putin-ciprasМОСКВА – Алексис Ципрас: Грчка је против антируских санкција – то је фактички економски рат

Грчка се не слаже са логиком санкција уведених против Русије, то је фактички економски рат, изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас после састанка са руским председником Владимиром Путином. Руски председник је рекао да Грчка није тражила финансијску помоћ од Москве, али да се кредити могу дати за реализовање заједничких пројеката.

„Не ради се о помоћи, него о сарадњи, па и у финансијској области, везаној за конкретне крупне пројекте“, рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре.

Према речима руског председника, у разговорима с Ципрасом разматрана су питања сарадње у различитим секторима економије, па и у могућност реализације великих пројеката у сфери енергетике.

Путин је додао да је Русија спремна и да учествује на тендерима за приватизацију у Грчкој, при чему рачуна да неће имати лошије услове од других партнера.

Ципрас је истакао да ће Грчка користити своје присуство у различитим евопским институцијама за успостављање дијалога између земаља ЕУ и Русије.

Русија и Грчка су потписали заједнички акциони план за 2015-1016. Након сусрета Путина и Ципраса потписана је и њихова заједничка изјава поводом јубиларног Дана победе. Међу документима који су потписани је и  заједнички меморандум о одржавању током 2016. године Русије у Грчкој и Године Грчке у Русији.

Изјаве Путина и Ципраса о разматраним питањима

МОСКВА – Најбољи начин да се реше проблеми повезани са ограничењима која сумо увели једни другима, јесте – обустављање рата санкцијама – рекао је Владимир Путин по завршетку преговора са Алексисом Ципрасом.

„Најбоље је да буду прекинути и рат санкцијама (против Русије) и узвратне мере са наше стране“ – нагласио је руски лидер.

Грчки премијер се сложио, рекавши да је „пут санкција“ погрешан и да га се треба одрећи. Ради тога је, према његовим речима, потребно савладати субоку кризу у Украјини.

„Атина – додао је Ципрас – није сагласна са логиком санкција које се примењују против Русије. Све стране треба да подрже реализацију споразума из Минска“.

Путин је, узевши поново реч, открио да се Грчка (Ципрас) није Русији обраћала са молбом да добије финансијску помоћ:

„Грчка није тражила никакву помоћ, али су кредити – у оквиру сарадње наших земаља – наравно могући. Примера ради, ако будемо заједно реализовали неки велики пројекат, који ће Грчкој доносити приходе, то ће значити да Атина од тих прихода може отплаћивати кредите које смо данас овлашно помињали. Дакле, не ради се о финансијској помоћи, већ о сарадњи, укључујући и финансијску област, која би била увезана са великим пројектима“.

Путин је указао и да је Русија спремна да учествује у приватизацији грчких фирми или инфраструктурних објеката:

„Ако грчка влада у то крене, спремни смо да учествујемо у тендерима. Под условом да наше компаније не буду у горим условима од осталих учесника. Ништа више од тога нам није потребно“.

Учешће Грчке у пројекту Турски ток – истакао је Путин – омогућило би јој да постане једно од главних енергетских чворишта у Европи, али је одлука о укључивању у пројекат суверена ствар грчке владе. Према речима руског председника, из Грчке би гас ишао „даље на Балкан, можда у Италију и у Европу“.


Ципрас је изјавио да је његова земља заинтересована за „инвестиционе иницијативе за градњу гасовода од границе са Турском“. Ово вероватно значи да Атина рачуна да би новац у грчки део гсовода уложио Гаспром.

Русија и Грчка одлучно осуђују покушаје фалисификовања и обезвређивања сећања на Други светски рат, које има огроман значај за будуће генерације, као и све облике дискриминације и расизма – наводи се у Путиновом и Ципрасовом заједничком саопштењу поводом 70-годишњице Дана Победе.

„Руска Федерација и Грчка Република одлучно осуђују покушаје да се ревидира значај Велике победе, да се девалвира сећање на њу, да се њен универзални хумани сисао представи у другачијем светлу“ – истакли су лидери две земље.

„Остајући верни идеалима те борбе, председник РФ и премијер Грчке одлучно осуђују све облике нетрпељивости и расизма чије су последице насиље и дискриминација по националном, расном и социјалном основу и који доводе до директног кршења људских права“ – наглашава се у документу.

Двојица лидера су посебно истакла да су „акције нациста, чији је циљ био уништење целих народа, истребљење јеврејског становништва у Европи, вратиле Стари свет и светску цивилизацију у епоху варвара“.

„То је био злочин против целог човечанства; ми смо одлучно против свих покушаја негирања тог злочина“ – наводи се у саопштењу.

Према документу, Москва и Атина су окарактерисале покушаје фалсификовања историјске истине као „недопустиво скрнављење сећања на оне који су дали свој живот за Велику Победу“.

У саопштењу се такође истиче одлучујући допринос СССР уништењу нацизма, као и јунаштво грчког народа на ратним фронтовима.

„Други светски рат није само најтеже искушење и највећа трагедија XX века, већ и сурова лекција, и наша је заједничка дужност да усадимо будућим генерацијама поштовање према палим борцима, оданост истини, вредностима и идеалима који су инспирисали борце против нацизма“ – наводи се у саопштењу.

Лидери две земље су такође изразили „своје најдубље поштовање свима онима који су у време великих искушења одбранили мир и слободу човечанства“.

Русија и Грчка су позвале друге земље да се у међународним односима уздрже од примене силе или таквих претњи.

„Руска Федерација и Грчка Република потврђују своју принципијелну подршку централне улоге ОУН и њеног Савета безбедности у очувању међународног мира безбедности и позивају државе-чланице УН да чине све што је у њиховој моћи да се у међународним односима уздржавају од примене силе или од претњи њене примене или од других акција које су у супротности са Повељом УН и које су усмерене против територијалне целовитости или политичке независности било које државе“ – наводи се у документу који су после разговора потписали Путин и Ципрас.

„Неопходност подсећања на циљеве и начела ОУН данас је актуелнија него икад“ – истакла су два лидера.

У документу се такође наглашава „значај начела и улоге ОЕБС у јачању безбедности и сарадње у Европи“.

Путин и Ципрас су истакли да се светски историјски значај Велике Победе састоји у томе што су „њен плод били нови систем међународних односа на основу општепризнатих норми и начела међународног права и стварање ОУН која је позвана да спречи нове ратове и спаси нове генерације од нестанка“.

„Захваљујући Великој Победи, тријумфовали су идеали слободе и демократије и право народа на самоопредељење“ – истиче се у саопштењу.

Руска Федерација и Грчка Република су после сусрета Путина Ципраса потписале заједнички акциони план за 2015-2016 годину, саопштење поводом 70-годишњице Дана победе и меморандум о одржавању у 2016-ој Године Грчке у РФ и Године Русије у Грчкој.

Обновити партнерство

Путин је, раније данас, на почетку састанка са Ципрасом, изјавио је да је потребно размотрити шта Русија и Грчка могу да ураде да се врати темпо раста трговинског промета између две земље.

„Донедавно Русија је била водећи трговинско-економски партнер Грчке и заузимала прво место у трговинској размени: од 2009. године до 2013. године трговински промет између наших земаља порастао је више од два пута. Нажалост, прошле године се смањио за 40 одсто и зато је, чини ми се, Ваша посета дошла у прави час, јер треба да проанализирамо шта бисмо могли заједно да урадимо да се поврати ранији темпо раста“, рекао је Путин у разговору са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Председник Русије је навео да се радује што се упознао са премијером Грчке и да му је посебно драго да га види у Москви уочи прославе православног Васкрса.

„И наравно, у вези с тим, желео бих да наведем специфичност наших односа, имајући у виду, управо, наше опште духовне корене“.

Владимир Путин: Ципрас није тражио финансијску помоћ

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас после разговора с грчким премијером Алексисом Ципрасом у Москви, да Грчка није тражила финансијску помоћ Русије за излазак из кризе.

„Грчка нам није тражила финансијску помоћ“, рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре са Ципрасом.

Руски председник додао је да би Москва могла да учествује у приватизацији у Грчкој и да инвестира у пројекте инфраструктуре у тој земљи.

„Ваша посета Москви је у прави час, треба да обновимо и ојачамо економске односе“ 

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је потребно размотримо шта Русија и Грчка могу урадити да се врати темпо раста трговинског промета између две земље.

„Сасвим недавно Русија је била водећи трговинско-економски партнер Грчке и заузимала прво место у трговинској размени: од 2009. године до 2013. године трговински промет између наших земаља порастао је више од два пута. Нажалост, прошле године се смањио за 40 одсто и зато је, чини ми се, Ваша посета дошла у прави час, јер треба да проанализирамо шта бисмо могли заједно да урадимо да се поврати ранији темпо раста“, рекао је Путин у разговору са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Путин наговестио Ципрасу да је могуће укидања ембарга на увоз из Грчке

Руски председник Владимир Путин наговестио је данас да би Москва могла да укине ембарго на увоз хране из Грчке, уведен због санкција које је Европска унија увела Русији.

Путин је на почетку састанка с грчким премијером Алексисом Ципрасом у Кремљу изјавио да је његова посета дошла „у право време“ и да им пружа могућност да анализирају шта могу обе стране да ураде да обнове билатералне трговинске односе Русије и Грчке.

Забрана увоза хране, укључујићи поврће и сир, из земаља Европске уније посебно је погодила Грчку, у време када њена влада интензивно преговара с повериоцима – ЕУ и Међународним монетарним фондом, о исплати последње транше кредитне подршке, виталне за финансијски опстанак грчке државе.

Грчки извоз у Русију прошле године износио је 357 милиона евра, 12 одсто мање него претходне године.

Путин је указао и на значај Ципрасове посете уочи православног Ускрса, истакавши да, изнад свега, Русија и Грчка имају „заједничке духовне корене“ као земље с већински православним становништвом.

Министар за економски развој Алексеј Уљукајев изјавио је руским новинским агенцијама да је влада припремила предлоге „у вези с ембаргом“ о којима ће се разговарати на сутрашњем састанку с руским премијером Дмитријем Медведевим.

Билд – Да ли Путин и Ципрас праве „анти Меркел пакт“

БЕРЛИН — Немачки таблиод „Билд“, поводом сусрета грчког премијера и руског председника у Москви поставља питање да ли је ту реч о акту против канцелара Ангеле Меркел.

„Цео свет се, ипак, пита шта заиста планирају (Алексис) Ципрас и (Владимир) Путин тим својим сусретом иза зидина Кремља и кратко пред могућим државним банкротом Грчке“, пише таблиод, постављајући питање да ли не „кују“ један „анти-Меркел“ план.

„Кују ли бивши комунисти можда пакт против јаке жене Европске уније „, поставља питање овај таблиод.

„Билд“ пише да је током посете Ципраса планирано и полагање венаца на гроб незнаног војника, доручак са председником, потписивање уговора, сусрет са студентима, са премијером, али и са патријархом руске православне цркве Кирилом Првим.


Извор: Спутњик, Факти, Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин угостио Ципраса – Драго ми је да сте у Москви уочи Васкрса

* Обавезна поља