donbas-sellМОСКВА – Украјински парламент данас је одобрио привремени специјални статус и ограничену самоуправу Донбасу, области на истоку Украјине која је под контролом про-руских снага, под условом да превремени регионални избори буду спроведени у складу са украјинским уставом.

Председник Петро Порошенко упутио је парламенту нацрт закона којим се даје поседан статус истоку земље и навео да је то учинио у складу мировним споразумом из Минска, који је усвојен прошлог месеца.

Парламент је такође одобрио захтев Порошенка да се упути Савету безбедности Уједињених нација предлог за распоређивање мировних снага.

Москва је синоћ указала на покушај украјинског председника да уведе додатне услове за признавање специјалног статуса регионима на истоку Украјине, којих „уопште нема у споразуму из Минска“.

У саопштењу руског министарства спољних послова истиче се да је предлозима о предусловима за давање извесног степена аутономије истоку Украјине, о којима раније никад није преговарано, Порошенко искривио саму суштину споразума из Минска, преноси Спутњик.

Заменик секретара украјинског савета безбедности Михајла Ковала саопштио је да се закон о специјалном статусу не би односио на територије које су проруске милиције освојиле после 19. септембра 2014, мада је руски државни секретар и заменик министра спољних послова Григориј Карасин истакао да су границе дистрикта Донбас, на који треба да се односи специјални статус, јасно дефинисане споразумом из Минска од 12. фебруара.

Украјински председник Порошенко, између осталог, предлаже да се специјалан статус да регионима Доњецка и Луганска тек након превремених избора који би били спроведени у складу са украјинским уставом.

Истовремено Кијев појачава друштвену и економску блокаду тих региона ограничавајући путовања становника тих области у друге делове Украјине и прелазак границе са Русијом, што представља директно кршење споразума из Минска, саопштило је руско министарство.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Донбасу одобрен „привремени специјални статус“

* Обавезна поља