UpitnikБЕОГРАД – Министар одбране Братислав Гашић рекао је да ће на војној паради у Београду учествовати само представници Војске Србије, који ће носити униформе из Првог и Другог светског рата и заставе свих пријатеља и савезника Србије, односно Југославије у тим ратовима и у операцијама за ослобађање Београда.

Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић поновио је да није било притисака са Запада да се парада одложи, јер „то Србији нико није смео да тражи, не зато што је сила већ зато што би то било нечувено“.

Вицепремијер је истакао и да су приче да је Русија против уласка Србије у Европску унију „празне приче“ и да се председник Владимир Путин никада није противио томе у разговорима када је Дачић био премијер.

„Србија има посебан положај. Друго су Молдавија или Естонија, које су биле део СССР-а“, рекао је Дачић у емисији „Упитник“ на РТС-у.

Шеф дипломатије је рекао да Србија не жели да санкцијама учествује у „ратовима“ Европске уније и Русије, већ да Влада брине о интересу свог народа.

„Ако ЕУ мисли да са Русијом треба да прекинемо све односе, зашто онда одржавају састанак пријатељства (на којем ће бити и Путин) у Милану половином октобра?“, запитао је Дачић.

Дачић је рекао да Србија поштује препоруку ЕУ „да се не заузима празан простор“ који је настао због санкција ЕУ и Русије, већ Србија заузима простор који ионако има по разним, раније постигнутим, уговорима.

„Наша шанса века је она када смо потписали споразум о слободној трговини са Русијом. Ми ту шансу нисмо довољно искористили јер више волимо да послујемо са неким другима. Ми треба да искористимо оно што имамо као споразум већ 15 година“, нагласио је Дачић.

Први потпредседник Владе је рекао да је ово прилика да инвеститори дођу у Србију и ту производе оно што одатле лако могу да пласирају на руско тржиште, али и на тржиште многих других земаља с којима Србија има споразуме.

Говорећи о односима Србије и НАТО-а, Гашић је истакао да Србија остаје војно неутрална, али да је важно да учествује у мировним мисијама.

Навео је да ће у октобру припадници Војске Србије и Националне гарде из Охаја одржати заједничку вежбу у Крушевцу, а у децембру и у бази Југ, код Бујановца.

Дачић је додао да ће Србија ускоро потписати споразум о индивидуалном партнерству – ИПАП што је, према његовим речима, највиши ниво сарадње земље која не жели да буде чланица НАТО-а.

Upitnik.jpg

 

Први потпредседник Владе Србије објаснио је да позив на војну параду поводом ослобођења Београда није упућен председнику САД Бараку Обами и премијеру Велике Британије Дејвиду Камерону, већ дипломатским представницима тих земаља.

Медији су известили да је министар одбране Братислав Гашић изјавио да су сви пријатељи Србије, а међу њима и амерички председник и британски премијер, позвани да присуствују војној паради 16. октобра у Београду.

„Позиви нису упућени њима. Биће позвани њихови представници овде у земљи. Када је реч о дипломатским представницима, сви наши савезници биће позвани“, рекао је шеф дипломатије Дачић.

Гашић је, гостујући у истој емисији, објаснио да је његова изјава о позиву Обами и Камерону извучена из контекста.

„Рекао сам да ћемо позвати све савезнике из Првог и Другог светског рата, у контексту позивања свих пријатеља Србије, за које сматрамо и САД и Велику Британију“, рекао је Гашић.

Оснивач Српске народне партије и председник Фондације „Руски некропољ“ у Београду Ненад Поповић изјавио је да је Русија главни заштитник виталних националних интереса Србије, пре свега када су у питању Косово и Метохија и Република Српска.

Поповић је оценио да, у том контексту, посета руског председника има велики политички, али и морални значај јер представља снажну поруку српском народу од Путина, који, према његовим речима, ужива неподељене симпатије међу грађанима Србије.


Извор: РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић – Не учествујемо у „рату“ ЕУ и Русије

* Обавезна поља