aleksis-cipras(6)АТИНА – Грчка је дан после тријумфа Коалиције радикалне левице Сириза на изборима добила нову владу, а премијер Алексис Ципрас је положио заклетву пред председником  Каролосом Папуљасом. На молбу новог премијера, који је атеиста, изостао је уобичајени религиозни део полагања заклетве премијера.

Коалициони партнер је десничарска Независна партија Грка (Анел) јер се после коначног пребројавања гласова испоставило да Алексису Ципрасу, који је освојио 149 посланичких места у парламенту са 300 посланика, недостају два гласа да би имао апсолутну већину. После краћих преговора, лидер Анела Панос Каменос пристао је да подржи Сиризу јер су обе партија, без обзира на чињеницу да је реч о савезу радикалне левице и популистичке деснице, против су мера штедње које је спроводила претходна влада Антониса Самараса као услов за добијање финансијске помоћи од ЕУ и ММФ-а.

Панос Каменос, који је изашао из редова Нове демократије, на изборима је освојио нешто мање од пет посто гласова и донео је Сиризи тринаест посланичких места. У новој влади би могао да добије ресор министарства одбране или поморства.

Подсетимо, Сириза је на изборима победила са 36,34 одсто гласова, што је читавих 8,5 процената више од конзервативне Нове демократије Антониса Самараса, који је освојио 76 места у парламенту. У парламент је као трећа партија са 17 посланика ушла и екстремно десничарска Златна зора, за коју је гласало преко 400.000 Грка. За њима следи партија центра Потами, затим Комунистичка партија, док социјалистички Пасок има 4,68 гласова Грка.

Најтежи период Ципрасовој влади тек предстоји јер је чека разбијање предрасуда и трка са временом. Финансијско тржиште је одмах одреаговало са стрепњом, па је индекс атинске берзе ослабио за четири одсто. Канцеларка Ангела Меркел је упозорила да Грчка мора да испуњава своје обавезе, немачки министар финансија Волфганг Шојбле је поручио да се може разговарати о продуживању рокова за отплату, али не и о отпису дуга…

Из седишта ММФ-а стиже упозорење да нема отписа дугова и да су приоритети преговори са новом грчком владом о програму структурних реформи.

„Нема речи о брисању дела дуга јер је то питање једнакости земаља ЕУ”, изјавила је Кристин Лагард француском „Монду” и подвукла да се не могу давати посебни услови за одређене земље, али да постоје различите могућности о којима се може разговарати. По њеним речима, најважније је да се што пре започне дијалог са Ципрасовом владом о програму структурних реформи, са којима се касни, а које су услов за исплату последње транше од 3,6 милијарди евра у оквиру друге фазе међународне помоћи. Прецизирала је да није реч ни о каквим мерама штедње, већ о потреби да се до краја спроведе реформа државног апарата и пореског система и обезбеди скраћивање судског поступка.

Међутим, премијер Ципрас сматра да је Грчка окренула нови лист и да је иза себе, како је рекао, оставила понижења и недопустиво строге мере штедње. Народ му је дао мандат за национални препород и враћање социјалног јединства.

„Грчка слави победу над челичним стиском елите и антидемократским покретом, али одмах наставља са озбиљним радом”, рекао је лидер Сиризе и поручио сународницима да сви заједно „траже време и простор да поново, са достојанством граде будућност”. „Пресуда грчког народа на неспоран начин поништава зачарани круг мера штедње, споразуме о помоћи… Тројка одлази у прошлост!”, навео је он.

Како се очекује, нова влада ће бити формирана већ данас. Премијер Ципрас најављује мањи и оперативнији кабинет.

Оланд позвао Ципраса да посети Париз

Париз – Француски социјалистички председник Франсоа Оланд позвао је јуче у телефонског разговору новог грчког премијера Алексиса Ципраса да посети Париз, саопштила је Јелисејска палата. Оланд је изразио спремност за „промовисање дијалога како би се Грчка вратила на пут стабилности и привредног раста, у духу солидарности који окупља све Европљане”, наводи се у саопштењу председништва Француске након победе левичарске Сиризе на превременим парламентарним изборима у Грчкој.

Француски председник је рекао да ће његова земља бити уз Грчку у „овом важном тренутку за њену будућност” и позвао Ципраса да што пре посети Париз.

Сириза, која је освојила 149 од 300 места у грчком парламенту са 36,34 одсто гласова, и формира коалициону владу с једном десничарском партијом, прва је странка у Европи која је отворено оспорила политику строге штедње, коју посебно заступа Немачка.

grcka1.png

Уздржана реакција ЕУ на победу Сиризе

Брисел – У Европској комисији (ЕК) јуче су уздржано реаговали на исход парламентарних избора у Грчкој, а већина функционера ЕУ још није честитала победнику. „Поштујемо вољу грчког народа”, рекао је новинарима у Бриселу Маргаритис Схинас, портпарол председника ЕК Жан-Клода Јункера.

Он је навео да је ЕК спремна да настави сарадњу са новим грчким властима, али није честитао победнику, што је обичај кад је реч о изборима у земљама чланицама.

Међутим, ни Јункер, ни председник Европског савета Доналд Туск, који долазе из партија десног центра, јуче нису послали честитке нити су коментарисали исход избора, а нема ни реакције шефице европске дипломатије Федерике Могерини, што одражава узнемиреност због могућности да Грчка одбије да извршава обавезе према страним кредиторима.

Изузетак је председник Европског парламента Мартин Шулц, политичар левог центра и оштар критичар наметнутих мера штедње. „Честитам (Алексису) Ципрасу и Сиризи и желим што брже формирање владе која ће бити конструктивна и изнутра и према европским партнерима”, написао је Шулц на свом твитер налогу.

Њему се придружио и страначки колега Ђани Питела, шеф социјалдемократске групе у ЕП, који је у саопштењу истакао да победа Сиризе представља почетак краја мера штедње у ЕУ.

Честитке нису одаслане ни из већине европских престоница, али су из неких земаља већ стигла упозорења да Грчка мора да настави да се повинује диктату „тројке”, коју оличавају представници Европске централне банке (ЕЦБ), Европске комисије и Међународног монетарног фонда.

Британски премијер Дејвид Камерон је преко „Твитера” поручио да „исход избора повећава економску несигурност у ЕУ”, а његов коалициони партнер Џорџ Озборн је упозорио Ципраса да се понаша „одговорно”.

Председник ЕЦБ Јенс Вајдеман је изразио наду да будућа грчка влада неће доводити у питање досадашње аранжмане, док је веома сличну поруку упутио је и белгијски министар финансија Јохан ван Отервелт, који је затражио од Грчке да поштује правила монетарне уније.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ципрас већ положио заклетву

* Обавезна поља