papa Franja-bozicВАТИКАН — Папа Фрања осудио је бруталне верске прогоне за које су одговорни екстремисти Исламске државе на Блиском истоку.

Он је у својој у традиционалној божићној поруци „Урби ет орби“ (граду и свету) позвао људе да покажу саосећање са многима који пате широм света.

„Нека се равнодушност претвори у блискост и одбацивање непријатељства тако да сви они који сада пате могу да добију потребну хуманитарну помоћ како би пребродили сурову зиму и како би могли да се врате у своје земље и живе достојанствено“, рекао је папа на италијанском језику у говору са балкона пред неколико хиљада верника на римском Тргу Светог Петра.

Он је позвао и на успостављање мира у Украјини, Нигерији и другим кризним жариштима.

Папа је осудио насиље над децом у целом свету, укључујући и недавни напад пакистанских талибана у војној школи у Пешавару, у којем су од 149 настрадалих, 133 били деца.

„Заиста, овог Божића има толико суза“, рекао је поглавар римокатоличке цркве коме је ово друга по реду божићна порука верницима.

Папа је позвао на мир на Блиском истоку и успостављање дијалога у зонама сукоба – од Украјине до Нигерије, у којој је активна екстремистичка организација Боко Харам.

Он је осудио насиље и крвопролића и у другим местима у Африци.

Папа је највише охрабрења упутио жртвама напада и прогона екстремиста Исламске државе, који су убили или приморали на бег шиитске муслимане, хришћане и припаднике других верских заједница у Сирији и Ираку.

„Молим Спаситеља света да погледа своју браћу и сестре у Ираку и Сирији, који предуго пате због сукоба коме се не назире крај, и који, заједно са онима који припадај у другим етничким и верским групама, страдају због бруталног прогона“, рекао је папа.

„Нека им Божић донесе наду, као и многим другим расељенима, избеглим и онима који су у егзилу, деци, одраслима и старијима, у овом региону и у читавом свету“, навео је поглавар.

Папа Фрања је синоћној миси на Бадње вече позвао вернике на већу емпатију према породици и пријатељима који имају проблеме.

Он је такође додао да је свету потребно више нежности и топлине.

Папа је путем сателитског телефона разговарао са ирачким избеглицама у кампу код града Арбил који су расељени због офанзиве џихадистичке групе Исламска држава.

Он их је позвао да „истрају“ и поручио им да су блиски његовом срцу.

„Драга браћо, ја сам вам близак, веома близак у свом срцу“, рекао је папа избеглицама.

Он се посебно осврнуо на невину децу која су страдала или су експлоатисана, као и на старије људе који сада морају да носе овакав крст.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Папино Божићно обраћање

* Обавезна поља