jan-klif-beta1_fГРАЧАНИЦА — Амбасадор Велике Британије на Косову Јан Клиф рекао је у Грачаници да је најважније да се напише добар, практичан статут за будућу Заједницу српских општина.

Он је додао да се много не жури са израдом тог документа јер се Косово, а можда и Србија, налазе близу парламентарних избора.

Одговарајући на питање дописника Бете о томе када би требало да се формира ЗСО и каква ће овлашћења имати, амбасадор Клиф је казао да не зна када ће та заједница бити формирана и да је то питање за преговараче у Бриселу, а време формирања ЗСО зависи од статута.

Амбасадор је нагласио да треба написати добар статут за ЗСО о чему без сумње треба да се разговара у Бриселу.

Клиф је после састанка са новоизабраним градоначелником Грчанице Бранимиром Стојановићем рекао да је данас први пут посетио Грачаницу после косовских локалних избора.

Он је казао да се влада Велике Британије залаже за останка Срба на Косову: „Ми подржавамо улогу српске заједнице, али и других заједница овде (на Косову), и видећемо како можемо сарађивати са новом општином у Грачаници и како ћемо помоћи овој општини“.

„Данас смо разговарали о многим проблемима, као и о будућности и улози ЗСО, али и о томе каква ће бити улога Грачанице у тој заједници“, рекао је Клиф.

Градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић, с листе „Српска“, казао је новинарима да је током једночасовног састанка са амбасадором Клифом разговарао о политици, економији, „о свему што мучи Србе“, локлану самоуправу.

Стојановић је додао да су се сагласили о многим темама и изразио наду да је данашњи разговор почетак добре сарадње.

„Добар део разговора посветили смо управо прочесу приватизације, а то је оно што нас данас оптерећује. Ми имамо одређени план како би то могло да се превазиђе и о томе смо разговарали са амбасадором. Свакако да ћемо те наше планове јавно представити, али они још нису за потпуно објављивање“, рекао је градоначелник.

Стојановић је оценио да је процес приватизације врло осетљив, може да угрози опстанак Срба и зато је тражио подршку амбасадора.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Написати практичан статут ЗСО

* Обавезна поља