policija-veljovicСУБОТИЦА – Процес реадмисије таласа емиграната са Косова и Метохије који су илегално прешли границу између Србије и Мађарске био је главна тема разговора директора српске и мађарске полиције Милорада Вељовића и генерала Кароља Папа. Вељовић је нагласио да траже заједничко решење у складу са правним прописима обе земље, а процес реадмисије лица са Косова и Метохије могао би ускоро да почне.

У центру пажње је била и појачана контрола државне границе између Србије и Мађарске. Од јуче српским полицајцима помажу припадници жандармерије, а у четвртак треба да стигне и двадесет припадника немачке полиције. Како је Вељовић рекао, они ће бити смештени у Србији, радиће заједно са колегама из обе земље, а посебно ће бити ангажовани на откривању фалсификованих виза које поседују поједини мигранти са Косова и Метохије.

Директор Милорад Вељовић каже да је од визне либерализације 2009. године до данас издато 60.000 путних исправа становницима Косова и Метохије, да они као грађани Србије имају право на те путне исправе, али да део њих има фалсификоване визе појединих земаља.

Директори Вељовић и Пап јуче су обишли граничне прелазе Келебија и Хоргош, са наше, односно Томпу и Реске, са мађарске стране, а овај састанак на терену био је практични наставак разговора који су започети у понедељак у Министарству унутрашњих послова у Београду, а којимасу присуствовали и представници немачке и аустријске полиције.

– Проблем илегалног преласка границе особа са Косова и Метохије, који траје више месеци, није проблем само Србије и Мађарске које су само две транзитне земље, већ и шире заједнице и неопходне су заједничке активности у његовом решавању – истакао је Вељовић. Он је напоменуо да постоји одлична сарадња српске и мађарске полиције, да је договорено да се максимално појача контрола на свим граничним прелазима и да би и уз помоћ колега из Немачке илегални преласци требало да буду сведени на минималну меру.

Директор Пап је навео да је у претходном периоду у покушају илегалног преласка заустављано 1.200 до 1.300 људи дневно, а сада је њихов број опао на мање од 700.

Истовремено с појачањем контроле на државној граници утврђују се и мотиви овако великог броја грађана са Косова и Метохије да илегално пређу границу и да траже азил, рекао је директор српске полиције.

– Има места сумњи да је ова масовна миграција организована јер смо код особа са Косова и Метохије затицали исти износ новца, а реч је о члановима породица средњег имовног статуса, међу којима је 40 одсто деце – истакао је Вељовић.

Он је такође изнео податак да је полиција јуче, у сарадњи са Туристичком инспекцијом, затворила хотел „Лира” на Палићу, о коме је „Политика” у суботу писала као о једном од централних места где се мигранти смештају и одакле одлазе ка граници. Вељовић је рекао да је хотел септембра прошле године закупио Албанац, а затворен је јер не испуњава ни минималне услове за рад.

Карољ Пап изнео је податак да је до сада 23.200 особа илегално прешло границу, што представља огроман терет за полицију Мађарске, али и Србије, па је потребно да обе стране појачају безбедност границе и ангажују бројније људство и технику. Мађарска се посебно ангажовала и на очувању јавне безбедности у дубини територије како се локално становништво не би осећало угрожено великим приливом миграната. Када предају захтев за азил, по правилу, тражиоци азила не остају на територији Мађарске, већ се распрше у дубину територије Европске уније. Због тога је Мађарска појачала контролу на свим главним путним и железничким правцима.

– Мађарска граница је добро покривена фиксним и мобилним термовизијским возилима и патролама, што доприноси ефикаснијој борби с проблемом илегалних прелазака. Понудили смо колегама из Србије да учествују у раду ових центара – рекао је Пап.

Он је нагласио да многи покушавају да извуку финансијску корист од миграната, па је прошле године у заједничким акцијама ухваћено 40 особа које су се бавиле кријумчарењем људи, а директор Вељовић је подсетио да су наши закони промењени, па се ово сматра кривичним делом из области организованог криминала.

Прошле године је Мађарска вратила известан број миграната са Косова и Метохије, и то ваздушним путем, преко надлежне агенције из Мађарске, рекао је генерал Пап. Директори двеју полиција нису прецизирали како би се овога пута могао одвијати процес реадмисије, али директор Вељовић је нагласио да се ове особе сматрају грађанима Србије и да не може да им се ограничава кретање по Србији.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вељовић изразио сумњу у организованост албанских миграција

* Обавезна поља