minsk-lideriМИНСК – Четворо лидера успело је да се током маратонског састанка, започетог у среду, договоре о најважнијим питањима, рекао је данас председник Русије Владимир Путин.

Путин је рекао да је договорено да се успостави примирје од 15. фебруара, договорено је повлачење тешког наоружања, затим да Украјина треба да спроведе уставне реформе у вези поштовања права становништва на истоку Украјине.

„Упркос свим тешкоћама у преговарачком процесу, успели смо да се договоримо о главним питањима”, рекао је новинарима Путин после разговора који су трајали више од 15 сати, пренела је агенција Тас с.

Постигнут споразум, усвојена два документа

МИНСК – У Минску су данас после 17 сати преговарања завршени разговори лидера Русије, Украјине, Француске и Немачке као и разговори Контакт групе који су резултирали усвајањем новог споразума.

Нови споразум из Минска предвиђа између осталог прекид ватре од 15. фебруара, затим повлачење свих страних наоружаних група, војне опреме и машинерије из Украјине и разоружавање свих нелегалних група, пренела је агенција Тасс.

Примену споразума надзираће Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

У Минску су, како је рекао руски председник Владимир Путин, усвојена два документа.

Контакт група је потписала један документ, који је, како је рекао руски председник, пакет мера чији је циљ примена споразума из Минска.

Други документ није потребно да буде потписан и реч је о изјави руског, украјинског и француског председника и немачке канцеларке о њиховој подршци том процесу.

„Упркос свим тешкоћама у преговарачком процесу, успели смо да се договоримо о главним питањима”, рекао је новинарима Путин после разговора.

Путин је рекао да је договорено да се успостави примирје од 15. фебруара, договорено је повлачење тешког наоружања, затим да Украјина треба да спроведе уставне реформе у вези поштовања права становништва на истоку Украјине.

Агенција АП је пренела да је Путин изјавио да се он и украјински председник Петро Порошенко нису сагласили у вези оцене ситуације на кључним подручјима.

Путин је рекао да проруске снаге сматрају да су их украјинске снаге опколиле и да очекују од њих да се предају, док се Украјина не слаже с тим.

Путин је додао да су се он и Порошнко сагласили да треба разјаснити ситуацију.

Порошенко је рекао да су се све стране сагласиле да се помогне Украјини да поврати контролу на граници са Русијом, пренела је агенција АП.

Портпарол немачке владе Стефан Зајберт истакао је после разговора да је постигнути споразум дао наду јер предвиђа обуставу ватре од 15. фебруара и повлачење тешког наоружања.

„После 17 сати, преговори у Минску су завршени: примирје почиње 15. фебруара у 00.00 часова, затим повлачење тешког наоружања. У томе лежи нада”, написао је на твитеру портпарол.

Немачки министар спојлних послова Франк Валтер Штајнмајер рекао је да споразум такозване „нормандијске четворке” није оно што је Немачка желела, али да је то био неопходан корак даље од насиља, пренела је агенција Ројтерс.

„Најважније је да су се Москва и Кијев договорили о прекиду ватре…ми смо ојачали договор из Минска из сепрембра прошле године”, рекао је он.

И француски председник Франсоа Оланд оценио је после разговора да споразум постигнут у Минску даје озбиљну наду разрешењу украјинске кризе.

Олакшање после договора: Меркел и Оланд у Минску

„То је озбиљна нада и велико олакшање за Европу”, рекао је Оланд.

Оланд је рекао да је договор о примирју постигнут али да је још много посла остало да се уради како би био примењен споразум из Минска.

Порошенко је рекао после разговора да ће примирје бити успостављено у суботу на недељу без икаквих услова.

Пакет мера за примену споразума из Минска

МИНСК – У Минску су данас, после 17 сати преговарања, завршени разговори лидера Русије, Украјине, Француске и Немачке, као и разговори Контакт групе, који су резултирали усвајањем два документа, од којих је први насловљен „Пакет мера за примену споразума из Минска”, известили су руски медији.

Документ, који је потписала Контакт група садржи 13 тачака, од којих прва гласи: „Хитан и свеобухватан прекид ватре у одређеним подручјима области Доњецка и Луганска и његова стриктна имплементација почев од 12 сати (по кијевском времену), 15. фебруара 2015”, јавио је Међународни сервис вести Спутник.

Друга тачка подразумева повлачење тешког наоружања обе стране на локације на пођеднаком растојању од линије раздвајања, како би се створила безбедносна зона најмање 50 километара ширине за артиљеријске системе калибра 100мм и више, зона безбедности од 70 километара ширине за вишеструке ракетне бацаче и зона од 140 километара ширине за вишеструке ракетне бацаче „торнадо-с”, „ураган” и „смерч” и тактичке ракетне системе „точка-У”.

Украјинске снаге треба да се повуку са садашње линије ангажовања, а оружане формације из области Доњецка и Луганска са линије, сагласно Меморандуму из Минска од 19. септембра 2014.

„Повлачење поменутог тешког наоружања треба да почне не касније од другог дана након прекида ватре и да се заврши у року од 14 дана”, стоји у документу.

У документу се наводи да ће ОЕБС промовисати процес уз подршку Трилатералне контакт групе.

Трећа тачка документа садржи специјалну одредбу која се односи на „ефикасан мониторинг и верификацију режима прекида ватре” коју ће ОЕБС спроводити употребом свих неопходних техничких средстава, укључујући сателите, дронове, радаре и друге системе.

Споразум из Минска у четвртој тачки позива на доношење закона о специјалном статусу југоисточних области Доњецка и Луганска, а украјински парламент Врховна Рада, мора да донесе закон о специјалном статусу у року од 30 дана.

Пета тачка позива на амнестију за све особе у вези догађаја на неколико подручја Доњецка и Луганска, шеста на ослобађање свих неправедно утамничених по принципу „сви за све”, а седма на обезбеђивање несметаног допремања хуманитарне помоћи.

У осмој тачки истиче се „пуна обнова социјалних и економских веза” укључујући исплату социјалних давања и пензија.

Кијев ће, такође, обновити банкарски систем у источним областима Доњецка и Луганска и постоји могућност „стварања међународног механизма за трансфер новца”.

Девета тачка се односи на успостављање контроле граница, а према десетој све стране оружане групе, војна опрема и плаћеници треба да напусте Украјину под контролом ОЕБС.

Такође, позива се на разоружавање свих илегалних група, пренео је ТАС С.

Једанаеста тачка односи се на „имплементацију уставних реформи у Украјини са новим Уставом који треба да ступи на снагу до краја 2015, а којим се предвиђа децентрализација као кључни елемент”.

У анексу документа наведено је право на језик самоопредљења и право локалних власти да склапају споразуме са централним властима о економском, социјалном и културном развоју у одређеним подручја Доњецке и Луганске области.

„Влада ће пружити подршку за социјални и економски развој одређених подручја области Доњецк и Луганск и помоћи прекограничну сарадњу између њих и Русије”, наводи се у пакету мера.

Дванаеста тачка односи се на спровођење избора у Донбасу под покровитељством Трилатералне контакт групе, а тринаеста позива на интензивирање делатности Контакт групе.

Документ су потписали представници Контакт групе – изасланица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Хеиди Таглиавини, бивши председник Украјине Леонид Кучма и амбасадор Русије у Кијеву Михаил Зурабов, као и лидери Доњецка и Луганска, Александар Захарченко и Игор Плотницки.

Претња из Финске

Европска унија би могла замрзнути односе са Русијом, ако се мировни споразум из Минска не буде поштовао, изјавио је премијер Финске Александар Стуб.

„Ако се прекид ватре не одржи, мораћемо напустити све илузије о томе да Русија може да буде део међународне заједнице која поштује међународна правила и прибећи ћемо замрзавању односа између Запада и Русије на одређено време. То нико не жели“, цитирају РИА Новости речи шефа финске Владе.

Захарченко – Споразумом се даје шанса миру а то је велика победа

Лидери проруских сепаратистичких побуњеника из источне Украјине изразили су данас задовољство због потписивања споразума са Кијевом у Минску и наду да ће бити постигнуто „мирно решење“ конфликта у којем је погинуло више од 5.300 људи у последњих 10 месеци.

„Остаје нам да се надамо мирном решењу“, рекао је новинарима председник самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Захарченко.

Он је оценио да је у Минску потписан споразум који даје шансу мирном решењу ситуација у (самопроглашеним) „републикама Доњецк и Луганск“.

„То је велика победа“, рекао је Захарченко.

Лидер самопроглашене Републике Луганск Игор Плотницки изјавио је да „не могу а да не дају шансу Украјини“.

Кијев и представници проруских побуњеника потписали су мапу пута за примену мировног плана.

Контакт група, коју чине украјински и руски изасланици и представници ОЕБС-а, преговарали су проруским сепаратистима. Истовремено је одржан маратонски састанак председника Русије, Украјине и Француске, Владимира Путина, Петра Порошенка и Фррансоа Оланда, и немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Андреј Лисенко – Док су трајали преговори 50 тенкова ушло из Русије

Око 50 тенкова и друга тешка машинерија ушли су ноћас на украјинску територију из правца Русије, док је у Минску трајао састанак о Украјини, изјавио је данас портпарол украјинске војске Андриј Лисенко.

„Око 50 тенкова, 40 ракетних бацача типа Град, Ураган и Смерч, и исто толико оклопних возила прешло је руско-украјиснку границу на прелазу Изварине“, у сепаратистичкој области Луганск, рекао је Лисенко на конференцији за новинаре.

Према подацима са терена, 14 цивила и два војника погинули су у последња 24 сата на истоку Украјине.

„У борбама и ваздушним нападима Украјина је изгубила два војника и 21 је повређен“, рекао је портпарол војске Владислав Селезњов.

У Доњецку је погинулуо седам цивила и 14 их је повређено, четири цивила страдала су у Луганску, док су у бомбардовању у Авдивки погиниле три особе, саопштиле су локалне власти.

У Минску је данас постигнут договор о прекиду ватре и о повлачењу тешког наоружања дуж целе линије фронта у Украјини.

Договор би требало да ступи на снагу у недељу, 15. фебруара.

Лидери проруских побуњеника изразили су задовољство због потписивања споразума и наду да ће коначно бити постигнуто „мирно решење“ конфликта на истоку Украјине, где је до сада погинуло више од 5.300 људи.

Ангела Меркел – Сада постоји трачак наде

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да „не гаји илузије“ о споразуму који је данас постписан у Минску о решавању оружане кризе у Украјини.

Меркел је рекла да „има још препрека“ које треба превазићи пре постизања решења конфликта, саопштила је њена прес служба.

„Сада имамо трачак наде“, рекла је Меркел која је у Минску са француским, руским и украјинским председником, Франсоа Оландом, Владимиром Путином и Петром Порошенком током ноћи и јутра учествовала у маратонским преговорима о Украјини.

Иако је рекла да има још препрека, Меркел је навела да „постоји реална шанса да ствари крену набоље“.

Контакт група, коју чине украјински и руски изасланици и представници ОЕБС-а, данас су са проруским сепаратистима потписали мапу пута за примену мировног плана.

Тај договор ће на снагу ступити у недељу, 15. фебруара.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Споразум из Минска и прве реакције

* Обавезна поља