cvijetin-milivojevicБЕОГРАД – Ми живимо у једној страховито спинованој стварности, у којој, на жалост, има политизације и злоупотребе највиших државних тема, изјавио је данас политички аналитичар Цвијетин Миливојевић поводом „медијског рата“ неких таблоида и једне телевизије, а за који власт тврди да представља покушај рушења актуелне Владе Србије и увод у дестабилизацију земље.

Миливојевић је, гостујући у емисији „Прави угао“ Радио-телевизије Војводине, рекао да када неко прети убиством највиших државних функционера, то је врло озбиљна тема, и да то није тема за манипулацију, чак ни од стране владајуће коалиције и владајуће странке.

Подижу рејтинг на спинованој стварности

„С обзиром на чињеницу да део садашње власти живи и подиже рејтинг управо на спинованој стварности, уз помоћ „ПР консултаната“, мада се они не баве ПР-ом, већ класичном пропагандом и индоктринацијом, а у свој ближој прошлости су се већ бавили овим темама, ништа не треба да нас чуди“, додаје он.

Миливојевић објашњава да је бивши британски премијер Тони Блер био представљен као саветник у формирању стручних тимова у оквиру кабинета премијера Александра Вучића, те да се ради о човеку који је навео снаге НАТО да на основу лажних оптужби бомбардују Ирак.

„Кад имате таквог саветника, нормалан грађанин се пита да ли је све ово тачно. Бојим се да та неверица може изродити нешто друго, да се олако поставимо према евентуално озбиљној претњи“, сматра он.

Други саговорник у емисији, политички аналитичар Дејан Вук Станковић, објашњава да сваки политички процес који нас удаљава од регуларног политичког живот и редовног функционисања институција представља неку врсту дестабилизације.

„Када имате премијера који самоиницијативно одлази у полицију да се подвргне тестирању на полиграфу, при чему су изнете врло тешке оптужбе за кривично дело принуде, можемо да кажемо да се ради о облику политичке дестабилизације“, каже Станковић.

Дестабилизација владе не значи и дестабилизацију државе

И Цвијетин Миливојевић се слаже са оценом да има елемената дестабилизације, која је започета много раније, али да дестабилизација владе никако не значи и дестабилизацију државе.

„Недавно смо имали хапшење Андреја Фајгеља који је оптужен за рушење уставног поретка, а под тим можете дефинисати све и свашта. Да ли је кршење уставног поретка то што је неко парафирао споразум којим прихвата да 15 одсто територије неће бити део Србије и да два милиона грађана те територије више неће бити део државе Србије“, пита се он.

Одговарајући на питање који су то „политичко-криминално-тајкунско-медијски“ актери који су апострофирани као замајац дестабилизације земље, Станковић објашњава да је то преширока дефиниција која нас оставља да „лебдимо у неодређености“ и да је слободно интерпретирамо.

Са друге стране, Миливојевић сматра да се са овим стварима није шалити, јер смо и пре убиства премијера Зорана Ђинђића имали низ политичких убистава као вид политичког насиља, те да уместо да заштите премијера, део актуелне владе се бави угрожавањем грађанских и физичких слобода људи.

„Политика је борба за власт и да буде срушена ова влада, мотив има свако ко није гласао за њу. Да ли то значи да су све странке опозиције потенцијално део завереничког клана, али и сви интелектуалци и јавне личности… ја мислим да нису“, закључује он.

Истрага тужилаштва од кључне важности

Станковић сматра да је најављена истрага тужилаштва од кључне важности, не само по питању приче о угрожавању безбедности премијера, него и по питању власничке структуре листа Курир, неплаћених пореза и тд.

„Медијски ефекат је већ направљен у јавности, али све то, медијске ефекте, политичке околности и утицај различитих група, треба разликовати од повреде закона“, истиче Станковић.

Миливојевић каже да жели да верује да ће се државни тужилац Загорка Доловац заиста ангажовати и да ће Тужилаштво констатовати да није било разлога за узнемирење, али „да ли ће се то заиста десити, не мора да значи“.

Миливојевић сматра да је јучерашња конференција за медије министра полиције Небојше Стефановића, са наоружаним припадницима полиције као иконографијом, јесте претећа порука грађанима Србије.

Влада стабилна, критика није покушај државног удара

Vuk-StankovicСтанковић каже да Влада Србије јесте стабилна, што показују и резултати локалних избора, те да се никада до сада није десило да имамо владу са тако великом подршком, као што има кабинет Александра Вучића.

„Друго је реакција Владе на изазове из медијског поља који доводе у питање кредибилитет појединих људи из окружења премијера, где видимо да постоји осетљивост на дестабилизацију из медијско политичког поља“, оцењује он.

И Миливојевић потврђује да поједини министри сваку критику, па и добронамерну, схватају као покушај државног удара.

СНС – И најбоља патриотска и најбоља европска опција

Коментаришући оптужбе на рачун америчког амбасадора и потпредседнице владе Зоране Михајловић, Миливојевић каже да су то бесмислице за СНС која је захватала у бирачком телу и с’лева и с’десна, не изјашњавајући се ни о једном питању конкретно.

„Они су у перцепцији бившег радикалског бирача били најбоља патриотска десна опција, а у свести европејског бирача су били Европејци који ће нас најбрже одвести у ЕУ. Када сте у позицији да тако долазите на власт, онда у једном тренутку морате да се изјасните“, објашњава он.

Миливојевић истиче да је на председника Томислава Николића отворен лов већ годину и по дана, да таблоиди сваког дана воде кампању против њега, али да нико из Владе Србије није реаговао.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Миливојевић и Вук Станковић о актуелним питањима

* Обавезна поља