Александра Вучић је одлучио да покаже да је премијер у сопственој земљи! Преживелом српском народу на КиМ којег је до јуче нападао заједно са Еулексом и Тачијем и чије је представнике хапсила његова жандармерија, наредио је да постави билборде и плакате са његовим ликом и написом „Добродошли председниче владе!“[viii] Са друге стране Општина Прешево је ради дочека Раме поставила билборде са паролом „Добродошао премијеру“.[ix] Вучићева власт на ово није реаговала остављајући поново српски народ на цедилу. Еди Рама је усред Београда позвао на комадање Србије и отимање туђе територије, терористи „ОВК-а“ га у Прешеву славе као премијера, а Вучић као одговор на то започиње „рат“ билбордима! Каква храброст! Уместо да најури Раму из државе он му организује посету Прешеву. Бедно нема шта. Али може и бедније.

Највећа опасност за власт

Док су Едија Раму гостили као пријатеља и савезника, представници републичке владе као свог највећег непријатеља означавају Војислава Шешеља. Тешко болестан председник СРС-а се враћа из хашке тамнице после 12 година, а власт га види као опасност! Вулин тако изјављује да Хаг пушта Шешеља како би се дестабилизовала Влада Србије![x] Вучић је одбио да коментарише ову подлу изјаву Вулина[xi] показујући тиме да је подржава. Истина је сасвим другачија јер Трибунал одговоран за погоршање здрваља Војислава Шешеља пушта лидера радикала да би скинуо одговорност са себе.[xii] Међутим цитиране изјаве представника републичке владе показују да се част, морал, етика и доброта очигледно не могу наћи у Немањиној 11.

Уколико се вратимо на Кирбијеве речи с почетка текста, можемо слободно да закључимо да Србија која усваја западне вредности убрзано пропада, а њени вастодршци губе људскост жртвујући националне интересе и будућност својих грађана. Напредњаци и социјалисти чине Србију све слабијом припремајући њен нови (коначни) пораз. Црни орлови поново лете над малаксалом и рањеном Србијом чекајући погодан тренутак да се обруше на њу. Једино што може да их заустави је одлучна и хитна борба целе српске нације против тог зла.Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Црни орлови над Србијом

* Обавезна поља