studenti 1Представници студената и Министарства просвете нису јуче постигли договор о студентским захтевима, па су академци најавили нови протест испред владе за понедељак 13. октобар, уколико сутра не буде постигнут договор са министром Срђаном Вербићем. Академци су се претходно у подне окупили испред Министарства просвете, долазећи у Немањину улицу из правца Студентског трга, Студентског града, Вуковог споменика и са Вождовца, због чега је саобраћај повремено био обустављен. Опремљени пиштаљкама и бубњевима, носили су транспаренте „Да ли сте ви платили своје знање”, „Студентска класа паштету хаса”, „Немам пара за транспарент, одакле ми за школарину”, „Најскупља реч – апсолвент”, „Студирање на води”…
Док је око 2.000 студената Београдског и Универзитета уметности чекало да њихови представници заврше разговор на петом спрату Министарства просвете, пуштале се песме „Буђав лебац” и „Погледај дом свој анђеле”, скандирали су „Лопови” и „Закон неће проћи” (иако је Закон о високом образовању усвојен пре месец дана) и певали „Студенти, студенти, ајмо сви у глас, министар Вербић издао је нас”.

Председник Студентске конференције студената Србије (СКОНУС) Данило Јеремић рекао је новинарима након разговора у Министарству просвете да је свако остао на својим позицијама. Он је поновио да студенти замерају што се нису питали приликом измена закона, да није тачно да су они измене хвалили како су претходне вечери саопштиле просветне власти и да Министарство просвете жели да разједини студенте нетачним информацијама. Јеремић је рекао и да су у овом бунту уједињени сви студенти Србије и да неће одустати од захтева.

– Годинама се не граде студентски домови у Србији, уџбеници се продају испод руке, наставни планови су застарели – каже Јеремић, а председник Савеза студената Београда Марко Павловић додаје да „болоња” у Србији није иста као и у другим европским државама и да треба да се запитамо колико су студенти заправо оптерећени и какве све намете плаћају по факултетима.

studenti

С друге стране, представници просветних власти су инсистирали на томе да су студентске примедбе уважене током израде закона и да нема разлога за протест студената. Посебни саветник министра просвете Милован Шуваков је рекао да је за Министарство неразумљиво зашто студенти сада протестују када је закон усвојен 10. септембра и додао да једном закони морају да почну да се примењују, а не да се проблеми одлажу прелазним одредбама.

Др Зорана Лужанин, помоћница министра просвете, иначе професорка Новосадског универзитета, после састанка је рекла да је министарство разматрало сваки допис и примедбе на радну верзију закона и најавила да ће на новом закону о високом образовању учествовати студентске организације и асоцијације. „Након овога добри и вредни студенти знаће шта треба да раде и ја очекујем да ће се прикључити настави”, рекла је професорка Лужанин.

– Судећи према ставу министарства, ови преговори ће потрајати. Ми нисмо лоши студенти – рекао је Марко Павловић.

Студенти су незадовољни изменама Закона о високом образовању, поготову смањеном броју испитних рокова. Они траже да у школској 2014/2015. буде шест обавезних испитних рокова, као и да студенти који су уписани у прву годину студија школске 2010/2011, односно 2011/2012. године задрже право да се финансирају из буџета најдуже годину дана по истеку редовног трајања студија, као што је било до сада. Дугорочни захтеви су почетак израде новог закона о високом образовању уз активно учешће студентских представника и почетак тражења дугорочног решења проблема квалитета наставе. Министар просвете др Срђан Вербић је јуче био на службеном путу у Албанији.

Студенти НС: Образовање све скупље, а плате родитеља ниже

НОВИ САД – Студенти Универзитета у Новом Саду (УНС) затражили су на данашњем протестном окупљању да просветне власти у Србији што пре почну остваривање студентских захтева и најавили су масовне протесте ако ти захтеви не буду испуњени.

Више стотина студената тог државног универзитета окупило се испред Централне зграде УНС-а, носећи државне и заставе појединих факултета, као и транспаренте на којима је писало „не дамо бодове, не дамо рокове”, „положићемо и овај испит”, „нова власт, стари проблеми”…

Обраћајући се својим колегама, председник Студентског парламента УНС-а Игор Грајић је рекао да су измене и допуне Закона о високом образовању кап која је прелила чашу студентског незадовољства.

„Чињеница је да нам је образовање све скупље, а плате наших родитеља све ниже”, рекао је он и додао да се студентима непрестано уводе нови намети, а истовремено је градиво на факултетима „застарело и преобимно”.

Грајић је рекао да надлежни органи игноришу студенте када доносе одлуке које се тичу њих и њихове будућности и запитао да ли су нове законске измене одговор Министарства просвете на појаву да све већи број младих и образованих напушта нашу земљу.

„Захтеви студената у Новом Саду су исти као и оних широм Србије – у Београду, Нишу, Крагујевцу, Новом Пазару и Косовској Митровици”, рекао је Грајић.

Он је истакао да студенти траже да, уместо пет, буде шет рокова, да се онима који су студије уписали 2009. продужи апсолвентски стаж за најмање још годину, као и да студентима који су по Болоњском систему студије уписали 2006., тај статус буде продужен за годину.

Студенти траже и да коначно почне писање новог Закона о високом образовању који би, како су оценили, заменио „овај скандалозни”.

После протестног окупљања испред зграде универзитета, студенти су подржали протестну шетњу између факултета у кампусу.

Одржан протест студената у Косовској Митровици

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Више десетина студената приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици окупили су се тачно у подне на платоу испред Студентског центра у Косовској Митровици, незадовољни одредбама новог Закона о високом образовању.

Студенти су носили транспаренте и пароле на којим је писало: „Шта пије Министраство, плаћамо за све”, „Поштедите нас ваше штедње”, „Знање није роба”, „Зашто нас терате” и сличне поруке.

Потпредседник Студентске конференције Универзитета Србије са Приштинског иноверзитета Милан Савић рекао је да студенти траже да у школској 2014/2015. години буде шест обавезних испитних рокова, уместо пет, као и да они који су уписани у прву годину студија школске 2010/2011. имају право да се финансирају из буџета годину дана по истеку редовног трајања студија.

Он је додао да је данашњи протест студента у Косовској Митровици координиран и организован од стране Студентске Конференције Универзитета Србије, као и да је дугорочни захтев студената рад на изради новог закона о високошколском образовању.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Студенти настављају

* Обавезна поља