kolinda-merkelБЕРЛИН — Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић у оквиру посете Немачкој у Берлину је разговарала са председником Јоахимом Гауком и с канцеларком Ангелом Меркел.

Гаук и Грабар-Китаровић нагласили су да је посета знак интензивних односа између Хрватске и Немачке а разговарали су о билатералној сарадњи, заједничким европским питањима и односу према југоистоку Европе, преноси агенција Хина.

Притом је постало видљиво да двоје председника, упркос очигледно уједначеним стајалиштима у погледу југоисточне Европе, посебно спремности на помоћ тим земљама у евроатлантским интеграцијама, различито гледају на место Хрватске у том контексту.

Док је немачки председник говорио о „западном Балкану“, Грабар-Китаровић је говорила искључиво о „југоисточној Европи“.

„Хрватска је пример за друге државе западног Балкана“, рекао је немачки председник, спомињући притом и улогу Хрватске као „повезнице“ између тог подручја и остатка Европе.

„Немачка жели самопоуздану Хрватску, спремну на реформе и просперитетну, као блиског партнера у Европској унији. Али, желимо и Хрватску која ће бити свесна своје кључне улоге у југоисточној Европи“, поручио је он.

Гаук је, како је пренела Хрватска телевизија, поручио да Хрватска мора да се суочи са својом прошлошћу, као што је то учинила и Немачка.

Грабар-Китаровић која борави је у званичној посети Немачкој где је разговарала и с канцеларком Ангелом Меркел, нагласила је да је Хрватска отворена за сарадњу са суседима.

„Има ратних рана које треба затворити“, рекла је хрватска председница и поручила да је Хрватска спремна да са суседним државама подели своје искуство у приступању ЕУ.

Грабар-Китаровић је пак, наглашавајући отвореност Хрватске за сарадњу са суседима у југоисточној Европи, споменула и спремност на учествовање у процесима попут „Брдо-Бриони“ и „Берлински процес“.

Она је подсетила да је Хрватска пример земљама југоисточне Европе.

„Има ратних рана које треба затворити“, рекла је, подсећајући да је Хрватска спремна да подели своје искуство у приступу ЕУ с БиХ и другим земљама у суседству.

Према Гауцковим речима, процес реформи у Хрватској „још није довршен“.

Из канцеларије Ангеле Меркел је саопштено да су теме разговора билатерални односи и теме везане за Европску унију, као и збивања у југоисточној Европи.

Уочи пута у Немачку, Грабар-Китаровић је рекла да жели да обнови поверење Немачке у Хрватску, нарушено случајем „лекс Перковић“ и изменом закона о налогу за хапшење уочи уласка Хрватске у ЕУ.

Тај закон је онемогућио изручење бивших челника југословенске и хрватске тајне службе Јосипа Перковића и Здравка Мустача Немачкој.

После седмомесечне правно-полтиичке афере која је узбуркала и поделила политичку сцену у Хрватској, али и довела до сукоба Хрватске с Немачком и Европском комисијом, Перковић и Мустач су почетком године изручени Немачкој.

Њима се суди за учешће у убиству политичког емигранта Стјепана Ђурековића 1983. у околини Минхена.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Колинда у посети Немачкој

* Обавезна поља