japan_militaryТОКИО – Јапан је направио најдраматичнији заокрет у војној политици од Другог светског рата и дигао на узбуну целу далеку Азију јер је укинуо закон из 1945. који је јапанској војсци забрањивао да се бори ван земље – то је била казна за то што је Јапан био на страни Хитлерове Немачке.

Јапан је формирао послератне оружане снаге пре тачно 60 година и оне нису имале право „колективне самоодбране“ нити да иду у помоћ нападнутој пријатељској земљи.

Сада ће јапанске снаге моћи у војне мисије са савезницима, али аналитичари цене да ће влада вероватно бити опрезна кад шаље своје војнике у мултилатералне операције у иностранство, у Ирак на пример. Јапански војници имали су малу хуманитарну улогу у мисији после америчке инвазије на Ирак 2003. године.

Ово је победа за јапанског премијера Шинза Абеа, али опасно је наљутио Кину. Односи двеју земаља затегнути су због поморског спора, неповерења и наслеђа некадашње јапанске војне агресије. И други јапански суседи, Мјанмар на пример, памте тешку агресију јапанске војске с почетка 20. века и имају посебне празнике у знак спомена на невине жртве Јапана.

„Кина се противи јапанском измишљању кинеске претње у сврху унапређивања своје домаће политичке агенде“, рекао је портпарол Министарства иностраних послова Кине Хонг Леи на конференцији за новинаре у Пекингу.

„Захтевамо да Јапан поштује разумну забринутост својих азијских суседа за безбедност и да мудро реши то питање“, додао је он.

Није одушевљен ни добар део јапанских бирача. Они страхују да ће њихова војска бити увучена у туђе ратове, али упозоравају и да се није поштовала званична процедура кад је укидана та одредба Устава.

Званични Вашингтон се још није огласио, али вероватно ће поздравити одлуку Јапана, свог великог трговинског партнера којег већ дуго позива да промени одбрамбену политику.

АБЕ: УСТАВ ИЗМЕЊЕН РАДИ ЗАШТИТЕ ЈАПАНАЦА

Јапански премијер Шинзо Абе рекао је данас, након што је влада одобрила реинтерпретацију пацифистичког устава, да је та промена неопходна у циљу заштите живота Јапанаца у све сложенијој безбедносној ситуацији у окружењу.

„Јапански ратни бродови треба да буду у могућности да заштите америчке бродове који бране Јапан“, рекао је он, након што је усвојена измена која омогућава војсци да помаже савезницима у иностранству.

Абе је на конференцији за новинаре коју је преносила телевизија додао да мир није нешто што неко може да да, већ се мир мора постићи властитим напорима.

Након пораза у Другом светском рату, победничка америчка страна наметнула је велики број рестрикција за јапанску војску, које су од тада умањене, а јапански народ је прихватио пацифистички устав.

Према новој интерпретацији устава, јапанска војска моћи ће да помаже савезницима у оквиру „колективне самоодбране“, што је до сада било забрањено.

Већина Јапанаца страхује да би промене устава могле да воде милитаризму, који је увукао земљу у Други светски рат, наводи АП.

Око 2.000 људи протестовало је данас испред Абеовог кабинета тражећи да се промјене Устава обављају путем референдума, а не само путем владине реинтерпретације тог документа.


Извор: Курир, Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Јапан променио пацифички устав

* Обавезна поља