vucic-slovacka-02-04-2015-1БРАТИСЛАВА — Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће слати никакве иритирајуће поруке никоме у региону поводом инцидента Војислава Шешеља.

Поводом тога што је Шешељ јуче у Београду спалио заставу Хрватске, Вучић је рекао да Шешељ не представља ни парламентарну политичку странку, а камоли државу.

„Нећу да говорим онима који би да искористе сваки инцидент да усмере негативну пажњу на Србију. Србија неће слати никакве иритирајуће поруке никоме у региону. Србија жели мир. Србија жели стабилност и такву политику ћемо да водимо“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после састанка с премијером Словачке.

Вучић је као „пакост“ Хашког трибунала означио и привремено ослобађање Шешеља и захтев да буде враћен у Хаг.

„Да се насмејете: Пре четири месеца Хашки трибунал желео је да напакости мени враћањем Шешеља, а сада опет желе том истом Вучићу да напакосте, па да га (Шешеља) врате. Надам се да ће у међувремену у Хашком трибуналу да се договоре да ли је (Шешељ) болестан или није. А Србија поштује међународно право“, рекао је Вучић.

Председник Владе Србије посету Словачкој почео је синоћ, радном вечером са шефом словачке дипломатије Мирославом Лајчаком, а данас је, након кратког сусрета с председником Словачке Андрејом Киском, разговарао с главним домаћином, премијером Робертом Фицом.

Двојица премијера учествују по подне на Српско-словачком пословном форуму, а посету Братислави Вучић завршава сусретом с председником Парламента Петром Пелегринијем.

У Словачкој имамо искреног пријатеља

БРАТИСЛАВА – Премијер Србије Александар Вучић који се данас састао са словачким председником Андрејом Киском и премијером Робертом Фицом рекао је након разговора са својим словачким колегом да Србија у Словачкој има искреног пријатеља од кога може много да научи.

Вучић се прво састао са Киском са којим је разговарао о односима две земље, економској сарадњи и подршци Словачке европском путу Србије.

Киска је нагласио да Словачка мора да уради више како би помогла бржем отварању поглавља.

Вучић је обавестио Киску о реформама које спроводи влада и захвалио на подршци коју Словачка пружа Србији на европском путу, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Он је истакао да је економска сарадња две земље добра, али да постоји простор за повећање трговинске размене.

Премијер је синоћ изјавио да је Словачка пријатељска и братска земља која није признала независност Косова и да се као и Србија противи формирању оружаних снага Косова.

Према његовим речима, то је једна од земаља ЕУ која је показала најправилнији и најбољи могући раст у времену када су је многи потцењивали и мислили да не може да иде напред.

Премијер Србије верује да ће словачки привредници наћи свој додатни интерес и жељу да улажу у Србији где су добродошли, захваливши Словачкој на подршци Србији у њеној политици према Косову и Метохији и на њеном европском путу.

У изјави за РТС, Вучић је поручио словачким званичницима и привредницима да нико не може на Западном Балкану да им понуди такве повољне услове као што ми можемо.

„Верујем и у пријатељство, али верујем и у чист интерес који ће словачки привредници да имају. Верујем да ће они наћи свој додатни интерес и жељу да улажу у Србији. Свакако су добродошли у нашу земљу“, рекао је премијер.

Вучић каже да Србија може да понуди низ погодности за инвестиције, попут субвенција и запошљавања наше добре и образоване радне снаге.

„Можемо много тога доброг да понудимо, чини ми се што друге земље поштујући све њих, верујући у њихову снагу, ипак у овом тренутку не могу да понуде“, каже Вучић истичући да би Србија, ако настави овим темпом, у року од две године сасвим извесно могла да постане прва економија Западног Балкана.

Вучић је прецизирао да је трговинска размена са Словачком на нивоу од 397,2 милиона евра у 2014. години са дефицитом на нашој страни и да верује да можемо да повећамо тај обим.

На Пословном форуму, који организује Привредна комора Србије, ће учествовати представници 20-ак домаћих компанија, са председником ПКС Марком Чадежом на челу, који ће разговарати са представницима словачке пословне заједнице.

Словачка је добар пример за Србију

Словачка, која у овој години има раст од четири одсто и фискални дефицит испод три посто, представља добар пример за Србију, нагласио је Вучић и истакао да ће Србија преписати неке од мера које је словачка влада успешно спровела у циљу поболшања економске ситуације.

„Наш циљ је потпуна стабилизација Западног Балкана“, нагласио је Вучић.

Словачка је била уз Србију и српски народ и кад јој је било тешко и много теже него данас и то је једна од ствари коју поштујемо. Захвални смо словачкој влади на подршци по питању очувања територијалног интегритета Србије, по питању Косова и Метохије, али и на подршци када је реч о нашем европском путу, рекао је Вучић.

„Србија се налази на том путу и неће одустајати од њега, а уверени смо да од словачке владе можемо много тога да научимо“, поручио је српски премијер.

Једна од тема разговора била је и словачка мањина у Србији.

„Ми Словаке у Србији доживљавамо као мост између две земље и све што словачка влада и Словаци буду мислили да треба да урадимо за њих ми ћемо урадити“, рекао је Вучић.

Фицо истакао је да је улазак у ЕУ Словачкој донео много користи, да је чланство у европској породици позитивно и да је грађанима потребно објаснити све предности.

„Задовољан сам што је скрининг за Србију завршен и потребно је што пре започети преговоре о отварању поглавља. Усвојили сте низ одлука чиме сте потврдили да желите да будете фактор стабилности у региону. Србији нудимо сва искуства из претприступних преговора“, истакао је Фицо.

Фицо је додао да разуме да су нека поглавља за неке земље-чланице ЕУ битнија од других, али да он сматра да почетак преговора са Србијом не треба условљавати поглављима 23 24.

„Почетак преговора не бих условљао поглављима 23 и 24. То су значајна поглавља али Србија спремна и за отварање и осталих и мислим да би било добро да пореговори започну“, рекао је он.

Обраћајући се новинарима, Фицо је рекао да је тема разговора била и улога словачких компанија у Србији.

„Словачка постаје активна у Србији када је у питању учешће наших фирми у Србији, а то очекујемо и од српских фирми“, рекао је словачки премијер и нагласио да Србија има изузетну улогу и у председавању ОЕБС-у, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Вучић и Фицо разговарали су и о словачком искуству у подршци предузетничком сектору, као и о начинима наплате пореза и ПДВ-а, које је Словачка успешно спровела.

Премијеру Србије је пре почетка састанка приређен свечани дочек уз смотру гарде и интонирање химни две државе.

Вучић се претходно састао са председником Словачке Андрејом Киском.

Премијер Србије ће у Братислави разговарати и са замеником председника Владе и министром спољних и европских послова Мирославом Лајчаком и присуствовати отварању Пословног форума „Словачка – Србија“.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Словачкој

* Обавезна поља