baza-jugБУЈАНОВАЦ – У бази „Југ“ код Бујановца у току је вежба „Платинасти вук 2014“, на којој учествује око 270 припадника оружаних снага из Србије, Бугарске, Румуније, Азербејџана, Македоније, Хрватске и САД.

Циљ вежбе, која се изводи од 30. јуна до 10. јула је, уз размену искустава и обука у руковању неубојитим оружјем и увежбавање активности за деловање у мировним мисијама.

У првом дану вежбе реализована је посебна обука у управљању моторним возилима и руковању личним наоружањем Војске Србије, које су задужили учесници вежбе, пренела је Војска Србије на свом сајту.

У мултинационалној тактичкој вежби учествује 60 старешина и војника Војске Србије, по 25 из оружаних снага Бугарске и Румуније, 30 из оружаних снага Азербејџана, као и 32 из војске Македоније.

Учествује и 14 официра, подофицира и професионалних војника из оружаних снага Хрватске и 86 припадника оружаних снага САД, прецизирала је Војска Србије.

Вежбовне активности ће се изводити у две фазе и то тако што ће се у првој фази реализовати обука на тему „Неубојито оружје“, а коју ће спроводити инструктори из САД.

Током обуке учесници вежбе ће се упознати са могућностима несмртоносног оружја и оспособљавати у поступцима хапшења без употребе средстава за привремено онеспособљавање, употреби службене палице и контроли масовног окупљања.

У другој фази вежбе, у оквиру теме „Операција очувања мира“, на полигону Боровац ће се реализовати садржаји попут пружања помоћи у борбеним дејствима, пешачке и извиђачке патроле, заштите снага, претрага и блокаде, дејства против експлозивних направа.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на НАТО на Југу Србије

* Обавезна поља