peskovЗападни медији настављају кампању демонизације Русије, изјавио је прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков.

Британски медији су недавно писали о наводном сусрету руских и америчких специјалних служби прошлог фебруара, тврдећи да је председник Русије, наводно, претио нуклеарним ратом изнад балтичких земаља.

„Владимир Путин прети нуклеарним сукобом у балтичком региону, како би натерао НАТО да се удаље од руских граница“, пише Тајмс, позивајући се на информације са наводног заседања представника руских и америчких специјалних служби.

Како тврди британски лист, руска страна је изјавила да је Путин спреман да пружи одлучан одговор, ако НАТО настави да гомила своје снаге у балтичким земљама. При томе, представници Русије су саопштили „цели списак мера — од нуклеарних до цивилних“, пише лист.

У чланку се наводи да је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров лично посаветовао запослене у специјалним службама како да се понашају према својим америчким колегама.

„То је класичан пример наставка кампање демонизације наше земље, тј. фактички они сами окрећу ситуацију у информационом плану, не руководећи се неком конкретном информацијом, при томе, сами се плашећи тога што су написали“, рекао је Песков новинарима.

„Не може се озбиљно гледати на таква издања“, изјавио је Песков.

Савет Федерације је назвао чланак „манифестацијом пролећног лудила“.

„Овакве чланке је тешко коментарисати. То је сигурно пролећно лудило неких западних политичара“, рекао је за Риа Новости први заменик председника комитета савета Федерације за одбрану и безбедност Јевгениј Серебреников.

Према његовим речима, не може бити ни говора о претњи Русије нуклеарним оружјем. Русија није никоме претила. „Довољно је присетити се да се на свим међународним састанцима, којима је присуствовао председник Русије и шеф руске дипломатије, напротив, наглашавала наша мирољубива позиција“, рекао је он.

Бивши шеф ФСБ и члан одбора Државне думе за безбедност и борбу са корупцијом Николај Коваљов сматра фантазијама изјаве страних медија о, наводној, спремности Русије да употреби нуклеарно оружје.

„На жалост, стално слушам фантазије и од руководилаца са високог ранга. Мислим, пре свега, на САД, али понекад долазе и из Европе. Они потичу, углавном, од пензионисаних војних лица, који се тако активирају — све те вести и коментари потом објављују медији“, рекао је Коваљев.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Песков о британској демонизацији Русије и Путина

* Обавезна поља