Tomislav-NikolicБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да 15. фебруара неће бити у Загребу на инаугурацији председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић, јер се тога дана обележава Дан државности Србије.

Николић је у интервјуу за Нови магазин изјавио да би размислио да ли да иде на инаугурацију да је неког другог дана.

„Не показујем ни снагу ни јунаштво што сада, ево, вама кажем да 15. фебруара нећу бити у Загребу. Немам дилему да је 16. или 14, али 15. фебруар је Дан државности Србије”, казао је Николић.

Он је казао да на Дан државности Србије полаже венац на Гроб незнаном јунаку на Авали, да открива бисту Соколов поглед на Дому Војске, као и да тог дана дели одликовања заслужним грађанима Србије и присуствује пријему поводом тог државног празника.

„Свакако не бих могао да идем у Загреб, али размислио бих да ли идем уколико би то било неког другог дана”, казао је Николић и додао да жели добре односе Србије и Хрватске.

„Не бих се освртао на пацке, непристојности, вулгарности, дрскости које су стизале из Хрватске од различитих људи или остале без осуде државног врха. Да се осврћем требало би да престанем да разговарам са Хрватима, али није то интерес српског и хрватског народа и то треба да схвати и нови председник Хрватске”, навео је Николић.

Он је казао да је својевремено „био добар домаћин председнику Јосиповићу” и да очекује да добије позив да посети Хрватску.

„Ако наставимо са ратовима, а рат у Хрватској се води и данас, тешко можемо да се помиримо. Код нас је другачије, Србија се ослободила ратова иако је примила много прогнаних, много оних којима је тамо неко изгинуо. Посао и Владе и председника је да не постоји више стереотип о Србији, да Србију гледају кроз оно што радимо”, рекао је председник Србије.

На питање шта очекује после пресуде Међународног суда правде да током рата у Хрватској ниједна страна није починила геноцид, Николић је рекао да је „суд одлучио како је одлучио”.

„Суд је одлучио да је исто бранити своју земљу или протерати људе, то није геноцид, иако тамо више не живи ни српско куче. Али, како је одлучио тако мора да се поштује. Ми смо отворени за сарадњу”, рекао је Николић.

Он је рекао да Међународни суд доноси „одлуке како хоће, јер изнад њих нема никог више”.

Што, боље је одлучио за Косово? Хоће ли икада, ако су у спору две приближно снажне државе, стати на једну страну? Хоће ли икада мала држава да се усуди да тужи велику? Неће. Међународни суд правде има неке своје принципе, имају лепе униформе, свечану салу, доносе одлуке како хоће, изнад њих нема никог више”, рекао је Николић.

nikolic vucic mandat2

Николић: Споразум радује, али када ће почети примена

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да га радује парафирање споразума Београда и Приштине у области правосуђа, али да се боји да Србија није спремна да одмах почне да га примењује.

„Све договорено што регулише односе, мене увек може да обрадује, само се бојим да Србија није спремна са бројем судија и тужилаца да стартује одмах. Нисам видео да се неко у последњих годину дана припремао за решење које одмах може да буде примењено. Имамо ли уопште таквих кадрова на Косову и Метохији? Мислим да немамо”, рекао је Николић у интервјуу за „Нови магазин”.

Он је навео да ће за прво време морати да се предвиди испомоћ и да се нада да су Министарство правде и Влада Србије припремили решење.

Николић је казао и да ће се тек видети какве ће „реперкусије” договорено имати на животе људи, с обзиром да ће суд са два седишта у Косовској Митровици довести до велике „флуктације” преко моста, „чега се увек прибојава”.

„Објективно, сада ће људи имати потребе са севера да иду у Јужну Митровицу, са југа у Северну, јер су надлежности суда подељене”, напоменуо је Николић.

Он је навео и да се за сада у преговорима са Приштином још све креће у границама у којима Србија може уставним законом да каже да су Косову дата веће надлежности него Војводини, али и да је потребно на сто ставити и питања имовине.

„Још се све креће у границама у којима Србија може уставним законом да каже: Да, поверили смо суштинској аутономији КиМ више надлежности него аутономији Војводине! Имамо право на то, али очигледно је, ако нисмо могли да покренемо питање имовине, ако се увек на сто ставља оно што определи Брисел, да ћемо можда са својим захтевима морати дуже да чекамо”, рекао је Николић.

Он је навео и да се сада поставља питање шта са тим поступањем из потеза у потез – добијамо.

„Поставља се питање шта тим поступањем из потеза у потез добијамо и да ли би требало, како ја мислим да би било добро, да циљамо директно у мету и кажемо: ‘Станите, људи! Шта је за вас КиМ?’, па да видимо у шта се уклапамо. Све нам то ви лепо говорите, а онда нам кажете да нас на крају чека споразум са Косовом без којег ви нас нећете да примите”, рекао је Николић.

Говорећи о платформи о Косову и Метохији, коју је најавио да ће да пише, он је казао да верује да се неће допасти западу прво зато што Србија никада неће признати независност КиМ и зато што ће инсистирати на томе да третман четири општине северно од Ибра не може да буде исти као третман осталих општина у којима су Албанци у већини, у којима је приштинска администрација већ успоставила власт, ингеренције.

„Дакле, оно што Албанци од 1999. нису успели силом северно од Ибра, не могу да постигну ни тако што би се договорили са Београдом!”, рекао је Николић.

Nikolic-Zukorlic

Николић: Не намеравам да одем пре истицања мандата

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да са те функције не намерава да оде пре истицања мандата и да су приче о председничким изборима приче о људима којима ништа није довољно.

„Приче о председничким изборима у време када сам, богу хвала, здрав и не мислим да одем пре времена, приче су о људима којима ништа није довољно. Ако неко постане министар први пут у животу, па после годину и нешто опет министар, па после годину пожели да буде председник, ту нешто није уреду”, рекао је Николић у интервјуу за Нови магазин.

Он је казао и да се неки од министара дрзну да коментаришу шта је он рекао и истако да је на седници Владе Србије, којој је присуствовао средином децембра прошле године, поручио министрима да не брину шта ради председник, већ јесу ли њихова министарства обавила своје функције.

Николић је рекао да је тада министрима поручио: „Нити сте ме довели нити ћете да ме отерате! И нећу да одем пре времена. Ако проценим да ће грађани гласати за мене, неко ће ме кандидовати”.

Поводом навода да није у добрим односима са председником Владе Србије Александром Вучићем, Николић је рекао да њих двојица нису један против другог још рекли ниједну реч.

Он је казао да из зграде председништва никада неће доћи лоша реч о Вучићу, изузев када седе заједно и отворено разговарају о томе шта треба променити, где је он погрешио, а где Вучић.

„Грешимо, али то нису грешке на којима бисмо правили сукобе, него грешке које отклањамо да не би било сукоба”, рекао је Николић.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић не иде на инаугурацију у Загреб

* Обавезна поља