putin-indijaРусија и Индија договориле су се да више користе националне валуте у међусобном плаћању, изјавио је руски председник Владимир Путин после разговора с индијским премијером Нарендром Модијем.

Русија се претходно договорила о плаћању у националним валутама са више азијских земаља, укључујући Кину, Вијетнам и Турску.

Русија и Индија намеравају да повећавају инвестициону сарадњу, између осталог, у области телекомуникација.

„Пружићемо помоћ у стварању индијског мобилног оператера“ – нагласио је Путин у Делхију.

Русија и Индија договориле су се да убрзају преговоре о стварању зоне слободне трговине (ЗСТ) између Евроазијског економског савеза и Индије.

„Господин премијер поменуо је могућност успостављања посебних односа између Индије и Евроазијског економског савеза. Договорили смо се да наставимо преговоре о закључивању споразума о ЗСТ“ – казао је председник Русије.

Нарендра Моди је истакао да ће Русија остати кључни партнер Индије у војно-техничкој сарадњи.

„Чак и данас, када је пред Индијом све већи избор, Русија остаје наш најважнији партнер у области одбране“ – казао је Моди.

putin-modi_reuters_main_1

„Председник Путин и ја размотрили смо широк списак нових одбрамбених пројеката и како да ускладимо наше односе у области одбране са сопственим приоритетним задацима, укључујући услов „Произведи у Индији“ – рекао је Моди.

По његовим речима, „Русија је предложила потпуну производњу у Индији најмодернијих руских хеликоптера (Ми-17 и Ка-226Т), као и могућност њиховог извоза из Индије. Хеликоптери би се могли користити како у војне, тако и у цивилне сврхе. Ми ћемо се старати о томе“ – казао је Моди.

Путин је истакао да су „дефинисани планови изградње више од 20 блокова за атомске електране у Индији, сарадње у изградњи атомских електрана по руском дизајну у трећим земљама, као и заједничке експлоатације уранијума, производње нуклеарног горива и збрињавања отпада“.

Русија и Индија су „прешле на други ниво сарадње. То није просто трговина робама, услугама и технологијама, то је стварање целе нове нуклеарне гране у Индији“.

По Модијевим речима, могућности билатералне сарадње у атомској енергетици „укључују најмање још десет блокова с највишим стандардима поузданости на свету“.

При том, опрема и компоненте ће се производити у Индији.

Што се тиче изградње нових блокова нуклеарне електране „Куданкулам“, „тренутно радимо на монтажи следећа три блока по хиљаду мегавата“, рекао је Моди.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија и Индија без долара у међусобним плаћањима

* Обавезна поља