Albanci-presevoАлбанци у Прешеву и Бујановцу данас су прославили Дан заставе, национални празник Републике Албаније.

Централну прославу у Спортском центру „Младост“ у Бујановцу, где је одржана свечана академија посвећена 103. годишњици проглашења државне независности Албаније, организовао је Национални савет Албанаца.

Наступило је КУД “Шота” из Приштине. Поред српских, на зградама локалних самоуправа у Прешеву и Бујановцу истакнуте су албанске заставе,као темељ националног идентитета.

Лидери политичких партија поново су државном врху поручили да Србија још није решила проблем употребе албанских националних симбола.

Председник Националног савета Албанаца и Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслиу поново је је од државних органа затражио да да се омогући слободна употреба заставе и симбола Албаније.

 

У закону је прецизирано да у Србији не могу да се користе национални симболи и знамења друге државе.

Албанци службено могу да користе само измењену заставу. Упркос законској забрани, Национални савет Албанаца одбија да користи измењену заставу сународника на југу Србије.

Упркос чињеници да су у Прешеву и Бујановцу на власти, политички прваци поново су поручили државном врху да су на југу Србије још увек угрожена права Албанаца. У Прешеву и Бујановцу није било инцидената.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Албанци на југу Србије прославили Дан заставе

* Обавезна поља