ujedinjene-nacijeЖЕНЕВА — И украјинска војска и проруске снаге су одговорне за гранатирање стамбених четврти на истоку земље, упозорено је у редовном извештају Високог комесаријата УН.

„И даље се појављују извештаји о насумичном отварању ватре по густо насељеним областима, како од стране проруских снага, тако и од стране украјинских оружаних снага“, наведено је у извештају Високог комесаријата УН за људска права у који је агенција Итар тасс имала увид.

Реч је о првом извештају од постизања споразума о прекиду ватре на истоку Украјине почетком септембра. Извештај ће бити објављен касније током дана.

Стручњаци УН су закључили да је већина цивила страдала у „неселективном артиљеријском гранатирању стамбених четврти, као и због употребе тешког наоружања“.

Агенција УН је оптужила проруске снаге да се „скривају међу цивилним објектима, што доводи у опасност локално становништво“.

Како наводи Итар тасс, у документу се помињу и злочини на истоку које су починили „батаљони добровољаца које контролишу украјинска министарства одбране и унутрашњих послова“.

„Борци Дњепра-1, Кијева-1, Кијева-2 и Аидара посебно би могли да буду укључени у злочине попут отмица људи, самовољног затварања, окрутног поступања, убистава и изнуда“, наведено је у извештају.

Високи комесаријат УН за људска права је позвао украјинску владу да контролише своје јединице, укључујући и одреде добровољаца, као и да гарантује да ће они који су одговорни за злочине бити изведени пред лице правде.

Агенција УН сматра да су проруске снаге одговорне, такође, за убијања и киднаповање људи на територији под њиховом контролом, као и да су умешане и у друга озбиљна кршења људских права.

У извештају је наведено да је 3.517 људи убијено у сукобима две стране у периоду од средине априла до 16. септембра, укључујући ту и жртве несреће малезијског путничког авиона

У истом периоду је 8.200 људи рањено, наводи руска агенција податке из извештаја, али подсећа да је Високи комесаријат УН за људска права прошле седмице саопштио да је до 30. септембра погинуло 3.627, а рањено 8.446 људи.

Стручњаци УН наводе да је, захваљући постигнутом споразуму о прекиду ватре прошлог месеца, дошло до значајног умањења интензитета сукоба иако примирје постаје све више „крхко, будући да се свакодневно крши“.

„Иако има мање страдања, цивили и учесници сукоба губе животе сваки дан“, упозорено је у документу УН.

Такође се каже да је у појединим зонама сукоба сада мирније, попут града Луганска, док су сукоби постали интензивнији у другим областима попут Доњецка, Дебалцева, Горловке, Иловајска, Первомајска…

 

Глас Русије – Извештај не помиње масовне гробнице близу Доњецка

Извештај Високог комесаријата УН за људска права, у који је агенција РИА Новости имала увид, не садржи информације о масовним гробницама, које су устаници пронашли 23. септебра на подручју украјинског града Доњецка.

Извештај обухвата период од 18. августа од 16. септембра и шести је по реду такав документ. Раније је представник генералног секретара УН Стефан Дујарић обећао да ће се организација дотаћи питања масовних гробница. Претпоставља се да је управо због тога објављивање извештаја померено са 3. на 8.октобар. Извештај о људским правим о Украјини треба да буде данас званично објављен.

Устаници су крајем септембра недалеко од Доњецка пронашли неколико заједничких гробница. По речима мештана у њима су сахрањени цивили, које је убила украјинска војска. Судски вешаци медицинске струке установили су да су људи убијени пуцњима у главу из близине. У доњецким гробницама тренутно се налази око 400 неидентификованих тела.


Извор: Танјуг, Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Извештај ОУН прикрива украјинске злочине

* Обавезна поља