devenport-vucic izv 1БЕОГРАД – Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт уручио је данас премијеру Александру Вучићу Извештај Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ. Он је на конференцији за новинаре казао да је то битан дан и за Србију и за ЕУ. Премијер Вучић је навео да је углавном задовољан извештајем, те да је за неке области он и оштрији од ЕК.

Девенпорт је констатовао да је Србија током протекле године направила много корака унапред – усвајање преговарачког оквира, прва међународна конференција о приступању и да је признање напретка у односима с Косовом заслужено.

Он је истакао висок степен посвећености администрације Србије у процесу скрининга и навео да је планирано да се тај процес заврши до марта 2015. те да све иде по распореду и да није изгубљен ни један дан.

– Наравно да је од суштинске важности да Србија и даље буде посвећена регионалној сарадњи и нормализацији односа са Косовом уз пуну примену споразума с Приштином – навео је Девенпорт.

– Сви су свесни да ће Србија морати да појача напоре на усклађивању са стандардима ЕУ што се тиче заштите животне средине и енергетике – навео је Девенпорт и поновио подршку ЕУ у напорима Србије да испуни стандарде. ЕУ.

Вучић се захвалио Девенпорту и његовом тиму, Кетрин Ештон и комесару Штефану Филеу који су „нам безброј пута помагали када смо имали разлитичите ставове и мишљења“.

– Делимично сам задовољан оценама које су у највећим делом објективне. Има неких ствари у о којима бих могао да дискутујем и о томе сам оштро дискутовао на седници Владе којој је присуствовао и Девенпорт: – рекао је Вучић.

Он је навео да је задовољан оценом регионалне политике. Србија, како је казао премијер, не жели никакве сукобе и жели сарадњу са свим суседима.

Он је као коректне оценио ставовео паради поноса и поштовања људских права.

Поводом критика о слободи медија Вучић је казао да очекује да нема притисака ни из страних амбасада и да се истражи ко то врши притиске, те поновио да су он и његов тим најчешће на мети „најпрљавијих напада“.

Поводом обнове поплављених подручја он је најавио обнову свих кућа, те навео да нема новца за обнављање викендица и поновио да је поносан због тога што се није појавила ни једна афера у вези с ненаменским трошење новца предвиђеног за обнову.

 

Долазак Путина није никаква порука Унији

„Доласком Путина не шаљемо никакву поруку ЕУ, већ славимо Дан ослобођења и ничим не доводимо у питање наш европски пут и не доприносимо распламсавању сукоба Русије и ЕУ“, навео је Вучић одговарајући на новинарско питање.

brisel tehnicki pregovoriЕК дала позитиван извештај , тражи промену Устава

БРИСЕЛ – Србија је у протеклој години остварила значајан напредак у области европских интеграција, али су неопходни додатни напори на спровођењу реформи, пре свега у области правосуђа и борбе против корупције, и нормализацији односа са Приштином, констатује се се у годишњем извештају Европске комисије који је данас представљен у Бриселу.

„Србија наставља да испуњава политичке критеријуме за приступање ЕУ”, пише у извештају, уз оцену да Влада остаје посвећена европским интеграцијама и да је одлучно и добро припремљена ушла у прву фазу преговора о придруживању.

Комисија је оценила да су превремени избори у марту ове године били „инклузивни и транспарентни” и да је европска оријентација владајуће коалиције наишла на снажну подршку бирача.

„Предузети су кораци да се повећа ефикасност јавне управе и финансијске администрације, што укључује нову стратегију за јавну управу и усвајање закона који омогућавају повлачење државе из власништва над медијима”, наводи се у документу.

Сем тога, каже се да је успешним одржавањем Параде поноса у Београду прошлог месеца „достигнут важан међаш у заштити људских права у Србији”, не само ЛГБТ популације него уопште.

Са друге стране, констатује се да је „дошло до погоршања услова за изражавање слободе говора” и да то изазива забринутост.

„Комисија је уочила континуирани недостатак транспарентности власништва, прихода од реклама и финансирања медија, уз склоност аутоцензури”, наводи се у извештају.

ЕК оцењује да Србија тек треба да спроведе свеобухватне реформе и да би што пре требало приступити уставним променама, што би „представљало одлучујући корак у приступним преговорима”.

Извештај указује да хитну процедуру при доношењу закона треба користити само када је то заиста неопходно, као и да је важно ојачати независна регулаторна тела и поступати по њиховим препорукама.

Када је реч о реформи правосуђа, ЕК констатује да је примена усвојене стратегије још у раној фази и да је важно успоставити снажне инструменте за контролу и координацију.

„Постоји снажан импулс да се сузбије корупција, која је још веома присутна на многим пољима”, оцењује Комисија, а наводи се и да и поред покретања неколико поступака високог профила још чека на правоснажне пресуде.

Извештај приказује прилично суморну слику стања српске привреде, уз констатацију да је привредни раст прошле године био 2,5 одсто, али да је у овој години дошло до стагнације, на шта су утицале и катастрофалне мајске поплаве.

„Стопа незапослености од 20 одсто остаје веома висока, уз значајан буџетски дефицит и велико учешће ненаплативих кредита”, пише у документу.

Комисија је похвалила недавно усвојен програм привредних реформи и усвајање нових закона о раду, приватизацији и банкротству, као и кресање плата и пензија, али је оценила да су неопходни значајни додатни напори да се смањи дефицит, повећа ефикасност наплате пореза и уведе фискална дисциплина.

devenport-vlada

Сем тога, потребно је радити на повећању ефикасности система образовања и спровести структурне реформе предузећа у државном власништву, каже се у извештају.

„Србија треба да појача напоре да се усклади са европским правилима, поготово када је реч о енергетици, што се односи на гасовод Јужни ток, али и заштиту средине, климатске промене, државну помоћ, социјалну и здравствену заштиту и политику азила”, наводи се у извештају.

Србија би такође требало да прогресивно усклађује своју спољну и безбедносну политику са ЕУ до приступања Унији, каже се даље.

Степен усаглашености са спољном политиком ЕУ је опао са 89 одсто у 2013. на 62 одсто у овој години.

С друге стране, ЕК је уочила да је Србија начелно подржала суверенитет и територијални интегритет Украјине, мада је била уздржана приликом гласања у генералној скупштини УН.

Комисија је констатовала да се Србија није придружила санкцијама против Русије, али је дала гаранције да се неће искористити руски ембарго на увоз хране из ЕУ да повећа сопствени извоз.

Када је реч о Косову, Комисија оцењује да је наставак процеса нормализације односа Београда и Приштине, као и примена постигнутих договора од кључне важности за наставак европских интеграција Србије.

У складу са тим, Комисија подсећа на одлуку Европског савета да се поглавље 35, које се односи на Косово, отвори међу првима у преговарачком процесу са Србијом, те да се напредак у другим поглављима веже за напредак у том поглављу.

vucic ek

Вучић: Најбољи извештај у региону, подршка САД

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је извештај Европске комисије о напретку Србије бољи од свих осталих извештаја у региону, додајући и да потпредседник САД Џозеф Бајден има веома изражено поштовање према Србији, њеном руководству и ономе што раде.

„Када разговарам са Себастијаном Курцом не могу да сакријем осмех. Ово што сам уморан, уморан сам од дводневног пажљивог читања извештаја – требало ми је 12 сати да га прочитам и после сам још 12 сати пажљиво радио на извештају, па ако и имам подочњаке имам их од извештаја”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са аустријским министром спољних послова.

Када је реч о разговору са америчким потпредседником Бајденом, Вучић је рекао да су његове речи биле много љубазније и лепше и више тога доброг говориле о Србији од онога што је достављено медијима у саопштењу, додајући да је Србија веома захвална САД на подршци реформама у Србији.

На питање да ли је Аустрија дала више помоћи након поплава него Русија, Вучић је рекао да Србија поштује сваку земљу и да су Руси веома брзо послали спасиоце, али да је Аустрија дала више помоћи за санирање штете од поплава.

Он је поновио и да су највише помоћи упутиле УАЕ, Аустрија и Норвешка, као и Јапан.

Вучић је такође рекао да ће руски председник Владимир Путин 16. октобра посетити Србију, која се „не стиди када о томе говори, већ се напротив, поноси својом антифашистичком борбом”.

Вучић:И Путину ћу рећи да се Србија налази на европском путу

Србија се не стиди својих гостију на обележавању 70-те годишњице ослобођења Београда и победе над фашизмом, а присуство председника Владимира Путина значи да желимо да имамо добру сарадњу и са Руском Федерацијом.

Упитан какву поруку Србија шаље европским пријатељима тиме што ће Путин боравити у Београду, Вучић је на конференцији за новинаре након што му је уручен Извештај ЕК о напретку Србије, рекао да се Србије налази на европском путу.

„И пред председником Путином ћу рећи да се Србија налази на европскoм путу, да не доприноси распламсавању сукоба између Европе и Русије, те да славимо победу против фашизма и 70-ту годишњицу ослобођења града”, поручио је премијер.

Такође, додао је, Србија има и друге односе које развија са Руском Федерацијом.

Притом, истиче, стратешко питање нашег циља се ниједног тренутка не поставља – Србија се налази на европском путу.

Вучић је поновио и да он увек исто говори на сваком месту и пред свима и у Бриселу, и Москви и у Вашингтону.

„Ово је Србија која се не стиди и која води јасну спољну политику”, поручио је Вучић.

Вучић: Не притискам медије, утврдити ко утиче „испод жита“

Премијер Србије Александар Вучић одбацио је данас критике да врши притисак на медије и новинаре.

Вучић је, на конференцији за новинаре након уручења Извештаја ЕК, истакао да је део извештаја који се тиче медијских слобода „врло добар”, да се наводи да је направљен добар прогрес у сфери информатичког друштва и медија, а да се оно „негативно састоји из две реченице”.

Што се тиче слободе изражавања, како је рекао Вучић, у извештају се наводи да постоји забринутост за погоршање услова за пуну примену слободе изражавања у Србији и да постоји, уопштено говорећи, растући тренд самоцензуре комбиноване с нејасним утицајима на уређивачку политику и са серијом случајева интервенција против веб сајтова у првих шест месеци.

„Од нас се очекује да у потпуности идентификујемо и процесуирамо осумњичене за такве злоупотребе”, рекао је Вучић.

Он је истакао да очекује да не постоје притисци из владе, али ни из страних амбасада и других места, на јавно информисање.

„Ми ово (извештај) доживаљавамо веома озбиљно, и озбиљно и одговорно ћемо по том питању да радимо”, рекао је Вучић, додајући да треба утврдити ко „испод жита” утиче на уређивачку политику.

Он је рекао да су чланови владе с њим на челу врло често мета „најпрљавијих напада и гнусних лажи”, а да не види да су други предмет критике.

Упитан да прокоментарише тврдње ауторке „Утиска недеље” Оље Бећковић да је та емисија скинута са ТВ Б92 због политчког утицаја, Вучић је рекао да „нема никакве везе са тим”.

Својевремено, како је рекао, оптуживали су нас да скидамо текстове са сајтова, а онда се ипоставило да су те тврдње биле лаж.

Поновио је да се на медије и новинаре не врше притисци, као и да они сигурно долазе из многих извора, али понајмање из владе.

„Све што могу – ја ћу да урадим, ви ми реците шта могу да урадим да то поправим”, рекао је Вучић новинарима, упитан шта ће учинити поводом критика о слободи медија, а онда приметио да ни од ЕК није добио одговоре на питања „ко, где, кад, како и зашто” у вези са наводним притисцима.

Вучић:Јужни ток зависи од договора ЕУ и Русије

Премијер Александар Вуцичх рекао је данас да се у Извештају ЕК о напретку Србије помиње и Јужни ток и додао да његова судбина зависи од договора ЕУ и Русије.

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да о Јужном току у Извештају пише да је важно да Србија своју регулативу и своје поступање усклади са европским стандардима.

Када је реч о уговору о градњи Јужног тока, премијер је рекао да Србима има бољи уговор него неке европске земље, да, како је рекао, имамо неке своје обавезе, те да ништа није до Србије већ од договора ЕУ и Русије.

Нема никаквог смисла, додао је, да градња Јужног тока почне и заврши се у Србији.

Поновио је да је имао добар разговор са потпредседником САД Џозефом Бајденом и да, како је рекао, очекује додатни прилив америчких инвестиција.

„Очекујемо да се окончају неке од најважнијих и највећих ствари за Србију”, рекао је премијер.

kurc-vucic

Курц честитао Србији на позитивном Извештају ЕК

Аустријски премијер Себастијан Курц честитао је српском премијеру Александру Вучићу на Извештају о напретку Србије који Европска унија представља данас у подне, за који је рекао да има „позитиван скор” пре свега у спровођењу реформи у области привреде.

„Могу да изразим задовољство што је скор Извештаја о напретку Србије тако позитиван и желим премијеру Александру Вучићу да честитам на пет месеци рада на реформама, пре свега у области привреде, јер то јесте добро за раст поверења инвеститора”, рекао је Курц и додао да тај досадашњи рад заслужује „велику честику”.

Курц је рекао и да га је нови комесар за проширење ЕУ, Аустријанац Јоханес Хан замолио да српском премијеру пренесе поздраве и да је поручио да се радује сарадњи са Србијом у процесу прикључења.

Аустријски премијер је рекао и да је главни разлог посете аустријске делегације санирање мајских поплава које су задесиле Србију и Босну и Херцеговину.

„Аустрија је срећом била у ситуацији да ефикасно реагује и пружи помоћ у бројним областима”, рекао је Курц и додао да су то учиниле власти, али и невладине организације и приватна лица који су били спремни да помогну и код којих, како је рекао, влада велики степен симпатија према Србији.

Курц је истакао да нарочито жели да премијеру Вучићу захвали на односу према средствима добијеним за санацију поплава, документацији и списковима где су средства отишла и на који начин ће бити употребљена.

„То је веома важно јер се то у другим земљама не подразумева”, рекао је аустријски премијер.

Уз напомену да је у Београд допутовао са председником Рајфајзен банке која је у Србији активна не само као банка већ и као Уника осигурање, Курц је нагласио да је то прва фирма која је навела да Србији треба да се помогне након мајских послова.

Курц је рекао и да је у Београд допутовао са главним уредником Курира, аустријских дневних новина које су, додао је, брзо направиле кампању и прикупиле донације приватних лица, као и са представницима Каритаса и Црвеног крста, две највеће аустријске невладине организације које се старају о томе да помоћ буде усмерена на право место.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Девенпорт на седници Владе уручио позитиван Извештај ЕК

* Обавезна поља