Taci i KolindaЗАГРЕБ — „Хрватска ће и даље пружати снажну подршку и преносити своја знања и искуства Косову на евроатлантском путу“, изјавила је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић на састанку у Загребу са „косовским министром спољних послова“ Хашимом Тачијем.

„Пријатељски односи две државе“

„Током сусрета потврђени су пријатељски односи две државе као и обострана жеља за јачање сарадње на подручју привреде, а размотрена је и сарадња држава Југоисточне Европе на подручју енергетских и инфраструктурних пројеката“, саопштио је кабинет председнице.

Први потпредседник косовске Владе и шеф дипломатије Хашим Тачи честитао је Грабар-Китаровић на избору за председницу и известио је о реформама које предузимају косовске власти, приближавању ЕУ и о тренутном стању билатералних односа са суседним земљама.

Тачи је, како се додаје у саопштењу, нагласио и снажну подршку заштити и промовисању права хрватске националне мањине на Косову као и високи ниво укључености албанске заједнице у хрватско друштво.

Косовског министра примио је и председник Сабора Јосип Леко.

Тачи о билатералним односима и са Весном Пусић

ЗАГРЕБ — Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић састаће се данас у Загребу с „косовским министром спољних послова“ Хашимом Тачијем.

Како је наведено у саопштењу хрватског Министарства иностраних послова, европска перспектива свих земаља регије гарант је стабилности и сигурности целог простора Југоисточне Европе.

„Хрватска снажно подржава евроинтеграцијске процесе у свим земљама регије, а потписивање Споразума о европском партнерству између Републике Хрватске и Републике Косово допринос је том процесу“, стоји у саопштењу ресорног министарства објављеном на интернет страници.

У саопштењу се каже да „Хрватска и Косово немају отворених питања“, а када је реч о привредним односима постоје могућности побољшања сарадње у трговини, инвестицијама, саобраћајном и енергетском повезивању, као и у грађевинарству.

На Косову, према наводима Министраства, живи и малобројна хрватска национална мањина, а од око 12.000 колико их је живело почетком 90-тих година прошлог века, сада их је мање од 300 у Јањеву, тридесетак у Летници и још четрдесетак у два околна села.

Осим тога, Тачи ће крајем недеље посетити и Словенију на позив свог словеначког колеге Карела Ерјавца.

Двојица министара ће потписати споразум о привредној сарадњи који би требало да је побољша.

Главне теме разговора биће билатерална сарадња посебно привредна, и приближавање Косова Европској унији (ЕУ) с нагласком на склапање споразума о стабилизацији и придруживању и испуњавање услова за визну либерализацију, саопштило је Министарство спољних послова у Љубљани.

Словеначки министар ће ће свог косовског колегу позвати да настави реформе и сарадњу са мисијом Еулекс.

Два министра ће разменити мишљења о стању у региону и сарадњи.

Словенија ће нагласити значај јачања регионалног дијалога и конструктивне међусуседске сарадње за изградњу поверења у региону што је један од циљева Процеса Брдо.

„Косовског“ министра ће током посете примити председник Републике, Борут Пахор.


Извор: Блиц, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи у Загребу примљен на највишем нивоу

* Обавезна поља